Чужди издания за докладите за България и Румъния
Чужди издания за докладите за България и Румъния / cнимкa: sxc.hu

Румъния получи най-критичния досега доклад на ЕК за страната; България за първи път получава похвали, пишат основно чуждестранните печатни издания.

Румънските вестници се обединяват около становището, че оповестеният вчера от Европейската комисия доклад за Румъния, изготвен съгласно механизма за сътрудничество и контрол, е най-критичният представян досега доклад за страната. България обаче за първи път получава похвали, отбелязва вестник „Евениментул зилей". Българският премиер Бойко Борисов заяви малко след обявяването на докладите, че правителството в София ще започне да работи още от днес по план за изпълняване на препоръките на Европейската комисия във връзка с реформата на съдебната система.

„Най-критичният  доклад за съдебната система в мандатите на Бъсеску" пише в заглавие вестник „Евениментул зилей" по повод  доклада за Румъния и допълва, че Европейската комисия е констатирала в доклада си, че Румъния не показва задоволителен политически ангажимент в подкрепа на процеса на реформи. За разлика от предишните доклади, в последния Комисията отбелязва в частта „напредък" единствено работата на Националната дирекция за борба с корупцията, която продължава да постига добри резултати при разследването на случаи на корупция по високите етажи на властта. В замяна на това критики са оправени към цялата съдебна система.

Вестник „Гъндул" акцентира върху реакцията на румънския държавен глава Траян Бъсеску, който „остро критикува Европейската комисия и заплаши Барозу с контрадоклад". Според Бъсеску докладът на Еврокомисията бил "коректен" като цяло, но „небалансиран по отношение на някои политически оценки". „Не можем да приемем формулировки от типа „Румъния нарушава присъединителните си ангажименти", подчерта държавният глава и съобщи, че Румъния ще изготви доклад, в който ще изясни изпълнението на ангажиментите си, поети с присъединяването към Европейския съюз.

Някои европейски и американски издания също отразяват новината за оповестените вчера в Брюксел доклади за България и Румъния в областта на вътрешния ред и съдебната система.

ЕС разкритикува открито Румъния заради липсата й на достатъчно политически ангажимент да се бори с корупцията, докато похвали България за политическата й воля в тази насока, отбелязва в. „Ню Йорк таймс". Изданието припомня, че до неотдавна европейските представители са били по-притеснени от провалите в България в борбата с корупцията. Критиките срещу Румъния сега предизвикаха незабавната реакция на президента Траян Бъсеску, който призна, че има известни недостатъци, но допълни, че Европейската комисия е стигнала прекалено далеч, като е заключила, че Румъния не изпълнява задълженията си като страна членка на ЕС, допълва нюйоркското издание.

ЕС нахока Румъния заради отслабващите й усилия да се бори с корупцията, докато излезе с положителен доклад за работата на новото българско правителство, пише ирландският в. „Айриш таймс". Европейската комисия отчете, че новата стратегия за реформи в съдебната система демонстрира политическа решимост да се постигнат дълбоки промени в България, но припомни, че успехът в тази насока, ще изисква постоянен ангажимент от страна на държавата, на властите на ЕС и на другите страни членки, допълва изданието.

Европейската комисия даде урок на Румъния, че не е действала задоволително при изкореняването на корупцията и похвали България заради усилията за реформи, които са довели до значими резултати, отчита италианското издание „Воче". Докато България си наложи решително да постигне напредък в реформите, Румъния се отпусна и показа голяма слабост в усилията си да постигне прогрес, отбелязва италианското издание. Румънският казус буди притеснение и защото феноменът на корупцията може да извади от релсите споразумението, договорено между страната с МВФ за помощ от 20 милиарда евро, пише „Воче".

В. „Файненшъл таймс" отчита и критиките в доклада за България и акцентира върху обещанието на София да работи още по-здраво, за да се пребори с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност.

Румъния наруши европейските си задължения, отбелязва „Юръпиън войс", като отделя по-голямо внимание на частта от доклада за тази страна, посветена на промените в закона за дейността на румънската антикорупционна агенция. Докладът за България европейското издание определя като доста положителен.

Френският икономически всекидневник „Еко" също се спира върху контраста в докладите за България и Румъния в частта им за борбата с корупцията.

За френския в. „Монд" докладите и за двете страни отново са отчели пропуски в изпълнението на задълженията, поети преди три години от тях. Всекидневникът акцентира върху това, че по-големите критики са били за Румъния, но по отношение на България е било препоръчано обществените фондове да бъдат по-добре защитени от измами и конфликти на интереси и да бъдат подобрени професионалните практики в полицията, съдилищата и следствените служби.       

За изданието „Ню Юръп" изводите в докладите показват, че България е направила крачка напред, а Румъния крачка назад.