Българката Симона Петкова ще участва в празника на розата във Фукуяма
Българката Симона Петкова ще участва в празника на розата във Фукуяма / DarikNews.bg, архив

Празник на розата се провежда в побратимения на Казанлък японски град Фукуяма. В карнавалното шествие там освен местната Царица Роза участва и казанлъшката Царица Роза 2011 Симона Петкова. Двете ще дефилират по японските улици заедно с местни самодейци и жители на Фукуяма.

Вече седмица продължава официалната визита на казанлъшката Царица Роза в Япония, подарена й от посолството на Япония в България. Срещи с ученици от Фукуяма, както и посещение в дом за стари хора са били сред визитите, впечатлили силно Симона Петкова.

В рамките на посещението си казанлъшката Царица Роза се срещна и с кмета на побратимения на Казанлък японски град Ахира Хара, на когото връчи поздравително писмо по повод празника от кмета на Казанлък Галина Стоянова и специален плакет на общината.

Фукуяма е японският град на розите, а жителите му имат амбицията до 2016 година да го превърнат в истинска розова градина, като засеят по улиците на града 1 милион рози.

През изминалите дни казанлъшката Царица Роза имаше среща и в посолството на България в Япония.

През следващата седмица 15-дневната визита на Симона Петкова в Страната на изгряващото слънце продължава с разходка в Токио.

„Впечатлена съм от топлотата на японския народ, от неговия оптимизъм и ведро отношение към живота", сподели казанлъшката царица.

Симона Петкова бе избрана за Царица Роза на Казанлък на специална церемония на 27-ми май миналата година. Тя е студентка по право в ПУ „ Паисий Хилендарски". Посещението на Царица Роза 2011 в Япония завършва на 2-ри юни.