Ройтерс: Дянков намали бюджетния дефицит, печелейки уважение в ЕС
Ройтерс: Дянков намали бюджетния дефицит, печелейки уважение в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков е отразена от големите световни медии. Почти всички публикации се съсредоточават основно на многохилядните протести в страната през последните дни срещу сметките за ток и парно, като представят именно тях за главна причина за отстраняване на вицепремиера. От Ройтерс и Асошоейтед прес обясняват, че Дянков е уволнен, като използват няколко различни синонима за това, но никъде не споменават, че от официална гледна точка министърът напуска поста си, след като е подал оставка. Ройтерс обръща внимание на уважението, което Дянков си е спечелил сред колегите си в Евросъюза, намалявайки бюджетния дефицит.

Асошиейтед прес пише, че премиерът Борисов не е дал допълнителна информация по въпроса защо се е стигнало до нуждата да се преструктурира правителството, в което министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев ще поеме и финансите. Агенцията допълва, че основните причини са липсата на воля от страна на правителството да подобри понижаващия се стандарт на живот в страната, както и "космическите сметки за електричество". Американската агенция допълва, че дясноцентристкото правителство постепенно губи обществената подкрепа след най-големия икономически спад в страната през последното десетилетие.

Ройтерс отбеляза, че Дянков е "изхвърлен от правителството ден след националните протести за цените на тока". Агенцията описва бившия вицепремиер като "човекът, който изкъсо е държал юздите на икономиката" в месеците преди предстоящите избори, за които премиерът Борисов полага усърдни усилия да събере подкрепа. Ройтерс включва и коментар на главния икономист на софийския Институт "Отворено общество" Георги Ангелов, според когото "Правителството разкарва всички тези, които ще попречат на повторното му избиране".

Дянков, който води политика на строги ограничения, е един от най-непопулярните членове на правителството с одобрение от едва 11%, посочва агенция Франс прес, позовавайки се на изследване на Галъп. АФП допълва, че министърът за еврофондовете Томислав Дончев се радва на по-голямо обществено одобрение - 18%, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която става вицепремиер, е най-популярният член на правителството с одобрение от 30%.

Финансовата медия Блумбърг споменава бившия пост на Дянков в Световната банка във Вашингтон и отбеляза, че доходността на правителствените облигации, чийто срок изтича през 2017-а, се е покачила с 8 базисни пункта, два часа след оповестяването на оставката на министъра. Медията цитира лидера на синдиката „Подкрепа" Константин Тренчев, според когото оставката се е забавила дълго. Блумбърг цитира и изказване на министъра, изпратено по имейл, в което той благодари на премиера и колегите си в кабинета за дългите часове общи усилия и за всичките им постижения заедно.

Нито една от агенциите не споменава проблема със забавените селскостопански субсидии, за които се смята, че са причина Дянков да се раздели с поста си.