Смъртта на Мърдок
Смъртта на Мърдок / снимки: Reuters, архив

В Англия говорят за "събитието на годината" - става дума за появата на медийния магнат Мърдок пред парламента в Лондон, където всички искат едно: да узнаят истината за престъпните методи на Мърдоковата империя.

Скандалът с подслушваните телефони във Великобритания достига поредната си кулминационна точка с появата на медийния магнат Рупърт Мърдок пред парламента в Лондон. Досега той упорито пазеше мълчание, като се изключат едно интервю за собствените му вестници и не особено успешната кампания с обяви в британски вестници, поднасящи извинения пред британската общественост заради нечувания скандал.

Призовка вместо покана

Фамилията Мърдок не се явяват съвсем доброволно пред парламентарната комисия по медиите и културата. Председателят на комисията Джон Уитингдейл се видя принуден да им напише две писма, преди най-сетне да получи съгласието им. В първото писмо до Рупърт и Джеймс Мърдок все още учтиво се отправяше покана да отговорят на въпросите на депутатите. Те отказаха с оправданието, че имали други ангажименти. Едва второто писмо, в което Уитингдейл замени думата "покана" с думата "призовка", имаше ефект.

"Ако не бяха приели и призовката, щеше да се наложи да упражня още повече натиск. В такъв случай вероятно щях да се обърна към камарата на общините и да поставя на гласуване пред целия парламент искане, принуждаващо двамата да се явят. Това щеше да е безпрецедентен случай", обяснява Уитингдейл.

Мнозинството англичани очакват напрегнато парламентарните въпроси. Телевизии като Скай Нюз си правят реклама, че ще предават всичко на живо и без прекъсвания. Блогъри в интернет пишат за "телевизионното събитие на годината". Според председателя на парламентарната комисия Уитингдейл:

"Целта ни е да проумеем по-добре случилото се. Искаме да стигнем до истината. Надявам се, че свидетелите ще се явят и ще са решени да ни помогнат. Знаем естествено, че текат и полицейски разследвания. Това обаче не би трябвало да ни попречи да узнаем повече за събитията, за това кой е знаел за тях и кой е допуснал подобни действия."

"Смъртта" на Мърдок
netinfo

Мъртвият свидетел

Междувременно стана известно, че единият от уличаващите свидетели по аферата е бил открит мъртъв в жилището си край Лондон. Нямало обаче следи от насилие върху трупа на разследващия журналист Шон Хоур, съобщи полицията.

Парламентарната комисия няма да се занимава с тази страна на нещата, а по-скоро ще иска да разбере какво са знаели Рупърт и Джеймс Мърдок за подслушванията и другите престъпни методи, използвани за набавяне на информация от вестникарската им група. Депутатите ще питат защо ръководни сътрудници на концерна Мърдок са ги лъгали безсрамно по време на досегашни питания. Ще проявят интерес и към определени детайли, като например защо медийната групировка е засекретявала с години наред щекотливи имейли, които едва сега бяха предадени на полицията.

Страшният гняв на хакерите

За въпросите към Мърдокови е предвиден един час. След тях на свидетелската скамейка ще застане Ребека Брукс - жената, която едва миналия петък подаде оставка като шеф на британските вестници на Мърдок. Тъй като през уикенда Брукс бе временно задържана от полицията, беше под въпрос дали тя ще се появи в парламента. Екс-мениджърката обаче накара адвоката си Стивън Паркинсън да заяви: "Тя, както и досега, възнамерява да се яви и да отговаря на въпросите."

"Смъртта" на Мърдок
netinfo

Наблюдателите очакват с напрежение каква стратегия ще приложат Брукс и Мърдокови. Тримата са ръководната тройка на концерна и доскоро бяха звездите на британската медийна сцена. Сега те се превърнаха в най-омразните фигури на цялата нация.

Междувременно Рупърт Мърдок стана мишена и на хакерския гняв - хакери "творчески преработиха" заглавната страница на онлайн-изданието на Мърдоковия вестник "Sun", като съчиниха и включиха съобщение, че трупът на Рупърт Мърдок е бил намерен в градината на дома му.