Бъдещият шериф на България?
Бъдещият шериф на България? / netinfo

Събитията в Пакистан, Ирак и Иран превзеха днешните заглавия. На практика незабелязани от западната преса останаха неотдавнашните местни избори в България, вторият тур от които бе на 4 ноември. Резултатите показват изместване на националните политически предпочитания от социалистите към дясноцентриската партия, водена от Бойко Борисов - колоритния и много популярен кмет на столицата София. И тази промяна е изключително важна.

Увеличаващото се напрежение в Близкия Изток и Централна Азия изкарва на преден план тази бивша страна от Източния блок като ключов играч в днешните международни отношения. По силата на историческата си позиция на кръстопътя на древните търговски пътища между Изтока и Запада, България бързо се превръща в предна линия на борбата срещу трафика на наркотици и хора, радикалния ислям и една отново набираща мощ Русия. Скоро през нея ще минава и важен тръбопровод за природен газ от Централна Азия през Черно море. Поради всички тези причини това, което става в днешна България, ще има мащабни последици за утрешния свят.

Когато избирателите за първи път отидоха до урните в края на октомври, изключително популярният кмет на София Бойко Борисов спечели съкрушителна изборна победа и втори мандат. Полученото от него убедително мнозинство от 53,4 процента от гласовете премахна необходимостта да се явява на балотаж, което е по-често срещаният вариант на изборите, откакто страната отхвърли комунизма през 1989 г. Балотажът на 4 ноември постави кандидатите на партията на Борисов на власт в седем от десетте големи града в страната. Тази значителна политическа мощ, показана от кмета на българската столица, увеличава силно вероятността той да бъде номиниран за следващ премиер след предвидените за 2009 г. парламентарни избори.

Преминаването му на по-висок пост обаче може да се случи дори по-рано. Създадената преди 2 години партия на Борисов - "Граждани за европейско развитие на България", накратко ГЕРБ, няколко пъти прикани за предсрочни парламентарни избори. В пресконференция след балотажите Борисов призова парламентарните избори да се произведат следващата пролет.

Има множество видими подобрения, откакто Борисов стана кмет на София. Парковете в града бяха изчистени, старите обществени сгради бяха ремонтирани, боядисани и великолепно осветени; строи се нова линия на метрото, която трябва да облекчи увеличаващите се задръствания, които сами по себе си са знак за увеличаващата се икономическа жизненост на града.

България измина дълъг път за последните 18 години. Днес тя е несъвършена и нестабилна, но безспорна демокрация. Конкуренцията в политическата сфера е безжалостна; има свободна и непокорна преса. Най-важното е, че изборите в страната са свободни и честни. Освен към Европейския съюз, България наскоро се присъедини към НАТО и е ентусиазиран съюзник на САЩ, участвайки в мисии в Афганистан и Ирак. Съединените щати имат достъп и до въздушна база в Бургас на Черно море.

Главните градове на страната очевидно се развиват добре. Големи компании стъпиха на пазара, а туризмът по българското черноморско крайбрежие и планинските ски курорти процъфтява. Подобно на много източноевропейски държави в преход обаче много от малките й градове и селски райони продължават да бъдат ужасно бедни. Въпреки това България се отърси от сивото си комунистическо минало и извършва преход, макар и грапав, към капитализъм по западен модел.

Преходът на България беше период на достъпно за всички боричкане за държавни компании и ресурси. Подкупи и задкулисни сделки бяха нещо обичайно, както и значителното насилие. В отсъствието на правила разграничението между престъпност и частна инициатива беше замъглено, както можеше да се очаква. В "съзидателното разрушаване", което представлява капитализмът в днешно време, малцина станаха много богати, докато мнозина бяха оставени да живеят в потискаща бедност.

В България обаче все още трудно се прави бизнес. Макар сегашното правителство да се опита да пребори корупцията, все още има високопоставени корумпирани политици, които остават недосегаеми. Все още има гангстери, които заплашват законните компании с предложения, на които те не могат да откажат. Все още има местни чиновници, които гледат на всяко искане за разрешително като на възможност за лично обогатяване.

България няма да бъде прочистена от добронамерени, но неспособни реформатори; от светци с чисти биографии; или от безкрайните укази от централата на ЕС в Брюксел. Прочистването трябва да бъде ръководено отвътре от страната - от същите обиграни, твърди ветерани от неотдавнашния преход от комунизма.

Те може да са несъвършени, наистина, но са хора, чиито някогашни лични амбиции за парични облаги сега са се превърнали в политически стремления ... личности като току-що преизбрания кмет на София.

При посещението си в София по-рано тази година взех интервю от кмета Борисов. Неговата мускулеста структура и бойко поведение отразяват биография, която включва работа като старши треньор на националния отбор на България по карате и бодигард на последния комунистически лидер и на първия некомунистически президент (бел. прев. - така е в оригинала). Той с усмивка поощрява сравненията с бившия шампион по бодибилдинг, филмова звезда и настоящ губернатор на Калифорния - Арнолд Шварценегер.

По време на интервюто от двете страни на Борисов бяха окачени два портрета в цял ръст на известни български патриоти. Останалите стени в кабинета му бяха покрити със снимки, на които той се ръкува с полицейски началници и разузнавачи от целия западен свят. Зад него обаче беше любимото му и вероятно най-изразително произведение на изкуството: рисуван филмов плакат с актьора Юл Бринър и шестима сурови каубои върху галопиращи коне, преследващи лошите в сцена от класическия уестърн "Великолепната седморка". Филмът е история за група бандити, които са повикани от отчаяните селяни, за да помогнат за благородна кауза. Това казва всичко.

Имаше обвинения за тъмното минало на кмета, но България изобилства от хора с тъмно минало. Макар да е вярно, че имаше голям брой неразкрити убийства в гангстерските среди в периода, в който Борисов беше главен секретар на МВР, според българите на него се дължи драстичното намаляване на обикновената престъпност.

Както знаем от американската история, когато местните жители искали да наложат ред в дивите погранични градове, те не избирали за шериф бакалина. Избирали корав бивш стрелец, за да им свърши мръсната работа.

Мнозина виждат в лицето на Борисов потенциалния нов премиер-"шериф" на България. Донякъде неясното му минало в момента може би е по-маловажно от онова, което той може да стори за България в бъдеще - "да прочисти града", така че бизнесът и страната да могат да процъфтяват. /БТА/

----

Бел. изд. - Джон Уилхълм е бивш кореспондент на сп. "Тайм" по вътрешнополитически и външнополитически въпроси, редактор, автор на документални филми. В момента е съавтор на история наруското военно разузнаване (ГРУ). Неотдавна Уилхълм участва във Втората черноморска конференция по сигурността във Варна.