Златна малинка за българските политици
Златна малинка за българските политици / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Не умеем да се променяме или не го искаме достатъчно силно. Умеем да се жертваме за каузи, но сме по-добри в забравянето им. Горим, изгаряме и продължаваме напред. Уж преминаваме прехода и все сме в него, затънали до гуша и безнадеждно упоени от безтегловност. Умеем ли да правим добри филми, или все стигаме до лош сценарий с още по-лошо изпълнение, с все едни и същи актьори?

Ако сте пуснали телевизор, включили радио или отворили произволен сайт на 21 май 2013 година и сте попаднали на информация за първия работен ден на 42-рото Народно събрание, сте сбъркали. И то жестоко, ако сте си мислели, че ще видите едни умни, сърцати, добри хора (по неповторимия Стефан Данаилов). Направо непростимо сте се о/сбъркали, ако дори за миг сте допуснали, че нещо се е променило след януаро- февруаро - мартенските протести в страната, след самозапалите се хора, след бъркотията, хаоса, набързо обявените предсрочни избори, денят за размисъл и така нататък и така нататък.

"Златна малинка" за българските политици
netinfo

На 21 май 2013 година обаче няма изненади - депутатите са нови, ама стари, Народното събрание е 42-рото, ама е като 41-то и положението общо взето е без изменение. Джентълменството налага да се даде приличен гратисен период на новия парламент, преди да бъде критикуван (както обикновено) или потупван по рамото (както досега не се е случвало). Джентълменството обаче не важи за депутатите, просто защото повечето лица са до болка познати вече. И не са се променили.

Денят си личи по сутринта, а дните занапред - по първия. Първият ден на 42-рото Народно събрание зададе тона - плюене, безпредметни обвинения, мерене кой е по-по-най. Между „Ние", „Вие", „Ние така", „А вие не така", „Не ми говорете така", „А Вие защо ми говорите така", „Ние няма да ви слушаме", „Няма ние вас да слушаме" така и не се стигна до сериозните, истински, болезнени, парещи болки на хората. Пинг-понг, пинг-понг, пинг - понг. Така е по-изгодно. За политиците. Не за хората.

Мисълта, че си попаднал в много лошо написана и режисирана екшън-комедия, се подсили и от немалкото мускулести хора със слушалки в ушите, кръжащи около определени депутати. Има нещо ужасяващо народен избраник (!!!) да бъде охраняван. Охраняван от хората - работодателите му?! Но това е друга тема. В шеги и закачки, със странни пояснения кои са крадци и лъжци, депутатите така и не засегнаха онези проблеми, които изкараха хората на улицата. За сметка на това имаше от всичко по малко - гняв, любов, омраза, поиграха си и на прелъстен и изоставен, даже и до бой се стигна.Този филм е по-изгоден. За политиците. Не за хората.

"Златна малинка" за българските политици
netinfo
Разбира се, имаше и главен герой. Един доскорошен премиер се разхождаше и с интерес изучаваше кафенето и кулоарите на парламента, вероятно защото докато беше министър-председател Народното събрание далеч не му беше любимото място. С шеги и закачки не успя да пререже нито една лента. Дали това му развали настроението, или нетипичната позиция-да не бъде на власт, а в опозиция, така и не стана ясно. Не че има някакво значение. И докато едните свикваха с мисълта, че не са на власт, а другите, че не са опозиция, всеки, станал свидетел на това, остана с усещането за нещо гнило, подставено и фалшиво. Като за "Златна малинка".

"Златна малинка" за българските политици
netinfo
Просто защото да се оплакваш от нещо, което самият ти си режисирал съвсем доскоро, не е новаторско, даже не е честно. Реваншизмът също не е работещ, при положение че държавата е на командно дишане. Падащ кворум, кой кого подкрепя тайно или явно, има ли тройна коалиция, кой и защо се е докарал до тотална изолация са второстепенни въпроси. Стоят зад реалните проблеми на хората- ужасяващата бедност, безработица, невъзможност на млади хора да си намерят работа, непосилни сметки на фона на продължаващите да бъдат безкрайно ниски доходи.

И ако политиците не си дадат ясна сметка за това, хората бързо ще сменят канала. За кратко. След това ще ги изметат така, както вече го направиха. Защото ако политиците режисират филм за "Златна малинка", хората не искат да живеят в него. Така е правилно. Не за политиците. За хората.