Кулата Turning Torso
Кулата Turning Torso / netinfo

Репортаж 6
Месец на Швеция по Дарик радио


Когато влакът ти наближава Малмьо, за миг отделяш глава от компютъра (по време на целия път във влака от Стокхолм имаше безжичен интернет), за да погледаш най-важната нова забележителност на града - атрактивната кула Turning Tors. Името й издава, че тя не само, че е с обърната конструкция, но и кара всички да обръщат глави след нея. Както впрочем става с всички, които пътуват с влак.

Ако отделите няколко дни в обстоен анализ на архитектурните тенденции в момента, ще откриете, че почти всеки час някъде по света се прави конкурс за нещо и почти всеки час той се печели от амбициозен архитект, който се бори за световното архитектурно надмощие.

Без да печели повече конкурси от останалите топ-архитекти в момента, Сантяго Калатрава продължава да се движи по ръба с всеки свой нов проект. Драматичната кула Turning Torso, която по-скоро би трябвало да се нарече "жилищен блок" в духа на родния архитектурен реализъм, е навярно най-широко обсъжданото му начинание през последните години. Може би защото тя постави един град като Малмьо в нова графа на световната туристическа карта - архитектурната такава. Или може би защото Turning Torso съвсем логично се превърне в най-успешната и забележителност от нов тип не само в Швеция, но и в Европа.

С идеята да пресъздаде човешко тяло, уловено в момент на движение, Калатрава създава първоначалния проект за сградата през 1999 година и я представя на изложението Housing Exhibition - City of Tomorrow. С проекти като Олимпийския стадион в Атина и World Trade Center Transportaion Hub в Ню Йорк на мястото на кулите-близнаци, Калатрава е особено актуален архитект в момента, който рядко оставя абстрактните си проекти от изложенията недовършени. Същото се случва и с Turning Torso.

Скулптур, архитект и отличен конструктор, Сантяго Калатрава всъщност първоначално създава скулптура Turning Torso, изразяваща порива за движение у всеки човек. Скулптурата много бързо се превръща в проект за сграда от 10 квадратни блока и 147 апартамента и офиси. Жилищната площ е разпределена така, че предлага апартаменти от 45 до 190 кв.м. с общо 33 различни възможности за вътрешно решение на пространството.

Разбира се, съвременните технологии съвсем не са чужди на сградата и освен класическите "обслужване а ла хотел 24 часа в денонощието", "химическо чистене" и "кетъринг до всеки апартамент", в сградата има изградена броудбанд мрежа за високоскоростен интернет, напълно обзаведени мини-офиси, които може да ползвате, ако случайно не искате да отидете на работа и т.н.

Глезотии като спа-център, джакузи и сауна са стандарт, но истинската изненада идва от разположената на ниво минус 1 винарска изба, която дава възможност всеки живущ в кулата да съхранява своето вино при определена температура.

Ако пък се наложи да бъдат приютени неканени гости, етажи 43 и 49 работят като хотели с напълни обзаведени стаи. Съвсем естествено, на етаж 43 също има релакс-център с джакузи и сауна.

Сградата е висока точно 190 метра, което я прави една от най-високите постройки с жилищно предназнечение в Европа. Структура се завърта точно на 90 градуса от най-ниската до най-високата си точка. Всеки един от 54-те етажа разполага с около 400 кв.м площ. На етаж са разположени не повече от 5 апартамента. Основно стъклената фасада е съставена от специално защитени прозорци, които се отварят само на 10 градуса.

Останалото може да видите на фотоапарата си, защото неусетно ще разберете, че на тръгване от Малмьо картата ви е пълна с фотографии именно на Turning Torso.