Била ли е Коко Шанел любовница и агент на барон Гюнтер фон Дринклаге?
Била ли е Коко Шанел любовница и агент на барон Гюнтер фон Дринклаге? / Guliver/Getty Images

Известната френска модна дизайнерка Коко Шанел /1883-1971/ e била регистрирана като агент на разузнаването на нацистка Германия, но е възможно самата тя да не е знаела за това, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира френски историци, анализирали разсекретените архиви на специалните служби на Франция по време на Втората световна война.

Коко Шанел била нацистка шпионка през Втората световна война

Материалите съдържат документи от нацистката окупационна администрация на прогерманския режим със столица в град Виши, както и от френската Съпротива. Сред тях фигурират досиетата на много известни личностни, едно от които е на Коко Шанел. След освобождението на Франция тя бе обвинена в колаборационизъм с нацистите, беше арестувана и след това освободена.

Подредиха 40-те най-вдъхновяващи жени

В архивите на френската Съпротива историците се натъкнаха на документ, с дата от ноември 1944 година. В него се казва, че "източник от Мадрид е съобщил, че г-жа Шанел в периода 1942-1943 година е била любовница и агент на барон Гюнтер фон Дринклаге". Дринклаге е бил аташе към германското посолство през 1935 година. Той е работил като пропагандатор и има подозрения, че е бил таен агент.

Хуго Бос - и той е бил нацист

Френските специални служби са имали информация, че г-жа Шанел е фигурирала в документите на германското разузнаване като агент. Тя е била зачислена като потенциален източник на информация, можела е да изпълнява задачи и да работи над тях. Но е възможно самата Шанел да не е знаела за това.

Източник: БТА