Дайнов: Следващият парламент няма да изкара дълго, ще има още избори
Дайнов: Следващият парламент няма да изкара дълго, ще има още избори / снимка: БГНЕС, aрхив

Политологът Евгений Данов смята, че следващото Народно събрание няма да изкара дълго и ще има нови избори. Тази прогноза той направи в интервю за предаването „Ники Кънчев шоу" по Дарик. Изборите, които ще се проведат през май, няма да решат кризата, смята още той. „Тази криза ще продължи до момента, в който не се намери обществено съгласие какво точно ново гражданско участие ще има във всички видове власти - законодателна, изпълнителна и съдебна", каза той. Дайнов допълни, че не би се учудил, ако през зимата, преди края на годината има нови избори. Според него трябва да се въведе активната регистрация за гласуване, което ще реши и въпроса с мъртвите души в избирателните списъци. Ето какво още каза Дайнов в "Ники Кънчев шоу":

Какво ще смятаме за успешен край на протестите?

Тези избори не са. И тук установените, сега съществуващи партии много лоша шега си направиха сами на себе си и ще си плащат масрафа. Цялото това бързане за предсрочни избори имаше една цел - да не се стигне до такава яснота на исканията, че от там да се появят нови политически субекти или партии, които да влязат или да се промени Изборният кодекс така, че сдруженията на гражданите да имат равни права и условия с партиите. За да предотвратят това, свикаха набързо тези избори. Отказаха вчера и завчера да обсъждат каквито и да било поправки в избирателния кодекс и дори отказаха да спрат незаконните строежи по Черноморието. Това е опит да се отбраняват сляпо и затова не тези избори ще са решението на тази криза. Тази криза ще продължи до момента, в който не се намери обществено съгласие какво точно ново гражданско участие ще има във всички видове власти - законодателна, изпълнителна и съдебна. И там, на някакви следващи избори вече ще можем да теглим чертата и да кажем: ето, изработихме нов модел, нова конструкция на властта при автентично участие на граждани на всички равнища. Защото това е изходът - ново участие на гражданите. Обаче политиците и партиите ще си платят много тежка цена по една много проста причина - това сляпо недопускане на нови хора във властта е очевидно губещ ход и те няма да имат легитимността да формират стабилно правителство. Следващият парламент няма да изкара дълго, ще има още избори.

А времево това как ще се случва?

Нямам представа. Аз мога да прогнозирам бунтове и въстания, тук съм добър. Ако помниш, това, което се случва, го прогнозирах още миналия юни, че ще стане горе-долу сега. Живот на парламенти и предсрочни избори не мога да прогнозирам, но при всички положения да го кажем така няма да се удивя особено, ако някъде зимата има още някакви избори преди края на годината.

Да се гласува ли задължително?

Не. Да има така наречената активна регистрация - да отидеш и да се регистрираш ти като избирател, както се прави в Америка. Това ти решава въпроса не само с мъртвите души в избирателните списъци, които изкривяват картината, но и с това, че неграмотни, мързеливи, незаинтересовани хора няма да си направят труда да отидат да се запишат и ще отпаднат по един естествен начин. А това е опасният глас, гласът, който се купува, размята се с автобуси насам-натам. Активната регистрация е изходът, има опит, в Америка е точно така.

Отивам да търся къде е бюрото за гласуване или в общината...

И ще те има в списъка на гласоподавателите, не на живущите на територията на страната, а на гласоподавателите в отделен списък.

Да има ли образователен ценз? Все повече се чуват такива гласове.

Активната регистрация ще доведе до естествено отпадане на недообразованите хора в голямата им част. Образователен ценз не можеш да въведеш и затова държавата във всяка модерна страна прави така, че както казва лорд Макколи още през 19 век в Англия: „Да образоваме нашите господари". Господарите са народът, той гласува, той слага властта и властта полага усилия. Така се появяват училищните мрежи в Европа и Америка - „да образоваме нашите господари", тези, които ще гласуват кой да управлява. Това е дълг на държавата - тя да направи всичко възможно народът да е образован. Тя от този дълг отстъпи преди много десетилетия и изобщо отказа да се занимава с образованието на народа си. Което е гибелно. В краткосрочен план е удобно - прост народ се управлява по-лесно, в дългосрочен план е гибелно, защото рано или късно народът взема властта и в зависимост от интелектуалния си и образователен багаж прави или не прави глупости.

Като английски възпитаник знаеш две основни веруя на английския народ - образование и медицина. Това са неща, които много ги интересуват. И неслучайно тук много хора не разбраха защо 15-20 минути от откриването на Олимпиадата имаше за тяхната медицинска система, имаше към 5000 легла на стадиона, които после дариха в Мароко.

Въпрос на гордост. Виж колко интересно. Има държави в света - Англия е една от тях, Франция е друга, където хората се гордеят със здравеопазването, което имат. То е национална гордост, все едно да си победил в някакъв финал на футболен мач. Нашата е позор, но там се гордеят и с право.

Цялото интервю можете да чуете в Rario.DarikNews.bg