Един ден в Сандхамн
Един ден в Сандхамн / netinfo

Репортаж 4
Месец на Швеция по Дарик радио

 

Когато в Стокхолм вали, имаш два варианта - да потърсиш убежище в някое колоритно малко ресторантче и да почетеш книга. Или да се качиш на корабче и да избереш достатъчно далечно място, което позволява еднодневна екскурзия. Разбира се, при вариант 2, освен че ще пътуваш и ще бъдеш на сухо в корабчето, тайно в теб се таи и надеждата, че на крайната дестинация няма да вали.

Така се случи и с мен, когато си купувах билет за корабчето Cinderella. В Стокхолм валеше, а времето на островчетата беше слънчево. Според прогнозата поне.

Възможностите за избор на конкретен остров от архипелага са толкова много, че е по-добре да потърсиш съвет от познат. След краткото запитване "един ден в Стокхолм. Предложение за дневна екскурзия" дойде SMS с многозначителното "аз бих опитал Сандхамн". И аз реших да "опитам Сандхамн".

Сандхамн, което на шведски значи нещо като "пясъчно пристанище", ако съм запомнил добре превода на местния гид, се намира на два часа и половина път от Стокхолм с бързите корабчета Cinderella Boats, които тръгват от пристанището (Strandvagen) в 9.30 сутринта. Пристанището е в центъра на града и е изключително удобно.

След шест спирки, бурно море, изгубена надежда за слънчево време, се озоваваx на истинско красиво островче, опасано с яхти и много хора в червени дрехи, които оправяха нещо по тях. Един зареждаше с гориво, друг чистеше палубата, трети подготвяше лодката си за отплаване.

Сандхамн е място за среща на яхстмени и мореплаватели, а кръжащите хеликоптери само подсказват, че островчето е разпределителна морска станция за капитани на всякакви видове транспорт - от морски до въздушни. Официално жителите са не повече от стотина, но през лятото те набъбват до 2-3 хиляди души. Пристанището може да посрещне над 300 малки плавателни съда едновременно - много от хората на острова са заети освен с туристическата индустрия, но и с корабоплаване.

Тук-таме ще видиш и знака на Кралския шведски яхтен клуб, който е основан в Сандхамн преди повече от 100 години. Ако успееш пък да хванеш и регатата, приключението ще бъде пълно. Днес в Сандхамн се провежда и най-голямата регата на Балтийско море.

Когато пристигаме, навън подухва вятър и вали дъжд, но усещането е прекрасно. Няколко хотела, два ресторанта и десетина малки магазинчета за всевъзможни морски аксесоари опасват пристанището. Навътре, дори и да се загубиш, попадаш на онези красиви къщи, боядисани в червено, невероятна природа и малки, криволичещи пътечки, които отвеждат пак и пак до пристанището. Там, на открито, макар и под дъжда, можеш да изпиеш чаша бира, докато чакаш корабчето Cinderella, което ще те върне в Стокхолм.

Архипелагът на Стокхолм обхваща 24 хиляди острова и - погледнат от самолет - е нескончаемо красива върволица от малки, средни и по-големи парчета земя. И ако прилежащите острови в близост до Стокхолм са реално крайните квартали на града, то острови като Сандхамн са истинско пътешествие навън. Повечето от островите са без никакво население, други - като Сандхамн - с едва стотина постоянни жители, едни може да прекосиш пеша за минути, за други разходката ще отнеме часове. Но всеки един от тях заслужава поне ден от твоето време. Ако имаш поне един свободен ден в Швеция, захази го за островите около Стокхолм. И се вслушай в нашата препоръка - "опитай Сандхамн".