ЕК похвали България, но издърпа ушите на Румъния
ЕК похвали България, но издърпа ушите на Румъния / DarikNews.bg

За разлика от Румъния България е направила важни крачки в сферата на правосъдието през времето от предишния доклад на Европейската комисия, коментира румънската телевизия Реалитатя представените в Брюксел доклади за двете държави.

България бе похвалена от Европейската комисия, а на Румъния й издърпаха ушите, защото не спазва ангажиментите, които пое при присъединяването си към Европейския съюз, допълва телевизията.

Европейската съюз се скара на Румъния заради провалените усилия за изкореняване на ширещата се корупция, но похвали България заради напредъка й в борбата с корупцията, пише по темата агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Докато България предприе стъпки за реформи и постигна значителни резултати, Румъния пропусна този момент и показа значителни слабости", посочи Европейската комисия.

Ройтерс подчертава, че за първи път в годишен доклад Европейската комисия обвинява политическата класа на Румъния в липса на желание за борба с корупцията. Комисията обаче не планира никакви санкции.

"Не виждаме в този момент нужда да спираме европейски фондове за двете държави Румъния и България", каза говорителят на Европейската комисия Марк Грей на пресконференция по повод представянето на докладите за напредъка на България и Румъния в областта на вътрешните работи и правосъдието.