Корупция и престъпност ще тегнат над възстановяването на Италия от труса
Корупция и престъпност ще тегнат над възстановяването на Италия от труса / снимка: БГНЕС

Три десетилетия, след като земен трус опустоши Южна Италия, голяма част от пострадалите все още линеят във временни жилища.  Твърди се, че това е така, защото мафията и политическите кланове са си напълнили джобовете с милиарди евро, предназначени за помощи.
   
Сега мнозина италианци се страхуват, че корупцията и организираната престъпност могат да спънат усилията за възстановяване на опустошената централна област Абруцо въпреки обещанията на премиера Силвио Берлускони за ускорено строителство след катастрофалното земетресение миналия понеделник.
   
Областта Абруцо, където загинаха над 280 души и 28 хиляди останаха без покрив, е разположена до пределите на южните твърдини на организираните престъпни групи като Камората. Историята на областта е белязана от случаи на корупция, в които са замесени висши служители.
   
Очаква се милиарди евро "да се влеят" във възстановяването и правителството на Берлускони ще трябва да гарантира прозрачност. "Със сигурност организираната престъпност ще се опита да вземе дял от тези пари. Абруцо е доста близо до центровете на влияние на Камората и ще породи изкушения", казва Джеймс Уолстън от Американския университет в Рим.
   
Италианците са свикнали да слушат обещания за възстановяване, след което помощите за преодоляване на пораженията от бедствието биват източвани от служители и от мафията. В Сицилия - крепост на мафията, все още живеят хора в импровизираните убежища, построени след земетресението, което отне живота на 5000 души през 1908 г.
   
Възстановяването след земетресението през 1980 в Ирпиния, когато загинаха 2800 души и 200 хиляди загубиха домовете си, е цитирано като най-лошия пример за злоупотреби с държавни пари и политическа корупция в следвоенна Италия.
   
Част от пострадалите при земетресението в Сан Джулиано ди Пулия през 2002 г.   живеят досега в сглобяеми къщи и се оплакват, че възстановителните работи се протакат поради предизборни съображения. "Опасявам се, че след като затихне медийният шум, политиците ще забравят обещанията и ние ще трябва да се оправяме сами. Опасявам се, че ще прекарам остатъка от живота си в палатка", казва бременната в осмия месец Стефания Канталини, настанена в лагер в Акуила.

"НЯМА ДА ВИ ИЗОСТАВИМ"

Според Франко Павончело, преподавател по политология в  университета "Джон Кабът" в Рим, общественият интерес към  възстановителните работи в Абруцо вероятно ще бъде фактор в полза на прозрачността. "Може би в този случай няма да има драстични злоупотреби, каквито сме виждали в миналото в Южна Италия", добавя той.
   
При честите смени на правителствата в следвоенна Италия почти никога не се търсеше отчетност и отговорност. Но Берлускони, който има солиден мандат да

Корупция и престъпност ще тегнат над възстановяването на Италия от труса
netinfo
управлява до 2013 г., обвърза своя престиж с възстановяването и обеща, че то ще бъде доведено до успешен край. "Няма да ви изоставим. Възстановяването ще бъде скоростно", каза Берлускони, натрупал състояние в сектора на недвижимите имоти. Той обеща прозрачни публични търгове и разследване на причините, поради които се срутиха модерни сгради, включително болници.
   
Навикът да се отклоняват пари от публични поръчки в Италия е илюстриран с много доказани примери. Международната организация "Трансперънси интърнешънъл" определя Италия за най-корумпираната страна в Западна Европа, с по-лоши показатели от страни като Малайзия и Бутан.
   
През юли губернаторът на Абруцо и десетима негови съдружници бяха арестувани по обвинения за източване на милиони евро от бизнесмени, за да финансират левоцентристката опозиция. Партията на Берлускони "Народ на свободата" спечели предсрочните избори през декември.
   
"Има поводи за тревога. При бедствия и извънредни обстоятелства се хвърлят много пари и ако има структурирани форми на корупция, естествено част от парите биват отклонявани", каза Алекс Стил, преподавател в Колумбийския университет и автор на книги за съвременна Италия. "Няма признаци високите нива на корупцията да са се променили кой знае колко от 80-те години на миналия век", добавя той.
   
Берлускони дойде на власт през 1994 г., след като кампанията "Чисти ръце" хвърли тежка сянка над утвърдените партии. Самият той също бе обвиняван в корупция, но не бе осъден. По силата на нов закон той има имунитет срещу съдебно преследване, докато е на власт.
   
Високата популярност на Берлускони, която устоя на най-тежката следвоенна икономическа криза в Италия, се опира на славата му на човек, който върши работа. Тя ще бъде подложена на изпитание от възстановяването на Абруцо, отбелязва Стил. "Това е добра възможност Берлускони да покаже, че е супермен, способен да твори чудеса", казва Стил. "За него това е шанс да покаже, че е различен от другите правителства". (БТА)