Поля Станчева: Вицепрезидентът е нужен на България
Поля Станчева: Вицепрезидентът е нужен на България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вицепрезидентът е нужен на България, защото той се явява четвърта инстанция. Това каза в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик Поля Станчева, кандидат за вицепрезидент на кандидата за президент от РЗС Атанас Семов.

По думите й вицепрезидентската институция може да бъде осмислена в една нова конституция, каквато е каузата на РЗС. Според нея постът на омбудсман трябва да бъде премахнат, а функциите му да бъдат поети от вицепрезидента на Републиката: „Защото именно той е избран с пряк вот. Какво по-добро от това той да бъде прекият застъпник на гражданите”.

Поля Станчева заяви още, че според нея вицепрезидентът трябва да отиде при хората. Тя добави, че ако получи доверието на избирателите, смята да открие свои приемни във всяка една община: „Пет години по 52 седмици са 260 - това са общините в България. Във всяка община, всяка седмица приемна на президента. На въпрос ще помилва ли осъден за убийство или за поръчителство за убийство, кандидатът за вицепрезидент отговори: „Помилването не бива да се превръща в божия милост с инцидентен промисъл. Не бих помилвала човек, извършил предумишлено убийство, нито извършител, нито поръчител. Но ми се струва, че трябва да има правила”.

Като вицепрезидент Поля Станчева заяви, че ще направи граждански съвет, в който ще членуват хора с безупречна репутация, и всяко едно помилване ще бъде съгласувано с този съвет и с президента, защото има нужда от обществен коректив.

Според нея вицепрезидентът трябва да бъде натоварен с още правомощия: „Вицепрезидентът трябва да бъде гарант за прозрачността за собствеността на медиите и да има възможност за участва в единия регулаторен орган, но да няма право на глас. В новата конституция, която предлагаме от РЗС, сред промените е заложено към вицепрезидента да има съвет по демографските и етнически въпроси”.

Запитана дали в случай на несъгласие с президента би подала оставка, както постъпи Блага Димитрова, която беше вицепрезидент на Желю Желев, и през 1993 г. подаде оставка заради несъгласие с него, Поля Станчева заяви категорично: „Нека Семов да не се надява, че ще си подам оставка. Аз не съм лесно ранима поетеса, аз съм човек с гражданска позиция и докрай ще я отстоявам”.

Накрая кандидатът за вицепрезидент на България от РЗС Поля Станчева заяви, че иска този пост, защото смята, че каузата на партията за нова конституция, е кауза, зад която си заслужава човек да застане и да се пребори.