Отдалечават ли се България и Румъния от влизане в Шенген
Отдалечават ли се България и Румъния от влизане в Шенген / снимка: DarikNews.bg, архив

Европейската комисия отново разкритикува България и Румъния заради корупция, измами с обществени средства и неефективни съдебна система и полиция, обяви в коментар информационният сайт „И Ю Обръзвър". Липсата на доверие в съдебната система и полицията в България и Румъния може да доведе до отлагане на планираното им присъединяване към т. нар. Шенгенско пространство, посочва „И Ю Обръзвър". България и Румъния не разполагат с необходимите инструменти, с които да се гарантира, че „обществените средства са защитени срещу конфликт на интереси, измама и корупция", се изтъква в докладите за двете страни.

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей, цитиран от „И Ю Обръзвър", потвърди, че „са засегнати и средства, отпуснати от ЕС". В момента обаче ЕК не предвижда замразяване на средства, уточнил той. „Но ако открием конкретни проблеми при използването на европейски средства, ние ще предприемем подходящи действия. Нашата грижа е да опазим парите на данъкоплатците", заявил Марк Грей.

В Букурещ румънският президент Траян Бъсеску заяви след като докладите за двете страни бяха разпространени вчера, че е „загрижен" във връзка с предстоящото присъединяване към Шенген през март догодина, посочва още изданието. България и Румъния се страхуват, че все повече страни членки на ЕС ще изтъкнат продължаващите проблеми с неефикасността на съдебната система и корупцията в полицията и граничната охрана като достатъчно основателни аргументи да откажат доверие на двете страни при прилагането на общ контрол върху границите и издаването на визи.

Тази идея веднъж вече бе премахната миналата година от последната реакция на докладите на Европейската комисия за миналата година, тъй като бе преценено, че връзката между условията за присъединяването към Шенген и към еврозоната с недостатъчните резултати от борбата с корупцията и организираната престъпност трудно може да се докаже, посочва „И Ю Обръзвър".

За германския евродепутат Ингеборг Грасле това би било логично решение, особено като се има пред вид, че по-нататъшното орязване на европейски средства няма да доведе до каквито и да било резултати. „Двете страни и така усвояват много малка част от фондовете на ЕС. Ние не им помагаме, като замразяваме средства. Но се надявам, че Съветът ще прочете внимателно тези доклади и ще отчете казаното в тях при вземане на решение за присъединяването на двете страни към Шенген", подчертава Грасле. (БТА)