„Червените фенери” създават проблеми в Амстердам
„Червените фенери” създават проблеми в Амстердам / netinfo
Собственици на публични домове в Амстердам дават под съд градския съвет за решението му да затвори редица заведения от секс-бизнеса. Съветът настоява за затваряне до края на годината на 33 публични домове, което е около една трета от общия брой на заведенията в квартала на "червените фенери".
 
Профсъюзът на проститутките съобщи, че това ще остави много жени без доходи и ще ги накара да работят нелегално. Проституцията беше узаконена в Холандия преди пет години.
 
Собствениците на публични домове казват, че ще се обърнат към най-висшия съд, за да спасят една трета от заведенията във фамозния амстердамски квартал.
 
Кметът на града Йоб Коен твърди, голяма част от дейността в този бизнес е прикритие за трафик на жени и пране на пари. Но профсъюзът на проститутките, наречен "Червена нишка", който представлява интересите на 20 хиляди проститутки, твърди, че затварянето на напълно законните домове може да накара много жени да работят нелегално на улицата.
 
Градският съвет иска от банките да изиграят своята роля, като помогнат за финансиране на публичните домове. Много от тях вземат заеми от частни компании, което според съвета е твърде рисковано. Съветът на Амстердам смята, че след като имат законни документи за регистрация на домовете и проститутките, банките могат да изиграят положителна роля в борбата срещу престъпността в сърцето на сексуалната индустрия.