Баща и син са спасени след 40 години в джунглата
Баща и син са спасени след 40 години в джунглата / снимка: sxc.hu

Баща и син бяха върнати в родното им село във Виетнам, след като живели 40 години в джунглата, където избягали през войната, предаде Франс прес.

Местната телевизия показа кадри, на които 82-годишният Хо Ван Тхан и 42-годишният му син Хо Ван Ланг, измършавели и облечени с препаски от дървесна кора, биват отведени явно против волята им - бащата го носят в хамак, а синът е с вързани отпред ръце, отбелязва БТА.

В началото на 1970-те години Тхан бил член на комунистическа въоръжена група и избягал от селото си, след като майка му и две от децата му загинали при американска бомбардировка. Със себе си отвел 2-годишния тогава Ланг, обясни представител на централната провинция Куанг Нгай.

Двамата се хранели с плодове и царевица, която отглеждали сами. Те обаче знаят само няколко думи от техния диалект на етническото малцинство Кор и има опасност да се адаптират трудно, особено синът, който почти през целия си живот е живял само в джунглата.

"Синът се страхува от тълпите. Не говори с непознати, но разговаря малко с близките си", изтъкна представителят на провинцията. Приютен е от роднини, но има опасност да се върне в гората, така че властите го наблюдават.

Бащата обаче, който е много изтощен и е настанен в местна болница, е прекалено стар и слаб, за да избяга, допълни той, като посочи, че властите ще им построят къща. Бащата и синът и преди са били извеждани от джунглата, но отново се връщали там.

Според електронния вестник "Дан Три", най-малкият син на Тхан, който бил само на три месеца по време на бомбардировката и всяка година ги посещавал в гората, се опитал да ги върне в селото през 2004 година.

Те обаче отказали да останат дълго и предпочели "независимия си живот пред традиционния живот на виетнамските семейства", отбелязва изданието.

Двамата били забелязани наскоро в гората от местни жители, които съобщили на властите.

Намерили ги "да живеят в колиба, издигната на пет метра височина от земята, облечени само с препаски от дървесна кора", пише вестник "Туой Тре", като уточнява, че там имало и прости инструменти, някои от които изработени от парчета от снаряди от времето на войната. След като бил заловен в сряда, Ланг "дъвчел плодове от бетел (растение с наркотично действие - бел. р.) и непрекъснато пушел, гледайки околните с празен поглед", допълва вестникът.