И тази година Берлинале ще се доказва като най-тежкият и политически зареден фестивал сред трите водещи филмови прояви в Европа
И тази година Берлинале ще се доказва като най-тежкият и политически зареден фестивал сред трите водещи филмови прояви в Европа / БГНЕС
Шестдесет и деветото издание на Берлинале ще започне следващата седмица със стремежа за пореден път да привлече големи имена от филмовата индустрия към сивата и мразовита столица на Германия, предаде ДПА.
 
Тази година Берлинале отново ще се доказва като най-тежкият и политически зареден фестивал сред трите водещи филмови прояви в Европа. Режисьорите на 17-те продукции в конкурсната програма масово нищят социалните последствия от промените в заобикалящия ги свят.

Какво показаха актрисите на кинофестивала Берлинале през 2018 година?
 
На фестивала ще бъдат показани филми, застъпващи теми като експлоатация на деца, срив на традиционните семейни структури, равенство между половете, политическо положение, злоупотреба с власт.
В съревнованието за "Златна мечка" няма да участва нито един водещ холивудски режисьор, в резултат на което зарядът на проявата ще е по-скромен откъм блясък. 

Триумфът на "Не ме докосвай" на Берлинале 2018 (СНИМКИ)

"Наборът" от международни звезди, очаквани на Берлинале, засега е сведен до Крисчън Бейл, Питър Сарсгард, Даян Крюгер, Катрин Деньов, Таар Раим, Мартин Фрийман. Фестивалното жури ще оглави френската звезда и носителка на Оскар Жулиет Бинош.
Част от филмите, които ще бъдат показани на Берлинале, са дело на режисьори, които се завръщат на фестивала - цел, към която трескаво се стремят организаторите, вместо да губят "ценни кадри" в посока към Кан и Венеция.

Българската актриса Анжела Недялкова обра овациите на червения килим на Берлинале през 2017 година (СНИМКИ)
 
Сред редовните гости е френският режисьор Франсоа Озон, който се завръща на Берлинале за четвърти път с новото си предложение "По Божията милост" ("By the Grace of God").
Петнадесет години след като спечели "Златна мечка" с филма си "Срещу стената", в съревнованието отново ще участва германският режисьор от турски произход Фатих Акин. В конкурсната програма е включен новият му трилър "Златната ръкавица".
 
Поредно завръщане на Берлинале отбелязват също полската режисьорка Аниешка Холанд, която ще се съревновава за "Златна мечка" с "Господин Джоунс" ("Mr Jones"), и датската режисьорка Лоне Шерфиг, с чийто филм "Добротата на непознатите" ("The Kindness of Strangers") ще бъде открита проявата.

2018 година: Поискаха черен килим на Берлинале в знак на съпричастност към #MeToo
 
По традиция политиката също ще присъства на фестивала под формата на два президентски филма от САЩ - документалната продукция "Уотъргейт" на Чарлз Фъргюсън, посветена на падението на Ричард Никсън, и сатирата "Вице" ("Vice") за бившия вицепрезидент Дик Чейни.
Конкурсната програма представлява и своеобразна витрина на китайското кино. Трима режисьори от Китай, които вече познават фестивалните слава и награди, ще покажат премиерно новите си предложения и ще премерят сили в борбата за "Златна мечка". Чжан Имоу ще се съревновава с филма "Една секунда" ("One Second"), Ван Цюан'ан - с "Яйце" ("Ondog"), и Ван Сяошуай с "Довиждане, сине" ("So Long, My Son").
 
Чжан Имоу спечели топ отличието на Берлинале през 1987 г. с дебютния си филм "Червено сорго", отприщвайки вълна от глобален интерес към китайското кино, припомня агенцията.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА