Швеция поема председателството на ЕС
Швеция поема председателството на ЕС / netinfo

Посланикът на Швеция в България Пол Бейер организира среща-закуска за журналисти в София по повод председателството на ЕС, което страната поема от 1 юли за шест месеца.

С мотото "Поемане на предизвикателствата" (Taking on the Challenges) правителството на Швеция, начело с министър-председателя Фредрик Райнфелдт, приема щафетата от Чехия.

За следващите шест месеца Швеция откроява два основни приоритета за европейското председателство. Първо - програма на ЕС в отговор на икономическата и финансовата криза. В тази насока се взимат предвид дългосрочните предизвикателства, пред които сме изправени, подобряването на конкурентоспособността на Съюза в една все по-глобална икономика. Акцент тук е адаптирането на икономическа ситуация към природните промени, както и към предизвикателствата на едно застаряващо население.

Втори основен приоритет е подготовката за преговорите през декември в Копенхаген по повод промените в климатичните условия. Този аспект включва и търсене на консенсус между държавите членки по въпроси като редуциране на причините за климатичните промени, както и свързаните с тях разходи. Също така трябва да се обсъди каква финансова помощ ще бъде необходима на развиващите се страни.

Наред с тези стъпки значителни усилия ще бъдат положени и в следните области:

• Разработване в рамките на Лисабонската стратегия на нова схема за устойчив растеж и заетост за следващите пет години. Тази концепция цели да изработи стратегия за излизане от кризата.

• Разработване на нова, петгодишна Стокхолмска програма в областта на правосъдието и вътрешните работи, която да наследи сегашната Хагска програма, приключваща тази година. Въпроси като например сътрудничеството по отношение на имиграцията и борбата срещу организираната престъпност ще бъдат от голямо значение.

• Инициатива, свързана с Балтийско море, която е предвидена да служи като стартов проект за други "макрорегиони" в ЕС (като например района на река Дунав). Целта е да се постигне по-добро използване на потенциала на разрастващите се балтийски страни, както и подобряване на способността им да се справят ефективно със замърсяването на Балтийско море.

• В областта на външните отношения целта на Швеция е да утвърди ролята на ЕС като глобален участник, да подобри способността на Съюза да действа по време на международни кризи, както и да затвърди сътрудничеството си с важни партньори. България и Швеция, и двете с източни съседи, имат общи интереси при изпълнението на Инициативата за източно партньорство, стартирала по време на чешкото председателство.

• Процесът по разширяването на ЕС продължава да е от стратегическо значение за осигуряване на мир и прогрес в нашия регион.

Шведското председателство се осъществява в момент, когато Европейският парламент е с нов състав и настоящата Европейска комисия наближава края на своя мандат. Затова е необходимо да се планира работата по съществените въпроси така, че решаването им да не бъде нито твърде бързо, нито твърде бавно по отношение на капацитета на тези две институции.

Освен това Лисабонският договор все още не е влязъл в сила. Ако това се случи по време на председателството на Швеция, ние ще сме подготвени да помогнем за конструирането на нови институции, които ще бъдат създадени по силата на Договора. Дори и в най-оптимистичния вариант това е задача, която определено ще се предаде и на испанското председателство през 2010.

В края на чешкото председателство бяха предприети няколко успешни стъпки за придвижване на ред институционални въпроси. На заседанието на Европейския съвет през юни кандидатурата на г-н Барозу беше одобрена за втори мандат като председател на Европейската комисия, което ще подпомогне Комисията да работи ефективно до края на своите правомощия. По време на същото заседание се стигна до споразумение по въпроса за тълкуването на текста на Лисабонския договор, което трябва да съдейства на ирландското правителство да припомни темата на своите граждани, без да поставя под въпрос ратификациите, които вече са направени.