Дисни продаде играчки от Междузвездни войни за над 700 млн. долара
Дисни продаде играчки от Междузвездни войни за над 700 млн. долара / Guliver/Getty Images

Маркетинговата "Сила" на компания "Дисни" даде резултат - само за няколко месеца продажбите в САЩ на играчки от "Междузвездни войни" са надхвърлили 700 милиона долара, предаде Ройтерс.

7 малко известни факта за "Междузвездни войни"

Седмият епизод от култовата космическа сага "Междузвездни войни: Силата се пробужда" излезе на екран в САЩ на 18 декември миналата година. Три месеца по-рано - на 4 септември, след масирана маркетингова кампания, "Дисни" представи новите продукти, свързани с дългоочакваното продължение.

Деца обсъждат Междузвездни войни (ВИДЕО)

От маркетинговата компания Ен Пи Ди Груп отчитат, че продажбите на артикули като светлинния меч на новия злодей Кайло Рен, копия на симпатичния нов дроид БиБи-Ейт и модели на култовия кораб "Хилядолетния сокол" са по-големи от комбинираните продажби на играчки, свързани с популярни франчайз продукции като "Джурасик свят", "Миньоните" и "Отмъстителите".

Начело с продажбите на артикули, свързани с "Междузвездни войни", приходите от пазара на играчки в САЩ през 2015 г. възлизат на 19,4 милиарда долара и са с 6,7 процента по-големи спрямо предходната година. От компания "Дисни" съобщават, че вече зареждат магазините си, както и на тези на лицензирани търговци като "Хасбро" и "Марвел", с нови играчки и колекционерски принадлежности, свързани с "Междузвездни войни".

„Пробуждането на силата" с рекорден доларов старт в Северна Америка

В много нови продукти вече фигурира главната героиня Рей, чиято липса сред миналогодишните артикули породи острото недоволство на феновете. От "Дисни" поясниха, че първоначалното отсъствие на Рей е свързано с желанието на компанията да опази ключови аспекти от сюжета на дългоочаквания седми епизод. След излизането на филма на екран продажбите на продукти, свързани с Рей, са се продавали три пъти по-бързо, отколкото играчките на други персонажи от "Междузвездни войни: Силата се пробужда".

Източник: БТА