Обречените градове
Обречените градове / снимки: Reuters, DarikSky.bg

През миналата година Япония беше разтърсена от ужасяващо бедствие. Земетресението от 9.1 степен по скалата на Рихтер и последвалото го цунами, нанесоха щети за над четвърт трилион долара на третата по големина икономика в света, загинаха или изчезнаха над 19 000 души. Но ако погледнем по-внимателно хронологията на събитията ще видим, че земетресението в Япония не нанесе значими щети, това направи последвалото го цунами, което потопи източното крайбрежие на остров Хоншу.

Обречените градове
netinfo
Само година след бедствието японците са разчистили разрушенията и са изградили живота си наново.

Но земетресенията не са опасност само за Далечния изток. Балканският полуостров също е земетръсна зона, през която при това преминават два разлома с висока сеизмична активност.

Най-големият град в региона - Истанбул се намира точно върху единия от тях. На балканите опасност от цунами няма, но за сметка на това всяко силно земетресение има ужасяващи последствия.

Точното време и място на което и да е силно земетресение не могат да се прогнозират. Но сеизмолозите са категорични, че има зони, в които бедствието е неизбежно да се случи през следващите няколко десетилетия. Две такива места са Истанбул и София.

Какво ще стане ако силни земетресения разтърсят столицата на България и най-големия град в Турция? Апокалипсис е подходяща дума за случая. Щетите и в двата града биха били по-големи от тези след земетресението в Япония, както и жертвите.

Причината за тази мрачна прогноза се дължи не на природата, а на действията на хората. И в София, и в Истанбул съществува правилото, че колкото е по-стара дадена сграда, толкова по-добре построена е тя.

За кратко, в последните години на комунизма в България, качеството на жилищното строителство се подобри. Причината беше разрушителното земетресение в Стражица, което беше с магнитуд едва 5.7. Но като цяло и преди и след 10 ноември при изграждането на софийските квартали най-важният компонент е бил цената.

Всъщност дори много от сградите, които са били построени съобразно земетръсните изисквания, в момента не отговарят на тях. Причина затова са преустройствата, основно на приземните етажи, където през последните 20 години масово се настаниха магазини и заведения. А приземните етажи реално носят цялата тежест на сградата. Тяхната стабилност е още по-важна при високото строителство, като това на панелни блокове.

В големите софийски квартали като Люлин и Младост жертвите и разрушенията биха били значителни точно заради по-високото строителство.

Обречените градове
netinfo
И докато по-старите панелки вече приближават края на своя срок на годност, то в годините на демокрацията, особено до 1997 г. строителите масово търсеха възможно най-ниска цена. Така голяма част от новите сгради вече имат структурни проблеми и почват да се рушат само десетилетие след като са завършени.

В Истанбул ситуацията е подобна. През последните 50 години населението на турската столица нарасна експлозивно. С предградията то вече наближава 15 млн. души или пет пъти повече отколкото са били в средата на XX век.

Цялата тази човешка маса се нуждае от жилища и те са построени бързо и евтино. През последните години властите в Турция са много стриктни към състоянието на сградите и спазването на противоземетръсните изисквания, но това не винаги е било така. Преди земетресението в Коджаели през 1999 г, подобно на София и в Истанбул жилищните блокове бяха почти безконтролно преустроявани от собствениците си.

Обречените градове
netinfo
Земетресението в Коджаели е добър атестат в умален размер на това, което ще се случи в София или Истанбул при по-силен земен трус. Това е един от най-индустриализираните райони на Турция. В катастрофалното земетресение загиват над 17 000 души или почти толкова, колкото и в Япония. Мнозинството от тях са погребани под останките от собствените им апартаменти в некачествено построени многоетажни блокове.

 

Авторът е редактор в DarikFinance.bg