/ iStock/Getty Images
Много често незалепващото покритие на съдовете за готвене има склонността да се износва и дори с времето да започне да се рони. Особено в случаите, в които домакините залагат на по-евтини опции.

Неразтворимите микрочастици могат да попаднат в човешкото тяло, заяви Дмитрий Бистров, доцент от катедрата по хранително-вкусова промишленост, хотелиерство и обслужване в университета РОСБИОТЕХ.

Експерт: Три растителни масла, които е най-добре да избягвате

Според него тефлоновите тигани, които се считат за най-популярните съдове с незалепващо покритие, може да съдържат перфлуорооктанова киселина - това е устойчиво съединение, което се натрупва в тялото и не се разлага в околната среда.

За да намалите риска от навлизане на опасни частици в тялото ви, трябва да използвате алтернативни опции за съдове с незалепващо покритие. Подходящи опции са съдовете от керамика и титан, както и стъклената посуда за готвене.

Ако забележите по съдовете пукнатини или драскотини, най-добре незабавно да ги смените, препоръчва експертът в интервю за Gazeta.Ru.

Семейството от токсични химикали, известни като пер и полифлуороалкилови субстанции, отбелязвани като PFAS, се употребяват от десетилетия в производството на предмети за семейството и дома, като особено популярни са съдовете с незалепващо покритие. Съдържат се и в резистентен на петна и вода текстил, в противопожарна пяна и промишлени артикули.

Безопасни ли са съдовете, в които готвим

Учените свързват тези химикали с евентуален риск за развиването на рак, увреждане на черния дроб, както и раждането на недоносени деца.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня