Потребители, ходом марш – към затвора!
Потребители, ходом марш – към затвора! / netinfo

Честито на всички потребители на парно! Честито най-вече на софиянци! Вече трябва да лягате спокойни и да ставате уверени в топлото и светлото си бъдеще. Вие някак си изобщо не си давате сметка, че всичко, ама всичко с “Топлофикация” ще се оправи. Щом Б.Б. и Р.Овч. се сдобриха, щом обещаха на гражданите, че „предприемат спешни мерки” за справяне със ситуацията /ах, какво любимо, любимо клише/, значи трябва наистина да се успокоим.

Какво огромно лицемерие и направо подигравка, лъха от сагата „Топлофикация”. Та, замисля ли се някой, че ако този скандал се беше случил в Берлин /където хората плащат по-малко за парно от софиянци/, колко дела щяха да бъдат заведени и спечелени от ощетени берлинчани? Дали техните Вальовци, Бойковци и Руменовци щяха да имат тази прекрасна възможност да говорят празни приказки за замазване очите на бабите, докато сметките се трупат и бабите се лишават от кисело мляко, за да не им секвестират цветния телевизор? Кой и най-вече кога ще обясни на потребителите на парно защо декемврийските им сметки тази година са двойно, че дори тройно по-високи?

В света на логиката не съществува такава ситуация – навън да е топло, хората да не си пускат радиаторите и за не-потребление да плащат гигантски суми. А после отговорните за хаоса да ни радват с предстоящи проверки на топлинните счетоводители, но за проверка на фирмата-виновник - да мълчат.

На целия този цинизъм трябва да се сложи край. И за децата е ясно, че след като „Топлофикация – София” има 130-милионен дълг за природен газ и малко повече несъбрани сметки, ще направи всичко възможно да съдере кожите на редовните платци. Само че така може и да правят някъде из Африка с цената на водата, но след като се бием в гърдите, че сме част от Европа, няма как да си прилагаме бананови номерца. И вместо да се гледат трогателно и дружелюбно пред камерите, кметът и министърът на енергетиката е добре да решат каква ще е съдбата на „Топлофикация” – ще се оздравява ли и как, или ще се приватизира.

И понеже вчера главният прокурор на републиката точно в тази минута в ефира на Дарик обяви, че Прокуратурата е на страната на добрите, но не винаги й личи, ще помоля в този случай, когато става дума за доходите на хиляди българи, които се изливат в нечии джобове, най-сетне да стане ясно кои са лошите. И щом са толкова лоши, да лежат в затвора. А не със затвор да е заплашена бабата от горния етаж, която и да иска, вече не може да си плати парното. Защото няма как да вярвам, че европейската държава България е по-склонна да тероризира потребителите си, задето не плащат сметки, които са фалшиви /а те са фалшиви, защото никой не може да докаже, че не са/, отколкото да осъди висши чиновници за злоупотреби.

Сега дупе да ни е яко. Идва зимата, с нея идва и голямото отваряне на винтилите на топлото в домовете ни. И докато Вальо Топлото е на топло в ареста, ние сме изправени пред Хамлетовски избор – или да свалим радиаторите, или да ги надуем до дупка и после доброволно да се отправим към затвора. Защо към затвора ли? Ами, защото човекът Х, например Иван Перов от София, който не си е плащал сметките за парно от няколко месеца, изглежда по-реален престъпник от Валентин Димитров, за когото от почти година се твърди, че си е присвоил няколко милиона от нашия джоб.