Форумът Талберг 2009
Форумът Талберг 2009 / netinfo

Репортаж 3

Месец на Швеция по Дарик радио 

 

Време е за пътешествие до Талберг - невероятно красив зелен отрязък от Швеция, където е толкова хубаво, че не искаш да си тръгнеш. В малкото градче Талберг се провежда «малкият Давос» - форумът The Tallberg Forum, който събира креативните хора на планетата и ги поставя в среда, стимулираща мисленето. 

Няколкото свободни часа в Стокхолм преди отпътуване за Талберг, за пореден път разкриват очарованието на шведската столица. Понякога се чудиш как е възможно и малкият, и големия град да са толкова атрактивни и всеки ден да предлагат нещо ново. Най-хубавото е, че това ново често е «зелено». 

Възможно е официалните цветове на Швеция да са синьо и жълто, но градовете в Швеция живеят в зелено. От третата по големина вятърна централа за електричество, открита наскоро, до зелените площи, екологичния начин на живот, колелата, водата, всичко наоколо е такова, каквото си го представят всички защитници на околната среда.  

Някак готови за непрекъсната промяна към по-добро, градовете по пътя до Талберг очароват още с първите гледки - онова особено Nordic спокойствие; специфичният дизайн, повлиян не само от IKEA, но от многото знайни и незнайни компании, които искат да направят света по-красив; младите, които очевидно създават нови неща, вместо да се шляят безцелно; възрастните, които притежават онова особено северноевропейско очарование на мъдрост и отлична физика; и - разбира се - fika, тази социална институция в страната, почивката за пиене на чаша отлично кафе. Не е случайно, че големите и обезличили се вериги за кафе не са на почит в Швеция. Тук кафе се пие така, както трябва. С необходимото внимание на баристата и на теб, този, който се наслаждава на всяка глътка. 

Последна глътка кафе на гарата и потегляме към Талберг.  
 
Всяко лято мислители и креативни дами и господа, които създават различни неща в области като политика, икономика, екология и изкуство се събират в Талберг, на три часа път с влак от Стокхолм, където разменят идеи, обсъждат проблеми и - най-важното - предлагат решения. Тихото място, каквото е Талберг, и невероятната природа са избрани нарочно - те окуражават алтернативното мислене и практическото решаване на проблеми. 

Навсякъде в Талберг има безжичен интернет. Около Тентата, в която се провежда Талберг Форум. В градинката, където можеш да четеш сутрешните вестници. Навън, на поляната. Нагоре, на другата поляна. Вътре, в хотелската стая. В ресторанта, в залата, в лоби-бара. 

Тоест - представете си място, в което годината наистина е 2009, модерните удобства са навсякъде, автомобилите наоколо също са модел 2009, телевизорите са достатъчно тънки, вестниците идват всяка сутрин навреме. И въпреки това, представете си място, където тийнейджърите се разхождат с достатъчно слънчев загар и отлично телосложение, не защото не излизат от профила си във Facebook, а защото се забавляват навън. Представете си място, където хората не проверяват изнервено имейла си, а се наслаждават на ретро-комуникацията лице в лице. 

Само след два дни в Талберг оставаш с вътрешното убеждение, че точно така трябва да изглежда модерното място за живеене през XXI век. 

В Талберг се мисли за големи неща. А навън, докато мислите за тези "големи" неща, всичко също е голямо - езерото, небето, градините на къщите. 

Всичко това променя. Особено когато разбереш, че за много от сериозните проблеми днес се е говорило още преди години на форума в Талберг. Като например  първата петролна криза през 70-те години, глобализацията, климатичните промени, еко-системите. 
 
Участниците във форума в Талберг са над 450 души всяка години и няма как да не се впечатлиш от листата. Тази година тя включва представители на водещите страни в света, но и интересни журналисти, учени, политици от Индонезия, Бангладеш, Нигерия, Кувейт, Китай.  

Всеки разговор с тях е безценен, тъй като форумът стимулира мисленето. Но нещо по-важно - форумът стимулира нови приятелства. Освен внимателната селекция от поканени, важно е и мястото, където се провежда форумът. Питаме защо Бо Екман, бивш шеф във Volvo, а сега основател и шеф на форума, е избрал точно това място за провеждането. "Мястото не е избрано случайно," разказва Екман за Дарик. "То е част от концепцията. Този форум наистина се случва сред природата. Не в курорт като Палм Спрингс, Маями или Лас Вегас. Тук всички са сред природата. Освен това околната среда е изключително богата - архитектура, музика, култура, език." 

Дарик: Всеки ден по света се провеждат какви ли не конференции, голяма част от които фокусирани върху решаване на глобални проблеми. Какво е различното в Талберг? С какво този форум печели сърцата на толкова много посетители от над 70 страни? 

Бо Екман: С това, че този форум не представлява ничий интерес - нито национален, нито икономически, нито екологичен, нито корпоративен. В най-добрия смисъл на термина "свободна арена", това е Талберг Форум.  

Пътувахме три часа от Стокхолм до Талберг и сякаш наоколо има доста места като Талберг. Как избрахте точно тази местност?  

Влюбих се в това място. Купих къща тук. По онова време бях вицепрезидент на Volvo и реших, че ще е добре да създам форум, където хората да се срещат, да обменят идеи, да разсъждават свободно. Тази година е 28-ото издание на Талберг Форум и съм сигурен, че той се възприема с голямо доверие. 

Как избирате хората, които участват в форума? 
 
Процесът е сложен. Работим само чрез персонални покани до участниците. Искаме да постигнем възможно най-голямо разнообразие. Тази година участниците са над 450. Не винаги сме перфектни. Има малко жени. Малко хора от вашата страна, например.  

Участвайте тази година във форума, като посетите уебсайта www.tallbergfoundation.org 
 

* Материалите са част от Месец на Швеция по Дарик Радио, организиран с любезното съдействие на Посолство на Швеция в България