Детски фестивал „Приятелство без граници” радва Сливен
Детски фестивал „Приятелство без граници” радва Сливен / снимка: DarikNews.bg, Сливен
Танцовата фиеста в Сливен
64239
Танцовата фиеста в Сливен
  • Танцовата фиеста в Сливен

В навечерието на най-българския празник - Деня на светите братя Кирил и Методий, Сливен за 17-ти път посрещна своите гости - участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”.

Фестивалът, който се организира от община Сливен в партньорство с Регионалния инспекторат по образованието и Детски комплекс, ще продължи от 21 до 26 май. Символични домакини на фестивала са Детски фолклорен танцов състав „Българче” при 2-ро ОУ „Христо Ботев” и Народно читалище „Хаджи Димитър-1937”-Сливен.

Гости на фестивала са Грузинска национална детска танцова трупа „Шевардени” от Батуми в Грузия, Танцова трупа „Санскрити” при Институт за сценични изкуства „Алакнанда” от град Нойда, област Гаутам Будх Нагар, щат Утар Прадеш в Индия, Ансамбъл за песни и танци „Призренска лиг” от Призрен в Косово, Фолклорен танцов ансамбъл „Зелта Сиетинс” от Рига, Ансамбъл за народни танци „Български извор“ от Тараклия в Молдова, Мазурски ансамбъл за песни и танци „Елк” от град Елк в Полша, Детски фолклорен танцов състав „Радуга” от град Воронеж в Русия, Културно-просветно дружество „Триглав” от село Средня Вас в Бохини в Словения, Танцов състав „Жребчета” при Танцов ансамбъл „Мишина” от Печ в Унгария, Танцови състави „Отрада” и „Талисман” от градМелитопол в Украйна и Фолклорен танцов ансамбъл при Община Текирдаг, Общинска младежка консерватория и Спортен клуб от Текирдаг в Република Турция.

На 24 май празнично шествие на сливенските училища и на участниците в Международния детски танцов фестивал ще премине от Градската градина по бул. „Цар Освободител” до пл. „Хаджи Димитър”. По-късно на площада, пред Военния клуб и НТС, ще има празничен концерт „Поздрав от приятели”. На 25 май от 18.00 в ДТ „Стефан Киров” ще бъде Гала концертът и закриването на фестивала.

От 2007 г. Фестивалът „Приятелство без граници” е колективен член на СИД -Международния танцов съвет към ЮНЕСКО. Той се превърна в традиция и неизменна част от културния календар на Сливен. В 17-годишната си история са участвали над 60 танцови групи от 23 държави в Европа и Азия.

За атмосферата и настроенията чуйте в RadioDariknews.bg