Станчева: Заслужава да се застане зад каузата на РЗС за нова конституция
Станчева: Заслужава да се застане зад каузата на РЗС за нова конституция / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Станчева: Зад каузата на РЗС за нова конституция си заслужава човек да застане
45602
Станчева: Зад каузата на РЗС за нова конституция си заслужава човек да застане
  • Станчева: Зад каузата на РЗС за нова конституция си заслужава човек да застане

Поля Станчева, кандидат за вицепрезидент на България, кандидат за вицепрезидент на кандидата за президент Атанас Семов от РЗС, номер 14 в бюлетината.

Защо според вас точно България трябва да бъде единствената държава в Европейския съюз, която има вицепрезидент?

Ами, защото България е уникална, именно в идентичността на общността се крие и смисълът на разнообразието на различните системи на държавно управление. Защо България да няма своя вицепрезидент, тази институция може да бъде напълнена със съдържание и да има място в политическия живот, при добро желание, разбира се.

Интересно, че никой освен Швейцария, които са конфедерация, изобщо в Европа няма вицепрезидент, не в Европейския съюз.

В крайна сметка в Европа също няма и българското съединение, много неща, които са уникални за България, и специално за мен вицепрезидентската институция може да бъде осмислена и в една нова конституция, която е каузата на РЗС. Вицепрезидентът може да има функциите на омбудсман, защото именно вицепрезидентът е избран с пряк вот, какво по-добро от това той да бъде прекият застъпник на гражданите. Защото в момента какво е омбудсман? В крайна сметка това е едно политическо назначение.

Т.е. Вие бихте премахнали омбудсмана и бихте превърнали вицепрезидента в човек с функции на омбудсман?

Това например е една добра идея, която може да залегне в новата конституция.

Съгласна ли сте с тезата, че вицепрезидентът трябва много да знае, много да работи и малко да говори?

Много да знае, да. Много да работи - също. А защо да не говори?

Т.е. не сте съгласна с тезата в нейната цялост?

Разбира се...

Това е тезата, мотото на настоящия вицепрезидент, на сайта на президентството Ангел Марин е казал това?

Ангел Марин ми се струва, че и малко работи, или ако работи, той работи най-вече в кабинета си. Това, което аз смятам, че е много важно да се направи, е вицепрезидентът да отиде при хората и мога да ви кажа какво смятам, че трябва да направя аз, ако получа доверието на гражданите. Смятам, че трябва да имам свои приемни, приемни във всяка община в България. Пет години по 52 седмици са точно 260. Това са общините в България. Във всяка една община всяка седмица приемна на президента, защото президентът...

Т.е. трябва много да се говори.

Е, трябва да бъде близко до народа.

Коя е най-важната дейност, в която вие ще подпомогнете президента Семов?

Именно това е една от дейностите, с които бих искала да се заема.

Ще обикаляте страната по една седмица във всяка община?

Ще имам приемна във всяка една община и не просто в общината, ами в читалището на тази община, защото смятам, че трябва да се възроди българската духовност. Това е една задача, която е много важна. Втората, не по-малко важна, дейност, с която би могъл да бъде натоварен вицето, е присъствието му в различни институции и общности. Давате ли си сметка, че до момента аз не съм чула Марин да има някакъв доклад, който да е внесъл в Консултативния съвет по национална сигурност?

Понеже отваряте тази дума, следващият въпрос е, ако вие трябваше да замествате президента на Консултативния съвет по национална сигурност по повод на Катуница, какви биха били вашите предложения за решения на съвета по казуса?

Това, което аз бих направила, е да поканя представители на ромските общности и, разбира се, на протестиращите младежи. Вие знаете, че журналистът винаги търси две гледни точки, но аз смятам, че не може да се вземе решение без да бъдат изслушани страните. Какво се случи обаче на онзи консултативен съвет? Единственото, което се случи, че бяха поканени авторите на модела "цар Киро", авторите на олигархичния модел на прехода и въобще отсъстваха българските младежи, които...

Т.е., първото решение според вас трябваше да бъде...

...протестираха срещу този модел.

... да се срещнат пред съвета страните, ромите и протестиращите?

Ами, смятам, че не може да се вземе решение без да бъдат чути страните. А не може да участват в решаването на конфликта хора, които сами са породили този конфликт.

Ще помилвате ли осъден за убийство или за поръчителство за убийство?

Искам да ви кажа, че помилването не бива да се превръща в божия милост с инцидентен промисъл. Никога не бих помилвала човек, извършил предумишлено убийство, нито...

А по небрежност обаче бихте?

Е нито извършител или поръчител, но ми се струва, че трябва да има правила и това, което в новата конституция РЗС ще запише, е президентът да има право на законодателна инициатива. Един от законопроектите, които ще внесе, е именно законът за помилването и опрощаването на...

А ще обявявате ли публично конкретните си мотиви да помилвате някого?

Разбира се. Колкото по-прозрачни и ясни са мотивите за помилване, толкова по-добре за всички, защото не може зад неясни мотиви да се крият нечисти интереси.

Но може да възникнат казуси, ако помилвате някого, защото е болен от неизлечима болест, вие ще обявите ли публично, че той е болен от тази болест?

Знаете ли какво аз бих направила? До момента, в който бъде гласуван такъв закон, бих направила граждански съвет. Граждански съвет, в който ще има хора с безупречна репутация, и всяко едно помилване аз ще го съгласувам с тях, разбира се, и с президента, защото смятам, че има нужда от един обществен коректив. Не може човек еднолично да приема решения, които определено могат да имат, така, необходимостта от това да бъдат публично огласени. Но искам само да ви кажа...

Ще давате ли...

... защо смятам, че вицепрезидентът е нужен на България, дори само заради това, че той е една четвърта инстанция.

Ще давате ли българско гражданство на всеки втори, който го поиска. Няма негативен смисъл във всеки втори, наистина досегашният президент е давал на половината от тези, които са поискали българско гражданство. Вие ще запазите ли тези пропорции...

Искам да ви кажа, че не само ще давам, но и ще насърчавам тези, които в момента бяха отблъсквани или отчуждавани насилствено, като бесарабските българи, банатските българи, българите в Република Македония. Аз смятам, че има необходимост да получат възможност за гражданство.

А ще разговаряте ли лично с всеки, комуто давате българско гражданство?

Мисля, че ще се затрудня, ако...

Не е невъзможно, аз ги смятах, между 10 и 20 души на ден трябва да минават, и ако разговорът е добре подготвен и кратък, няма никаква пречка за два-три часа, половин работен ден, да минат всички и да се уверите лично, поне това, че те знаят български език, каквото е изискването на закона.

Освен това, че ще трябва да бъда в 260 общини, ако се срещна и с всички желаещи...

Ами може желаещите да идват по общините.

...да получат българско гражданство, мисля, че ще бъде...

Т.е. Вие не смятате, че е реалистично.

... доста трудно, но си има определени канали, които предполагам, че ще трябва да бъдат спазени.

А ще използвате ли законовата възможност да давате българско гражданство на спортисти, учени, артисти, бизнесмени, без те да отговарят на условията за останалите кандидати.

Честно казано, на учени, артисти и спортисти с най-голямо удоволствие. На бизнесмени - определено не толкова лесно, защото трябва да имат доказан принос.

Примерно Бил Гейтс идва и казва искам да стана български гражданин.

Да, разбира се, ако инвестира в България, с най-голямо удоволствие.

Т.е. за инвестици бихте дали...

Тоест за инвестиции...

Т.е. отговорът е "да".

Т.е. за инвестиции бих дала, но искам само да направя едно уточнение - в никакъв случай това не може да се превърне в пране на съвест.

Ще уважавате ли искания за освобождаване от българско гражданство, за да бъде придобито чуждо гражданство.

Аз съм дълбоко убеден демократ и съм кандидат на консервативна дясна партия, естествено, че уважавам правото на избор и ако съответната личност предпочита да запази друго гражданство, не бих отказала.

Ще давате ли убежище на бежанци от арабски държави, от други страни от Африка и Азия.

Честно казано, тук бих се замислила. Определено по много причини - първо, защото смятам, че не сме в състояние да поемем такъв ангажимент и трябва да бъде...

Т.е. по-скоро отговорът ви е "не".

...и трябва да бъдем абсолютно честни. Да...

За кои длъжности в държавата президентът трябва да ви превъзложи да извършвате вие назначенията?

Аз смятам, че трябва да има, първо, така една...

Да, да, казвайте.

За правомощията на вицепрезидента, за това ли говорим...

Да, говорим за това, за кои длъжности в държавата президентът трябва да ви превъзложи да извършвате вие назначенията. Понеже конституцията дава възможност да се каже, че еди-кои си длъжности вместо президентът ще подписва техните назначения вицепрезидентът. Мислите ли, че трябва да има такива?

Да, определено. Моят професионален път предполага съответно... предполага да бъда гарант за прозрачността в работата на медиите и с най-голямо удоволствие бих поела ангажимента за назначенията в КРС и СЕМ, но в новата конституция на РЗС се предвижда един орган и там мисля, че вицепрезидентът също може да бъде гарант за прозрачността за собствеността на медиите. И това е един изключително важен въпрос, който ще бъде дискутиран по-нататък.

Дайте пример каква задача оправдава пътуване на вицепрезидента за държавна сметка в чужбина.

Ами смятам, дали това ще бъде вицепрезидентът или президентът, няма никакво значение, но той не може да бъде в никакъв случай турист. Смятам, че трябва да има мисия и да се върне с резултат. Ако трябва да отиде в Западните покрайнини, с най-голямо удоволствие бих отишла, но не за да направя изявления по някой проблем от българската политика, каквато е често практиката на нашите държавни мъже.

Искате ли още правомощия за вицепрезидента. Вие на практика казахте, че искате.

Да. РЗС е единствената политическа сила, която...

Кое... какво например правомощие.

...би искала да има повече правомощия за вицепрезидента.

Първото, което се сещате.

Първото, което ви казах, това е омбудсманът. Значи вицепрезидентът да бъде омбудсман. Второто, за което ще настояваме, аз вече го споменах, това е вицепрезидентът да бъде гарант за прозрачността, за собствеността на медиите и да има възможност да участва в единния регулаторен орган без право на глас. Много важен за мен въпрос е демографският и бих искала отново в новата конституция, която РЗС предлага, да бъде записано, че към вицепрезидента ще има съвет по демографските и етнически въпроси. Защото проблемът, демографският проблем е от изключително значение за българската нация.

Одобрявате ли първото решение на Джералд Форд като вицепрезидент, наследил длъжността на президента от подалия оставка Ричард Никсън, до го освободи от наказателна отговорност за "Уотъргейт"?

Абсолютно съм убедена, че няма да ми се наложи да освобождавам...

Не, но е интересно вие как мислите. Правилно ли е направил...

...г-н Семов от подобна...

Правилно ли е направил Форд.

Значи, доколкото знам, Форд е стъпил на решения на Конгреса, с което Конгресът всъщност освобождава от отговорност...

Абе, той е подписал накрая.

Но той е подписал, да.

Можел е да не подпише. Вие, ако сте в неговата хипотеза, да не говорим за Семов, а Станчева - вицепрезидент на Никсън - и Конгресът ви казва разпиши да не отговаря наказателно, каквото подслушвал - подслушвал, било там, преследвал политическите си противници с подслушванията. Вие ще разпишете ли като Форд...

Определено не.

Не. Е, да, обаче възниква въпросът какъв екип ще сте със Семов.

Не бих подписала, но...

Ще предадете ли, ще предадете ли...

...г-н Семов, съм убедена, че никога не би имал подобен проблем. А ако се наложи все пак...

Знаете ли, във вашата лична политическа биография стои въпросът, че вие бяхте убедена, че едва ли някога ще ви се наложи и това, което ви се наложи в ГЕРБ, но се изправихте пред такова положение.

Аз съм човек с гражданска позиция и никога не ме е било страх да бъда в опозиция, да изразявам ясно, категорично своята гражданска позиция.

Т.е. вие ще подпишете... няма да подпишете за освобождаване на Семов, ако се случи нещо такова във вашите отношения, както с ГЕРБ?

Ако Семов обаче... ако Семов обаче реши да освободи Бойко Борисов и намери законния казус, или се опита да вкара в затвора цар Киро с механизмите, които има, притискайки главния прокурор, защото аз съм убедена, че това би могло да се случи в нормална държава, когато се настоява да има...

Според вас редно ли е президентът да притиска главния прокурор?

Значи най-вече да си свърши работата.

Защото това почва да прилича малко на "Уотъргейт". Там е притискал Никсън...

Най-вече, най-вече да си свърши работата, не нещо друго. А да не се... да, президентът често притиска, но в друга посока притиска вицепрезидентът. И това искам само да ви кажа, че в момента не се обсъжда... в широката общественост няма реакция на помилването на дон Цеци. Сещате ли се, че Марин помилва дон Цеци? Защо до това никой...

Да, Вие сменяте темата, но, нали, понеже се движим в, така, еднакви въпроси за всички, т.е. вашият отговор е не, вие няма да постъпите като Форд и да освободите от отговорност дори най-верния си политически съратник.

Аз казах, че бих го освободила, ако той постъпи граждански смело и застане на страната на справедливостта.

Той май Никсън също имаше някакви обяснения, че е подслушвал от добри намерения. То от гражданска смелост, да го наречем, подслушвал е политическите си противници заради войната във Виетнам, проблемите, които имат Щатите...

Доколкото знам, обясненията на Никсън са били толкова неубедителни, че в крайна сметка той е подал оставка, точно защото не е успял да убеди Конгреса, че е извършил нещо в рамките на закона и в полза на нацията.

Т.е. не бихте го помилвал, освен ако ви убеди, че е имало защо, в името на голяма кауза да извърши някакво нарушение?

Правилно ме разбрахте.

Одобрявате ли първото решение на Владимир Путин, като наследник на президентския пост на подалия оставка Борис Елцин да осигури привилегии на Елцин?

Ами смятам, че тук аналогиите с българската действителност са много далечни, защото в Русия винаги е имало една псевдодемокрация. Това е една имперска държава и става дума за имперски привилегии, а не за привилегии на президента.

Т.е. отговорът е не.

Разбира се, че не.

А кой е вицепрезидентът в световен мащаб, от който се възхищавате, на който искате да прилича вицепрезидентът Поля Станчева?

На Александър Лебедев например. Може би е достойно човек да умре за идеите си, въпреки че по-добре е да живее и да се бори за тях.

Лебед беше вицепрезидент на...

Лебед, да.

Не, не, кой беше президент? На кого беше вицепрезидент Лебедев?

Чакайте сега, връщате ме само за секунда в...

Понеже и аз не се сещам на кого, но понеже ви е идеал и затова ви питам...

Да, аз в момента също... Не, просто ако говорим за съдбата му...

Така. Да сменим историята тогава. В случай на несъгласие с президента бихте ли подали оставка, като вицепрезидента Блага Димитрова? Тя беше вицепрезидент на Желю Желев и през 1993 година подаде оставка заради несъгласие с него, или бихте останали на поста, за да отстоявате позициите си?

Честно казано, нека Семов не се надява, че ще подам оставка. Аз не съм една Блага, леко, лесно ранима поетеса, аз съм човек с гражданска позиция и до край ще отстоявам гражданската си позиция и това мисля, че е, така, ясно.

По кое искате да приличате на сегашния вицепрезидент Ангел Марин?

Ами мисля, че никакви прилики нямаме с него. Той е човек все пак на фуражката, антинатовски настроен. Аз съм човек на свободното слово, проевропейски настроена. По кое не бих искала?

По кое не искате?

Аз всъщност подхванах въпроса за помилванията. Е, никога не бих помилвала цар Киро, ако му бъде наложена присъда, както Ангел Марин помилва дон Цеци, защото той помилва дон Цеци не за нещо друго, а за да получи гласовете на "Евророма" на следващите избори за президент, с които Георги Първанов стана президент за втори мандат.

Ако сте на мястото на кандидата за президент Атанас Семов, коя негова грешка в кампанията до момента не бихте допуснала?

Мисля, че той в момента няма грешки, а ако има такава, вярвайте ми, аз първа ще му я кажа. Може би затова...

Не виждате никаква грешка.

Ами не виждам грешки в момента. Напротив, мисля, че стои много добре.

Защо вицепрезидентът трябва да е журналист?

Мога да ви кажа - за да има гражданска позиция. Мисля, че моя професионален път ми дава много плюсове и като административна подготвеност, и като човек с опит в публичния сектор, и това е много важно.

Кой е любимият ви виц за вице?

А, любимият ви виц? Сетих се. Преди войната имало една жена на име г-жа Смит, която имала двама сина. Единият, тя била символ на най-нещастната жена, единият отишъл на война, а другият станал вицепрезидент. От тогава и за двамата нищо не се чуло.

Ще ползвате ли специален режим на движение в България?

Това е един доста популистки въпрос. Определено смятам да следвам правилата. Ако това са правилата, разбира се, че да.

Да, заради НСО е отговорът ви.

Да, да, заради НСО.

А в резиденция "Бояна" ли ще живеете?

Смятам го като временно неудобство. Аз лично не бих си напуснала дома. Много си обичам къщата, дома, домашния уют.

Но отговорът е пак да, заради НСО.

Да, заради НСО.

Ама, всички така отговарят, г-жо Станчева, като казват, нали, че биха се преместили. А пък не трябва ли президентът и вицепрезидентът да казват на НСО правилата, а не НСО да казва правилата?

Не, смятам, че в мига, в който поеме тези функции, той просто трябва да следва правилата. А правилата се определят от специалистите, професионалистите, които всъщност се грижат за сигурността му.

Интересно, че в скандинавския свят що професионалистите са решили, че не е нужно да са отделени в някакви...

Друго е обществото, в което живеят, най-вероятно.

... вижте и в Норвегия станаха страшни катаклизми, значи не е въпрос и на общество. Може би пък въпрос на решение на политиците, да...

На личен избор...

Е, дали да се отделят с огради.

Ако на мен ми бъде предоставен личен избор, аз бих останала у дома.

Ще продължи ли да работи досегашната си работа вашият съпруг? Той с какво се занимава?

Занимава се с консултантска дейност. Но мисля, че вицето и неговият съпруг или съпруга все пак нямат нищо общо с президента и първата дама, която има определено представителни функции, и не смятам, че...

Ами, ако консултира някой, който иска убежище в България, или иска българско гражданство...

Това вече е конфликт на интереси, но това е нещо съвсем различно, което се преследва от закона и мисля, че никой не би допуснал подобно нещо.

Но според вас няма да има пречка да продължи работа си?

Ами, смятам, че няма да има пречка, тъй като е далеч от това, с което се занимава вицето.

Вие от какво се лишавате, за да станете вицепрезидент?

От спокойствие, от правото на слабости, които всеки един от нас ги има. Но смятам, че си заслужава...

От коя ваша слабост се лишавате, да не можете да проявявате като станете вицепрезидент?

От коя, коя слабост? Ами, например да имам лично отношение. Би трябвало да успея да превъзмогна, жените са много емоционални, знаете, но това е нещо, с което трябва човек да се пребори.

Колко сътрудници ще имате като вицепрезидент?

Толкова, колкото президентът утвърди по щатно разписание. Разбира се, бих...

Това не е отговор.

... искала да имам сътрудници достатъчно и достатъчно работливи, готови да ме последват навсякъде в страната.

Интересно е какво е достатъчно, интересувала ли сте се, като ще отидете в тази институция, колко са сега сътрудниците, много ли са, малко ли са?

В момента не зная колко са сътрудниците, но мога да ви кажа, че на мен ще ми бъдат необходими сътрудници, за да поддържам тези приемни. Разбира се, това може да бъде допълнително уточнено.

Ами, то, за да ги поддържате, то ще ви трябват 250-260...

Не, не, не...

...ако във всяка община ще имате приемна...

Говорим за всяка седмица. Това означава от екип малък, компактен и мобилен екип, който да бъде всяка седмица...

И хубаво, и като минете на първата година в една община, и до последната година няма да идете, защото няма как, нали?

Не е необходимо, но затова пък всички въпроси, които са поставени, те ще бъдат придвижени и отговорени.

Ами то ще възникнат нови въпроси. Не трябва ли да има във всяка община един представител на вицепрезидента и да приема новите въпроси, които възникват, за да ги решавате?

Не, но тази кореспонденция може да продължава точно от екипа, който ще бъде натоварен със задачата да поддържа контакт с хората в съответните общини.

Трябва ли законът за някои права на лицата, които са били президенти на България, да се разшири и за лицата, които са били вицепрезиденти, и след края на мандата и на вицепрезидента той да има право на държавни възнаграждения, офис, кола?

Последното, което ме интересува, са привилегиите на вицепрезидента.

Не, знаете ли, аз поставям принципно въпроса. Смятате ли например, че вицепрезидентът Тодор Кавалджиев трябва да му бъде осигурен статут заради това... Нарочно не давам пример със сегашния вицепрезидент, а, ето, с Тодор Кавалджиев. Да му бъде осигурен статут, който да показва, че този народ го е бил избрал на един висок пост, така както е даден такъв статут за президента?

Смятам, че е достатъчно, че президентът има такъв статут. Вицепрезидентът е човекът, който спокойно може да се лиши от този висок статут, защото мисля, че има достатъчно привилегии българската политическа класа, за да има още.

Защо всъщност искате да сте вицепрезидент на България?

Искам, защото смятам, че каузата на РЗС за нова конституция е кауза, зад която си заслужава човек да застане и да се пребори.

Заради новата конституция?

Заради новата конституция.