/ Thinkstock/Getty Images
Китайски археолози се натъкнаха в провинция Шандун на гигантски човешки останки отпреди 5000 години, нещо необичайно за ръста на хората от тази епоха, който е бил много по-нисък, съобщава ТАСС. Исполините са били високи над 190 сантиметра.

"Стигнахме до този извод, след като анализирахме костите, разкрити при находките“, обясни Фан Хуей от Шандунския университет. „Подобно телосложение се обяснява с наличието на обилни източници на продоволствия, към които тези хора са имали достъп!"

Откриха терен за смъртоносна игра от епохата на ацтеките (ВИДЕО)

Интересната находка е била направена по време на разкопки, осъществени в района на град Дзинан, административният център на Шандун. Те се провеждат от 2016 година.

Досега археолозите са разкрили развалините на 100 здания, 200 погребения и 20 ями с жертвоприношения. Намерените човешки останки са на представители на културата луншан от епохата на неолита.

Откриха артефакти от много древна цивилизация в Перу (СНИМКИ)

Преди 5000 години древното население на Китай от този район е живяло в доста комфортни условия. За това свидетелства структурата на разкритите жилища, в които са били обособени спални и други специализирани помещения.
БТА