Месец на Швеция по Дарик Радио
Месец на Швеция по Дарик Радио / netinfo

Репортаж 1: Svenskt Tenn
Месец на Швеция по Дарик Радио

 

Красивият булевард до акостиралите яхти и корабчета, които отвеждат дo близките острови, е заслепен от ранобудни слънчеви лъчи. Часът е около 08.45 сутринта, магазините са затворени, някои от тях дори още не са вдигнали металните решетки. Единствено два хотела, Grand Hotel и Lydmar, дават някакъв сигнал, че едни хора пристигат, а други си заминават. Дават сигнал, че нещо ще се случва в този град, може би след час. Магазинът между тях, класически на външен вид и с дискретен надпис Svenskt Tenn, по никакъв начин не подсказва, че в 10 ч ще бъде пълен и хората ще купуват мебели.

Аника Рост, изпълнителен директор на компанията Svenskt Tenn, вече ни очаква вътре. Разказвам й, че знам за съществуването на Svenskt Tenn от 2003 година (тя е очевидно изненадана), но когато показвам факти, че съм си кореспондирал с техен PR-отдел за един материал, тя приема всичко за чиста монета, а не излишна любезност от моя страна.

Svenskt Tenn е класическа шведска компания за интериорен дизайн, която е майката и бащата на всички останали, които познавате днес. Макар на пръв поглед колекцията й да изглежда ретро, тя все още запазва онова странно очарование на марка с традиции, което кара магазина да се напълни още в 10.05, буквално пет минути след отварянето.

Създадена в Стокхолм през 1924 от дизайнерът и преподавател по изкуство Естрид Ериксон, първоначално компанията Svenskt Tenn прави модерни за времето си оловни изделия. През 1925 година участието в Exposition des arts décoratifs et industriels modernes в Париж предизвиква, меко казано, фурор. Естрид Ериксон получава златен медал. За Svenskt Tenn работи и Йозеф Франк, креативен господин от шведско-австрийски произход. Философията на компанията е да миксира старо и ново, да разполага по нестандартен начин различни стилове мебели, което е било като тиха революция в онези години.

По време на изложба на шведски дизайн в Ню Йорк през 1927 година фурорът продължава и марката започва да продава в Ню Йорк, Чикаго и Детройт. И така до ден днешен.

През 2009 година, толкова време след онези успехи и без критични промени в концепцията, Svenskt Tenn продължава да продава. И някак си няма да е честно да бъдете в Стокхолм и да не се върнете с поне малък пакет от магазина им на улица Standvagen номер 5.

Аника Рост също избра своите три любими предмета, които би си купила, но преди това отговори на въпросите ни.

Дарик: Харченето за мебели и въобще аксесоари за дома би трябвало да бъде един от индикаторите какво се случва в икономиката, особено в страна като Швеция, където магазините за мебели са буквално на всеки ъгъл. Какво е състоянието на Svenskt Tenn? Как усещате кризата?

Аника Рост: Не бих казала, че нашата компания усеща финансовата криза, така както е с други компании на пазара. Нашата компания е различна. Ние сме на 85 години, а колекцията ни мебели е направена от Йозеф Франк през 30-те, 40-те, 50-те и 60-те години на миналия век. Той е бил много продуктивен и ние все още използваме негови скици за новите си модели. Поради факта, че на практика сме уникални на пазара, а правата за неговите неща са изцяло наше притежание, тези мебели могат да бъдат купени само тук. Това ни помага да се справяме с кризата. Нещо повече, компанията ни дарява цялата си печалба за фондация за развитие на науката, което наистина ни превръща в по-особен случай.

Тоест вие не произвеждате нови неща, така ли? Работите само по неговите скици?

Правим и нови неща, но 80 процента от продажбите ни са на класически мебели по дизайн на създателите на Svenskt Tenn. Заедно с това ние никога не намаляваме цените, нито пък правим разпродажби. Това значи, че стойността на мебелите ни като "втора ръка" също е много висока.

Кои са най-продаваните ви продукти?

Най-продаваните ни продукти са специалните дамаски и декоративни платове. Те са разработени в много различни модели, но мога да отлича тези от серията с мотиви от Хаваите, както и зеленчуковите дървета. Мебелите също са много добре продавани, особено класическите модели.

Освен вашия онлайн магазин и основната ви локация тук, в Стокхолм, къде другаде имате магазини?

Продаваме Svenskt Tenn в Liberty в Лондон, имаме продажби в Ню Йорк и в Токио. Основното обаче не винаги са магазините, защото ние имаме специалисти по интериорно обзавеждане, които биха декорирали вашия дом. Нещо повече - те ще използват мебели на Svenskt Tenn, но ще ги комбинират с други - независимо от стила им. Примерно може да кажете, че искате само три неща на Svenskt Tenn, останалото да бъде много модерно, ОК, ще го направим.

Казвате три продукта, ако вие сте този клиент, кои три неща на  Svenskt Tenn бихте избрали задължително за апартамента си?

Елате долу в магазина, веднага ще ви покажа.

Три любими неща на Аника Рост от колекцията на Svenskt Tenn - поставка за маса, свещник и канапе

* Материалите са част от Месец на Швеция по Дарик Радио, организиран с любезното съдействие на Посолство на Швеция в България