Български филм открива Любовта е лудост
Български филм открива Любовта е лудост / Автор на плаката на фестивала: художникът Димитър Трайчев
Български филм открива "Любовта е лудост"
56127
Български филм открива "Любовта е лудост"
  • Български филм открива "Любовта е лудост"

20-тото юбилейно издание на международния филмов фестивал "Любовта е лудост" се открива утре вечер във Варна. По традиция по червения килим опънат пред Фестивалния и конгресен център ще минат едни от най-големите звезди на родното кино. Специално за събитието у нас ще дойде и руската актриса Наталия Бондарчук. Сценаристът Анжел Вагенщайн, който през октомври ще навърши 90 години, ще получи от организаторите на фестивала наградата за цялостен принос.

71 филма от 19 държави ще бъдат показани по време на "Любовта е лудост". В програмата му никога досега не е имало толкова много ленти. Артистичният директор на събитието Александър Грозев сподели пред Дарик: "По случай юбилейното издание решихме да предложим на зрителите едно малко пиршество. Въпреки че аз лично съм противник на прекомерното разрастване на подобен род инициативи, защото един киноман, който иска да види всичко, просто физически не е в състояние да присъства едновременно на четири прожекции примерно".

Фестивалът "Любовта е лудост" ще бъде открит с най-новия филм на режисьора Петър Попзлатев "Аз съм ти". Това ще бъде неговата първа прожекция пред публика. За закриването организаторите са избрали "Албърт Нобс". В нискобюджетната продукция, която тази година имаше три номинации за "Оскар", Глен Клоуз играе мъж.

За другите акценти в програмата Александър Грозев каза: "Имаме няколко панорами на големи световни режисьори - на Андрей Тарковски, на Кончаловски. Имаме много хубава панорама от филми, които са били награждавани през последните година, две на световни кинофестивали. Както винаги важно е и българското участие. Имаме един филм в конкурсната програма, казва се "Слънчево", а и откриваме фестивала с филма "Аз съм ти". Освен новите заглавия в памет на наши изтъкнати творци, които бяха гости и приятели на фестивала, ще покажем филми на Коста Цонев, Георги Черкелов, Иван Андонов, Велко Кънев. Това са все филми, които са от съкровищницата на българското кино. Показваме и филми на Анжел Вагенщайн във връзка с наградата, която ще получи за цялостен принос. Мисля че всичко това с основание привлича вниманието на киноманите".

12 са филмите, които ще се борят за голямата награда на фестивала "Любовта е лудост" "Златна Афродита". Сред тях има заглавия от Германия, Полша, Унгария, Турция, Гърция, Русия, Украйна.

5 лева е цената на билета за повечето прожекции по време на фестивала. Само за откриването и закриването билетът е с цена 10 лева. В програмата има и филми, които ще могат да се гледат при вход свободен.

"Любовта е лудост" ще продължи до 6 септември.