Калейдоскоп за един министър
Калейдоскоп за един министър / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Симеон Дянков изгря на политическия небосклон преди пет години. Още като финансов експерт на ГЕРБ той демонстрира дефицити в дипломатичното говорене и показа, че не прави отстъпки от идеите, които са му хрумнали, дори и ако те се окажат неудачни. Това го превърна в любим източник на крилати цитати и обект на критики не само от опозиционно настроени политици, но и съпартийците му.

Дянков се ползваше с огромен кредит на доверие от премиера и това му даде възможност да се разпростре из всички стратегически важни сфери на държавата - от здравеопазването и митниците, та до академичните институти. Именно от сблъсъка с Българската академия на науките се роди един от първите му бисери: "В БАН работят феодални старци от сталинско време".

За кризата

Поемайки ръководния пост в кабинета по време на криза, Дянков много пъти е имал повод да сподели вижданията си за нея. Още със стъпването си в министерството през 2009 година той прогнозира, че "страната ни ще излезе от кризата някъде около месец май 2010 година. България следва с около 4-6 месеца закъснение ставащото в Западна Европа, а там положението започва да се оправя".

Дянков бе уверен, че "Страната ни няма да стигне до положението на Гърция. Нашият бюджет за 2010 г. е такъв, че няма да стигнем до такова тежко социално-икономически положение".

Въпросният бюджет пък Дянков изобразително описа като "малка постна пица". През следващите години пицата започна да клони към "палачинка".

През юли 2011 година Дянков каза, че "най-големият успех за управлението досега е, че минахме през най-тежката финансова и икономическа криза за последните 60 години и вече сме от светлата страна на тунела".

Според него "Международният валутен фонд е един от големите виновници за тази криза и конкретно предишният му изпълнителен директор Доминик Строс-Кан".

Думи на Дянков са и че "България след 10 години ще изглежда като страна, в която всички ще искат да живеят, учат и останат".

За еврозоната

Темата за България и еврозоната също присъстваше неизменно в изказванията на финансовия министър.

"България може само да помогне на стабилността на еврото, защото има най-добрата фискална политика в целия Европейския съюз, включително и в еврозоната" (февруари, 2010 г.)

Септември, 2011 година: "България е готова да скочи в еврозоната".

"България замрази кандидатстването си за еврозоната, но все пак страната би могла да се присъедини в рамките на пет години, ако валутният съюз покаже напредък" (2012 година)

От трибуната на парламента

През мандата му като финансов министър Дянков имаше и цветисти изказвания от трибуната на парламента.

Октомври, 2010 година: "Латиноамериканците имат една поговорка, аз съм я казвал от време на време: като падне водата, като идва отливът в морето, се вижда кой плува без гащи. По време на криза е точно така - има по-малко пари и внезапно се вижда къде кои институции не са достатъчно реформирани, къде не работи добре системата и съответно къде ни трябва някаква реформа".

През февруари 2010 година Дянков се обърна към депутатката Корнелия Нинова с язвителната забележка: "От месец юли до месец януари са шест месеца, а не седем и ако не можете да го пресметнете, си използвайте пръстите".

Дори и с мълчание в кулоарите на народното събрание Дянков пак привличаше внимание. Например, при приемането на бюджета за 2013 година, докато течеше обсъждането и опозицията изразяваше своите забележки, финансовият министър разглеждаше фотографии на картини и по стар обичай не се изказа по предложенията на опозицията.

През мандата си като финансов министър Симеон Дянков често лансираше идеи за радикални промени, които понякога се реализираха и на практика.

Разселването на администрацията

"В момента в България има десетина-двайсет агенция, които са съсредоточени в София. Ние ще закрием всички агенции и част от услугите ще се изтеглят от София, за да не стоят чиновниците само зад бюрата и да си говорят, а да отидат по провинцията и да извършват услугите".


Сребърният фонд

"Българите ще ми благодарят заради промените в Закона за Сребърния фонд. С промените, които ще позволят инвестирането на парите от фонда в държавни ценни книжа, ще го превърне в истински Сребърен фонд, а не във фонд, създаден заради искане на Международния валутен фонд. Тя е пак принципна идея. След време хората ще ми благодарят, че съм я предложил, че съм я отстоял, че сме успели в парламента да я прекараме. Така че, тя си върви напред. Няма нищо за отстъпване".


За плоския данък

"Премахването на плоския данък е малоумна идея. Той е като валутния борд като позитиви. Не може да се играе с данъчната политика по време на криза и така да се обрича държавата на минимален или отрицателен растеж още година-две".

"Ние се нуждаем от ниския плосък данък, за да наваксаме, при това той ни е необходим за следващите десет-петнадесет години".


В първата му година като министър Симеон Дянков декларира къща с двор на стойност 2 150 000 лева във Вашингтон, която е закупил през 2001 година.

"Държа всичките си активи в САЩ, така че не инвестирам дори и в Европа, не само в България. Така ще продължа да правя, за да няма коментари. В САЩ инвестирам сравнително активно на Wall Street. Инвестирам главно в Източна Азия, защото там са първите страни, които излизат от кризата. Смятам, че там ще има голям растеж в близките месеци и години. Аз стратегически съм решил нито да си купувам жилище в България, нито кола, нито да инвестирам на борсата или в други активи, защото така е по-чисто".

Съпругата на Дянков, обаче, Каролин Фройнд, се оказа собственик на 500 акции от ДЖЕНЕРАЛ ЕЛЕКТРИК на стойност 9 362 лв., 200 акции от ХАРТФОРД ФАЙНЕНШЪЛ за 5997 лева, 250 акции в Клийн Енерджи за 3 351 лева, 500 броя в Рейфеон за 7 006 лева и 1 500 в Чарлз Шуаб фонд за 146 518 лева. Цените са за придобиване и преизчислени в лева от декларатора.

Сред нещата, с които мандатът на Дянков ще се запомни, бе въвеждането на данък върху дохода от лихви от депозити, отказът от въвеждане на данък "лукс", разселването на държавната администрация извън София, национализацията на Българската фондова борса и смяната на ръковоството й, конфликтът с "Лукойл", който доведе до монтиране на измервателни уреди в складовете на рафинерията, действията по закриване на Държавния резерв, продажбата на държавните пакети в ЕРП-тата и пускането им на борсата, слабите резултати от приватизацията, отказът на българия от строежа на АЕЦ Белене.

През ноември 2011 година Дянков каза, че ГЕРБ със сигурност ще е на власт и през 2015 година, но той не иска втори мандат като министър.

Това са само думите, а ето и цифрите

От началото на мандата на ГЕРБ в бюджета е формиран 5.4 млрд. лв. дефицит. За сравнение, в края на мандата на тройната коалиция бюджетът е на излишък от 5 млрд. лв. В бюджет 2013 г., разработен от екипа на Дянков, е заложен бюджетен дефицит от 1.2 млрд. лв.

Показател за ефекта на политиките в областта на икономиката е и индикаторът за бизнесклимата, който се е влошил с 25 процентни пункта, откакто Дянков стана министър на финансите.

През последните пет години на улицата останаха 180 000 нови безработни, 350 хил. работни места бяха изгубени, а Брутният вътрешен продукт спадна с 3.5% от 2009 година към края на 2011 година.

DarikFinance.bg