Децата на 11 септември 2001 г. - стоте жертви, за които малцина се сещат
Децата на 11 септември 2001 г. - стоте жертви, за които малцина се сещат / Reuters, архив

Атентатите от 11 септември отнеха живота на близо 3000 души в САЩ. Но списъкът на жертвите може да бъде удължен с още сто имена. Сто жени - съпруги и приятелки на убити в атентатите американци и чужденци - са били бременни на 11 септември 2001 г. Някои са знаели за бременността си и са чакали раждането на бебето си с нетърпение, а други изобщо не са подозирали, че са заченали. Всички тези малчугани, които днес са близо 10-годишни, са известни с обобщаващото име Децата на 11 септември. Първите от тях са родени броени дни след атентатите. Последните - девет месеца по-късно. Някои от бременните жени са направили аборт от мъка по половинките си. Една от жените е започнала да ражда на погребението на съпруга си, загинал в атентатите.

На 11 септември светът ще си спомни за 3000-те жертви. Британският в. "Дейли телеграф" обаче подтиква читателите си да си спомнят и за жените, родили Децата на 11 септември, като разказва историята на някои от тях.

Лондончанката Елизабет Търнър е на 32 години и е бременна в шестия месец, когато съпругът й Саймън Търнър е убит в атентатите. По зла ирония на съдбата той е на тридневна конференция в Ню Йорк и на 11 септември 2001 г. се намира в ресторанта на Северната кула на кулите-близнаци на Световния търговски център, когато в него се врязва самолетът на Америкън еърлайнс, извършващ полет 11 от Бостън за Лос Анджелис. 102 минути по-късно съпругът на Елизабет и още 164 гости и персонал на ресторанта загиват, когато Северната кула рухва. Всичко това Елизабет гледа по телевизията. Три месеца по-късно се ражда синът й Уилям. Младата жена много трудно преживява загубата на съпруга си. С помощта на психолози днес тя вече е достатъчно силна, за да дава лично психологически съвети на жени в нейното положение. Елизабет е разказала на Уилям за смъртта на баща му. По-рано тази година двамата дори са посетили в Ню Йорк мястото, на което се издигаха кулите-близнаци на СТЦ.

Първото бебе на вдовица от 11 септември обаче е Фаркад, син на родения в Бангладеш американски гражданин Мохамад Чоудхури и на неговата съпруга Барахин. Двойката има по времето на атентатите и петгодишна дъщеричка. Мохамед работи като келнер в ресторанта на върха на Северната кула на небостъргачите на СТЦ и загива заедно с всички гости и служители там. Той е един от 32-те мюсюлмани, станали жертва на ислямистките атентатори. Бахарин ражда малкия Фаркад веднага след атентатите. Момчето научава за съдбата на баща си не от нея, а от негови братовчеди. Днес семейството живее в Оклахома, защото Барахин не е могла да понесе мисълта да продължи да живее в Ню Йорк - лобното място на съпруга си. Тъй като тя носи мюсюлманска забрадка, често пъти е обиждана на улицата, че е виновна за атентатите от 11 септември и това прави мъката й още по-голяма.

Децата на 11 септември 2001 г  стоте жертви за които малцина се сещат
netinfo


Две от по-известните бременни вдовици от 11 септември са от Бостън и днес са приятелки. Запознали са се около трагедията. Техните съпрузи са били в самолета от Бостън за Лос Анджелис, врязал се в Северната кула на СТЦ. Това са Сюзан Ретик и Пати Куигли. На 11 септември Сюзан е бременна в седмия месец. Шест седмици по-късно се ражда дъщеричката й Дана. Сюзан има още две деца от брака си и в първите месеци и години след атентатите от 11 септември много хора й се притичват на помощ, от приятели до напълно непознати американци и чужденци. Заедно с другата вдовица Пати, Сюзан създава с течение на времето благотворителна организация за афганистанските жени, наречена: Отвъд 11 септември и успява да събере дарения на стойност 650 000 долара за афганистанките. Те са предназначени за проекти за икономическо подпомагане и образоване на жените в Афганистан. Заради този ангажимент Сюзан, която през 2006 г. се омъжва отново и през 2008 г. ражда четвъртото си дете, получи през 2010 г. от Барак Обама президентския медал за граждански заслуги. По повод 10-ата годишнина от атентатите Сюзан, Пати и десетки техни роднини, приятели и поддръжници организират с благотворителна цел колоездачен поход от Кота нула /мястото в Ню Йорк, където се издигаха кулите-близнаци на СТЦ/ до Бостън.

С благотворителна дейност след смъртта на мъжа си се занимава и Андреа Русин. На 11 септември мъжът й Стив, финансов дилър, е убит в едната от кулите-близнаци. На 15 септември Андреа ражда близначките - Ариела и Оливия. Семейството има и двегодишен син. Днес Андреа изпитва противоречиви чувства, когато говори за средата на септември отпреди 10 години, защото в този период тя преживява най-тежката загуба в живота си, но и най-щастливия момент - раждането на две момичета едновременно. Днес едната от близначките - Ариела - е енергично момиче, което обича да танцува, а сестра й Оливия е по-спокойна и обича да пее. Майка им помага на семейства в неравностойно положение в Ню Джърси. Тя е организирала благотворителна кампания за набиране на средства за изграждането на две детски площадки и на родилно отделение в два квартала на Ню Джърси. Около 11 септември в памет на загиналите в атентатите Андреа винаги организира и кръводарителска кампания съвместно с Червения кръст. Тя се е впуснала в благотворителността, след като през годините, последвали смъртта на мъжа й, много хора са й помогнали да отгледа сама трите си деца. Келнерка й изпратила 10 долара - малкото пари, които можела да отдели за благотворителност, съкварталци организирали гледане на смени на децата й, французойка й предложила апартамента си в Южна Франция, а таксиметрова компания в Германия й събрала 1000 евро помощи. Ариела разказва за живота си след 11 септември в книгата Заветни писма - послания за живот и надежда от роднините на жертвите на 11 септември. Книгата беше издадена от благотворителна група, която работи със семействата на жертвите. (БТА)

Децата на 11 септември 2001 г  стоте жертви за които малцина се сещат
netinfo