Как ще отвърне Русия на закона Магнитски, гласуван в САЩ
Как ще отвърне Русия на закона Магнитски, гласуван в САЩ / снимкa: Reuters

В близките дни президентът на САЩ Барак Обама може да подпише приетия от Конгреса законопроект, обезсилващ дискриминационната поправка "Джаксън-Ваник", ограничаваща търговията с Русия. Същевременно ще бъде официално задействан "законът Магнитски", предвиждащ визови и финансови санкции срещу редица руски граждани, пише "Росийская газета", цитиран от Би Би Си.

"Законът Магнитски" е насочен срещу лицата, свързани с ареста, мъченията и смъртта на юриста Сергей Магнитски през 2009 година в московски затвор.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще отвърне на американските санкции, като забрани влизането на граждани на САЩ, които нарушават човешките права, напомня "Росийская газета".

Според дипломатически източници това ще са американци, забъркани в шумни скандали по повод гаври и изтезания на затворници в Гуантанамо и в багдадския затвор Абу Гариб. Може би и лица, имащи връзка с фактическото отвличане и незаконното наказателно преследване срещу руските граждани Виктор Бут и Константин Ярошенко (осъдени в САЩ съответно във връзка с опити за незаконна оръжейна търговия и наркотрафик, б. р.).

Доста е вероятно, че за пътувания до Русия ще трябва да забравят и някои американски законодатели, показали особено усърдие в разработката на "списъка Магнитски", по-специално сенаторът Бенджамин Кардин, пише официозът.

Руската държавна телевизия "вероятно ще излъчи сега нови сърцераздирателни истории за груби нарушения на човешките права в Америка", прогнозира във връзка с инициативите на Москва "Новая газета".

Странно е да се отвръща на "закона Магнитски" с политически репресии, заявява в коментар за "Ведомости" американският политолог Николай Злобин.

Вестникът съобщава и за друга ответна стъпка след приемането на "закона Магнитски" в САЩ. Представители на партията "Единна Русия" с мнозинство в Държавната дума смятат да накажат чуждестранните агенции за подбор на персонал със законова забрана техни дъщерни фирми да снабдяват с временна работна ръка руски компании.

Нито Кремъл, нито руското правителство, нито ведомствата обаче имат намерение да накажат чуждестранния бизнес заради "закона Магнитски". Инициативата е на Андрей Исаев, председател на парламентарната комисия по труда; Кремъл няма да я подкрепи, уверява източник на "Ведомости" в президентската администрация.

"Независимая газета" свързва със "закона Магнитски" забраната за доставки в Русия на месо, съдържащо хранителната добавка рактопамин, използвана по-специално в САЩ.

"Рядко се случва качеството на американското месо изведнъж рязко да падне заради някакви добавки", твърди руският аналитик Михаил Делягин, според когото Москва демонстрира недоволство, като ограничава вноса на месо от САЩ. Според него Москва може да предприеме и други стъпки в "асиметричната война", например да доставя оръжия в Сирия и "да създаде алтернативна система за банкови разплащания в рамките на страните от БРИКС", с което "да пробие изолацията на Иран".

"За целта обаче е необходима политическа воля, каквато до момента не личи да има", добавя експертът. Всъщност Москва има доста възможности да притисне американците - примерно да забрани компании от САЩ да участват в разработката на проекти в северния морски шелф на Русия. "Но и това е въпрос на решимост от страна на руските власти", допълва "Независимая газета".

Спорната хранителна добавка се прилага освен САЩ в Канада, Бразилия и Мексико, също уведомени от Русия за новите й санитарни правила, става ясно от материал в "Комсомолская правда". Руските ведомства уверяват, че вземат пример от други държави, членуващи в Световната търговска организация, посочва изданието. Според "Московский комсомолец" обаче "Държавната дума отвръща на удара". (БТА)