Google нарисува Том Сойер за годишнина на Марк Твен
Google нарисува Том Сойер за годишнина на Марк Твен / screenshots/Google

Търсачката Google почете годишнина от рождението на един от най-знаменитите американски автори Марк Твен с илюстрация, изобразяваща култовата сцена от „Приключенията на Том Сойер” - когато момчето е наказано да боядисва оградата. Във версията на Google Том и приятелят му Бен са заети да изпишат логото на търсачаката на оградата.

Марк Твен, или Самюъл Лангхорн Клемънс, е американски писател, журналист и хуморист. Клемънс е роден във Флорида, малко градче в щата Мисури на 30 ноември 1835 г. Твен е шестото от общо седем деца.

Твен искрено признава, че псевдонима му не е изцяло негова идея. В „Живот по Мисисипи” той пише: „Капитан Исая Селърс не притежаваше големи литературни заложби, а набързо нахвърляше няколко параграфа чисто практическа информация за реката и се подписваше под тях с „Марк Твен”, след което ги предаваше на „Ню Орлиънс Пикаюн”. Тъй като бяха свързани със състоянието на реката те бяха точни и ценни; ... когато по телеграфа пристигна вестта за смъртта му, аз бях на тихоокеанското крайбрежие. Бях млад журналист и ми трябваше бойно име; затова конфискувах това на стария моряк и направих всичко по силите си, за да остане то такова каквото бе у него - знак, символ и гарант, че под каквото и да бъде сложено човек може да се обзаложи, че то е неопровержима истина; как успях да го постигна ще е нескромно да разкажа”.

В началото на 20 век Твен е смятан за „най-големият американски хуморист на своето време”, а Уилям Фокнър го нарича „бащата на американската литература”. Години по-късно Ърнест Хемингуей дори пише: „Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена „Хъкълбери Фин“.

Най-известен е със своя роман „Приключенията на Том Сойер” и неговото продължение „Приключенията на Хъкълбери Фин”, често определяно като един от Великите американски романи. За „Приключенията на Том Сойер” той черпи вдъхновение от младежките си години в Ханибал. Том Сойер е модел на самия Твен като дете, като в него се откриват и черти от двама негови съученици Джон Бригс и Уил Боуен. Книгата представя и Хъкълбери Фин като второстепенен герой, който пък е прототип на приятеля на Твен Том Бланкъншип.

Много от творбите на Твен са забранявани по различни причини. „Хъкълбери Фин” е забраняван неведнъж в американските гимназии, като една от причините е честата употреба на думата „негър”, която е използвана широко преди гражданската война, когато се развива действието.

Освен това обаче Марк Твен е завладян и от науката. Той патентова три изобретения, като едното от тях е заместител на тирантите, а другото историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има самозалепващия се албум за изрезки (изрезките само трябвало да се намокрят преди да се залепят).

Твен пропилява голяма част от спечеленото си богатство чрез лоши инвестиции най-вече в нови изобретения. Особено скъпо му струва изобретяването на нова машина за печатане, която се повреждала прекалено често. Преди да може да бъде усъвършенствана, бил изобретен линотиплинотипа.

Марк Твен остава в историята и с редица фрази, които в един или друг период от живота си споделя върху хартията. Негови са крилатите фрази: „Ако съм свършил някаква работа, то е било, защото съм я чувствал като игра. Ако трябваше да работя, никога нищо нямаше да свърша”; „Винаги прави това, което трябва. От това на някои ще им стане приятно, а останалите ще са учудени”; „След 20 години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…”; „Говори истината и тогава няма да ти се налага да помниш нищо”...

През 1909 г., Твен казва: „Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета.

Предсказанието му се сбъдва - Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г., в Рединг, Кънектикът, един ден след най-близото приближаване на кометата до Земята.

Google нарисува Том Сойер за годишнина на Марк Твен
netinfo

Добри приятели, хубави книги и заспала съвест - това е идеалният живот… Марк Твен