Пощенска картичка от Швеция? Не - дървено конче
Пощенска картичка от Швеция? Не - дървено конче / netinfo

Репортаж 2
Месец на Швеция по Дарик Радио




Старият град в Стокхолм е първата задължителна туристическа дестинация. На втория ден обаче, когато установиш, че където и да отиваш, все трябва да минеш оттам, през Гамла Стан, забравяш за многобройните магазини за сувенири. Те са навсякъде, продават едно и също, подредено по различен начин. Бързо научаваш асортимента и витрините. Както често се случва с магазините за сувенири по света.

Швеция обаче предлага една малка червена дървена играчка, която обърква възприятието за "сувенир". В крайна сметка, можеш да си тръгнеш с традиционните магнитчета или пощенски картички, но от Стокхолм винаги, абсолютно винаги ще си тръгнеш с нещо друго. И това е кончето Дала.

Първото, което ти прави впечатление е, че то е изключително красиво. Дори да си докосвал и разглеждал десетина еднакви кончета Дала днес, някак не можеш да се наситиш. Всеки път, когато видиш ново конче, инстинктивно го повдигаш и разглеждаш. Да, то е направено на ръка. Да, то е дървено. Да, то няма нищо общо с китайските фалшификати.

Впрочем, кончето Дала е всичко, което днешният глобален свят не е. То не е част от световна верига. То няма филиали по света. Не е произведено по "дизайн на Швеция", но "сглобено в Китай". Кончето Дала е всичко хубаво, което северните страни обичат - малкият бизнес, разпознаваемите работилнички, различните марки.

Кончето Дала е създадено в студените зимни нощи, когато единственото занимание на семейството било разказването на истории, топленето около камината и майсторенето на малки дървени играчки. Дали е създадено като играчка за деца или всъщност е играчка за възрастни - не е съвсем ясно. Ясно е обаче, че кончето Дала може да се види навсякъде в Швеция. Веднъж над теб се вее знаме с кончето Дала. Друг път ти връчват чаша за кафе с рисунка, после се обръщаш и кончето се показва от витрините на модерни магазини, но в нова опаковка - бяло, зелено, сиво. А всеки път е в червен, оригинален вариант, навсякъде около теб.

Името на кончето идва от провинцията Даларна, където се появява за първи път. Провинцията се намира в централна Швеция, където местните произвеждали мебели от дърво и търгували с тях, рисували къщите си в червено с помощта на специфичните съставки от близките мини, но най-вече прекарвали дълги вечери край огъня.

Кончето Дала придобива световна известност, когато е избрано да представя Швеция по време на Експо-то в Париж в средата на XIX век. Пред щанда на Швеция било поставено гигантско конче Дала.

Умението да правиш конче Дала се предавало от поколение на поколение и това все още е така. Поради тази причина, с тъга на очите, един от продавачите на кончета Дала в центъра на Стокхолм каза, че вече има много китайски копия, но те се забелязват веднага. Не само по цената.

Първоначално кончетата не се оцветявали по начина, познат днес. Днес те са в най-разнообразни цветове и шарки, но червеното остава класическо.

И няма как да го сбъркаш или забравиш, защото то със сигурност ще бъде задължителният сувенир, който ще донесеш от Швеция.

* Материалите са част от Месец на Швеция по Дарик Радио, организиран с любезното съдействие на Посолство на Швеция в България