10 лв. ли струва националното ни достойнство?
10 лв. ли струва националното ни достойнство? / netinfo

Адресирам днешния си коментар с особено внимание към институциите, чиято работа е да бранят държавността и символите на България.

Наказателен кодекс на Република България - раздел престъпления против републиката – чл. 108, който гласи „наказва се с лишаване от свобода до една година или с глоба до десет лева всеки, който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на България”.

Смешен текст заради смешната глоба. Текст, който спешно трябва да бъде променен, ако смятаме изобщо, че трябва да браним националното си достойнство. Но това е друга тема, а аз обещавам Дарик радио да напомни на депутатите да поправят Наказателния кодекс в тази му част.

Цитирам тази разпоредба обаче, защото ще говоря за нейното прилагане. Защото само дни след новината, че американски филм е подложил химна ни под кадри с фашистка тематика, Дарик радио сезира главния прокурор и МВР за френски порнофилм с цветното име „Малки български мръсници”. Не защото става дума за българи в тази лента и не защото смятаме, че порното трябва да бъде поприще, забранено за нашенци.

Реплика към тази индустрия нямам. Нито ще съдя Ели, Валентина, Благовеста, Алекс, Глория, Мартин или Мариана – имена, под които се подвизават в този филм родните портно-актьори, обявени за 100-дебютанти.

Не е нужно да гледате филма, за да станете свидетели на гаврата с българския герб и българското знаме. Още на корицата на DVD-то ще видите разголена девойка върху кофичка кисело мляко, с един крак върху герба ни, а другият опнат върху трибагреника. Който между другото се вее и на яхта, която е един от терените за бурен секс. За капак филмът започва с кадри от летището, парламента и храм-паметника „Александър Невски”, за да не се обърка никой, че става въпрос точно за България.

Излишно е да казвам, че и без сигнала на Дарик радио, Националната следствена служба трябва да бъде ангажирана и да образува спешна проверка за обругаването на държавните ни символи. Тъпо е до обяснявам, че ако във Франция бъде разпространяван съвсем легално български порно филм, в който се мерне дори за секунди френският флаг, Сенатът или гербът на гордата европейска република, целият тираж на т.нар. продукция ще бъде конфискуван, а авторите му – от продуцента през режисьора до оператора ще се обясняват надълго и нашироко какво правят държавни символи в кадрите. Или просто без да ги питат много ще бъдат осъдени по бързата процедура.

За да запази достойнството ни, държавата трябва да реагира бързо и остро. За да не видим знамето си, постлано върху легло в друга порно-лента. Защото веднъж като мине номера, екзотиката може да се хареса и на друг режисьор в бранша. Ще припомня на българските институции и още един случай, ако са го забравили.

Пловдивската прокуратура образува неотдавна проверка, след като пресата алармира, че чистачки събирали в българското знаме листата в двора на детска градина. Следствието вече работело по този случай. Нека прибави към действията си по този раздел от НК и последните два случая - с химна и с герба ни. Нека стане ясно как е снимана тази лента в България, давал ли е някой разрешение на екипа и какво наказание ще понесе този, който срещу 20 евро на DVD разпространява кадри с българското знаме до голи задници.

Имаме цял закон за българското знаме с куп разпоредби кой и в какъв размер може да го произвежда, с какви конци и от какъв плат се шие. Разписано е даже кога и къде се издига, на кое рамо се носи и че е недопустимо да се ползва за фирмена реклама. Крайно време е да го защитим и от зачестилите гаври с него. Защото, ако я караме така трикольорът ни ще започне да се прославя най-вече покрай порното.

А за глобата от 10 лева за поругаването на държавните символи няма да говоря – тя не би сплашила дори чистачките в пловдивската детска градина, ползвали знамето ни вместо чувал.