Волен Сидеров: През 2013 г. „Атака” беше последователна политическа сила
Волен Сидеров: През 2013 г. „Атака” беше последователна политическа сила / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров в „Годината” на Дарик:

Цялото интервю може да слушате на Radio.DarikNews.bg

Протестиращият човек - политик на годината, протестите - събитие на годината. За какво свидетелстват протестите през 2013 г.?

Ами, свидетелстват за това, че има доста пари, доста милиони, които се дават, за да се имитират протести. Много, голяма част от тези протести бяха платени, сериозно платени. Появиха се вече професионални протестиращи, които за сто лева излизат със семейството, за хиляда лева нападат полицаи. Това е заплатата...

Но вие самите участвахте в протестите. Понеже изглежда, че всеки се фиксира в различен протест, това е един обобщен образ.

Не, не, не.

В началото на годината през февруари...

Ние не сме, „Атака” не участва. „Атака” когато прави нещо, го прави под флага на „Атака” и ясно заявено, с ясни искания. Ако говорим за протестите, които започнаха февруари месец през тази година...

Които доведоха до предсрочните парламентарни избори.

Които, да, доведоха до...

Този протестиращ човек беше наистина политик, така да се каже.

Да, до страхливата абдикация от властта на Борисов, за да си запази собствените партийни задни части, ако говорим за това, то тогава имаше ясни искания, февруарските протести. „Атака” не е участвала в тях. „Атака” имаше собствени тези, които бяха повтаряни, подети от хората, които излизаха на улицата, и това беше тезата, че ЕРП-тата са монополисти, че трябва да бъдат прогонени от България и енергото да се върне в български ръце. Това беше тезата, че сме в колониално робство. Някои от протестиращите през февруари вдигаха лозунги против колониалното робство, а нашата предизборна програма се казва „Планът „Сидеров” срещу колониалното робство”, т.е. във февруарските протести имаше осъзнатост. В летните протести нямаше осъзнатост, имаше крясъци, викове, вувузели, думкане на тъпани и прочие нездрав шум.

А не бяха ли прави хора, които се противопоставиха на онзи избор на Делян Пеевски?

А те защо не се противопоставяха на изборите преди това на предишното, по-предишните правителства, защо не излизаха срещу избора на Цветанов, който е един физкултурник и стана министър на вътрешните работи и вицепремиер.

Не, въпросът е прави ли са били за този... прави ли бяха за този конкретен случай, нали, това, че някой например, както е вашата теза, е мълчал...

От самото начало беше инспириран, така, опит за преврат, държавен преврат, и това беше много ясно. В определени моменти ставаше просто невероятно кристално ясно, защото този опит за преврат, зад него стояха основно ГЕРБ, структурите на ГЕРБ, силовите структури на ГЕРБ, криминалните групировки. Ние ги изброихме, дадохме сигнали в прокуратурата и в МВР по тези въпроси, описахме точно кой се занимава с разпределението на парите, със свикването на шпиц командите, понесохме и удари по главата си, наши, мои колеги бяха ранени. Разни карагьозчии, разни шоу... как да ги нарека, шоухалтураджии, които се подиграваха с пластмасовата маса, с която колегите ме пазеха, защото аз можех да съм с разбита глава, можех да не съм жив след тази вандалщина, която се разигра пред централата на „Атака”, продължават да се гаврят с опита да бъда убит тогава, защото това беше, буквално можеха да ме убият с огромните камъни, павета, бутилки стъклени, пълни с чакъл, метални предмети и прочие, които хвърляха, полицията стоеше със скръстени ръце. И това искам да го подчертая, полицията, командвана от Цветлин Йовчев, не от Цветан Цветанов, стоеше със скръстени ръце и безучастно наблюдаваше как вилнееща хулиганска тълпа се опитва да ме убие с камъни. След всичко това продължават да се подиграват определени водещи, медии и, като казах, шоухалтураджии, които взимат огромни пари за тези свои поръчкови плювни по мен. На тяхната съвест оставям това, нека да им се случи същото, пожелавам им го.

В тази група ли слагате историята докато бяхте в Китай, със снимките, които разпространиха, за...

Кои снимки, чии са тези снимки?

Вие във Венеция.

Чии са тия снимки, кой ги е правил?

Те не са ли лични ваши снимки?

Да излезе човекът, който ги е правил, и да каже тези снимки ги правих аз и еди къде си, и еди как си, иначе снимки не коментирам.

То изглежда близък човек, че вие сте бил на екскурзия.

Аз съм бил на много места, не съм бил никога на държавни разноски, нямам абсолютно никакви угризения.

Вие знаете ли кой ги е пратил, имате ли съмнения?

Не, не знам, този, който ги разпространява, и този, който в момента си играе подли игрички с тях, да излезе и да каже кой ги е правил. И тогава мога да ги коментирам, иначе не коментирам анонимни снимки, сигналчета, компроматчета и прочее... опити за компромати. Мога да ви кажа защо се разиграва тази кампания.

Защо?


Тя се разиграва, защото настъпихме много здрави интереси през тази година. През 2013 г. „Атака” беше изключително последователна политическа сила, като се започне от началото на годината, ние първи поставихме въпроса с ЕРП-тата, първи поставихме въпроса с дискриминацията, която Великобритания оказа срещу наши български, българи-студенти или гости на страната, което сега е горещ въпрос и което гледам, че занимава доста форуми и хора, които сега идват на нашето, отново, пак много хора идват на нашето мнение, на „Атака”, само че със закъснение. На 6 февруари още правихме протест пред английското посолство и връчихме декларация, че отношението към българите е дискриминационно. Ние първи поставихме въпросите, освен с енергетиката и ударихме зелената мафия, това са притежателите на ВЕИ-та, които по договореност, осигурена от предишни правителства, и най-вече правителството на ГЕРБ, получаваха гигантски печалби за сметка на българския потребител, тези, които по закон, по договореност продаваха своя ток от волтаици и от други такива алтернативни, така наречени, източници скъпо и прескъпо на държавата, а тя беше длъжна да им го плаща. Ние с тази поправка, която сега мина наскоро, отрязахме... е, хайде не, но поне 20% от тази свръхпечалба, което е настъпване на много сериозен интерес. Естествено, че тези структури, тук искам веднага да отворя скоба, да кажа, че сред тях е президентът Плевнелиев, защото той чрез своя съдружник, бизнес партньор, ортак, Иво Прокопиев, е пряко замесен в бизнеса с волтаиците, тук е Цветелина Бориславова, ама тука са и други такива фактори, определящи политиката на България в задкулисие. И тези кръгове, които наредиха кабинета на Борисов, които му сложиха министри като Дянков, Трайков, Младенов и др., същите тези Соросови кръгове няма да се поколебаят, нито пък ще... така, ще се замислят да похарчат известно количество пари за поръчкови компроматни войни срещу мен, тъй като настъпените интереси са много сериозни, тук говорим за стотици милиони.

Друга такава атака от последните дни срещу вас беше за пътуването в Куба, където не стана ясно защо вие пътувате на служебно пътуване с личните си средства. Дали някои хора одобряват или не вашата идея, че България трябва да поддържа връзка със страна като Куба, която се е противопоставила, ако влезем във вашата терминология, на конолиализма, е отделен въпрос, но има хора, които са гласували за вас, вие получавате субсидия, за да правите точно това. Защо трябва да ходите с личните си средства?

Да, естествено, и нашата субсидия...

Няма логика в това.

... която в периода 2005-а, 2009-а беше открадната на практика от тогавашни коалиционни партии, с които бях принуден да се съюзя, а след това от ГЕРБ половината ми субсидия беше открадната, въпреки това... за миналия мандат, въпреки това нашата субсидийка, на „Атака” беше, продължава да е обект на нездрав интерес от редица медии, а не е обект на интерес огромната субсидия на ГЕРБ, например, която е над 23-24 милиона, с която какво правят те, не е ясно. Но досега не съм видял водещ, който да зададе въпроса на Борисов или на Цветанов...

Давайте, Цветанов е по-късно...

... вие къде пътувате. Цветанов се скъса да пътува по Европа, да плюе срещу България. Борисов ходи в Израел, неясно защо.

Те казват - ходим с държавната си субсидия, това казват те.

А, така казват.

Което между другото не е нелогично. Логично е и „Атака” да пътува с държавната си субсидия.

Да, ами, значи харчат държавната си субсидия, за да плюят срещу собствената си държава, защото те с това се занимават. Клеветят България с парите от държавната субсидия, т.е. с народна пара. А ние казваме - ние със свои средства ще отидем, защото не искаме да харчим партийната субсидия, тъй като тя е много ограничена нашата партийна субсидия. Тя не е като гербаджийската, която е десетки милиони, а тя е доста ограничена. Ние с нея издържаме телевизия, вестник, клубове в страната, партиен актив и всичко това се прави почти на мускули. Така че всички тези, които сега, в момента дъвчат, предъвкват нашата партийна субсидия, на „Атака”, просто не могат нищо ново да измислят, затова виждам, че стари дъвки предъвкват и подновяват компроматни войни, които вече бяха водени срещу „Атака”. Но те не доведоха до никакъв успех на нашата душмани, затова мога да им кажа, че... мога да обобщя само, да кажа това, че тези, които в момента по най-подъл начин се занимават с мен и партията, която създадох и ръководя, просто са... ще използвам назаем една крилата фраза, лош човешки материал, некачествен човешки материал, тези, които се занимават с нас. Пожелавам им да им се случи същото през новата година.

Справя ли се правителството с бежанците, с нелегалните емигранти, част от които са бежанци?

Правителството започна да се вслушва в това, което... ето какво се... пак, пак се получава същото. Кажем нещо, предложим го - то се отхвърля в Народното събрание, първия път - 165 гласа „против” тогава нашето предложение да се прегради границата с Турция, да се почне радикална, бърза работа по недопускане на повече пришълци...  ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха заедно срещу нашето предложение. След което правителството видя, че няма накъде, трябва да върши това, което предлагаме, и започна да го прави, само че на час по лъжичка, стъпка по стъпка, което не е достатъчно, разбира се. Стреснаха се и сега даже чуваме, ако не се лъжа главният секретар на МВР тези дни каза, че трябва да се изгради не 40 км, цялата граница да се прегради. Е, добре, това кой го предложи? „Атака”. Защо гласувахте „против”, другари и господа, защо не казахте веднъж поне - „Атака” е права, защото това е гласът на разума, а трябва след това, нали, по български, да изядем тоягите, солта и да платим жълтиците, както винаги става. Страхувам се, че мерките, които сега правителството, стреснато от това, което става вече с тези пришълци в България, мерките, които взема, са закъснели, но все пак по-добре късно отколкото никога. Т.е. добре е това, че
правителството все пак се вслуша в „Атака”.

Какво отговаряте на тези евродепутати, които написали писмо до институции в Брюксел и София заради, да цитирам, практиката, наложена от лидера на „Атака”, депутатите на партия да се обвързват финансово, за да са лоялни?

Ангажирам адвокати в момента. Един по един ще ги съдя тези...

Филип Качмарек, Европейска народна партия, Александър Мирски, Прогресивен алианс на социалистите и демократите Нирж Дева, Европейски консерватори и реформисти Хану Такула, Група на либералите...

В Европейския парламент има сбирщина от всякакви...

Те от всички партии са обаче, от всички групи.

... от всякакви случайни хора. Да, така е подбрано, така е направено. Това е, разбира се, направено с много мощната, така, намеса на ГЕРБ, но не само на ГЕРБ, а и на други. Ще го установя това и тези, които са завъртели тази долна интрига срещу мен...

Ще съдите тези евродепутати.

... един ден ще си платят. Да, един по един ще ги съдя, защото те директно говорят клевети срещу мен. Имаше две проверки на прокуратурата по сигнали, това са много стари опити за компромати срещу мен. Бяха разиграни от една партийка, която се нарича Национален фронт за спасение на Бойко, и завърши неуспешно тази компроматна война. Две проверки на прокуратурата има, които установиха, че няма абсолютно никакви данни за престъпления от моя страна. Т.е., ако някой нещо е подписвал някога, аз нямам никакво отношение към това. Така че въпросните
евродепутати ще ги гоня до дупка и те ще бъдат осъдени един ден. Защото не могат да си позволяват ей така да хвърлят нещо, защото някой може би им е платил, или по някакъв друг начин ги е обвързал. Те без да познават обстоятелствата, нещата... Това, че си евродепутат, не ти дава право да плюеш и клеветиш и те трябва да си платят за това.

Съгласен ли сте евроизборите да определят дали да има избори за български парламент следващата година?

Е, те така или иначе ще покажат тенденцията и там в зависимост от това който ще вземе, този, който ще вземе повече проценти, повече мандати, вече ще го играе триумфиращ. Естествено, това няма да е истински триумф, тъй като и активността ще е ниска, и отдръпването на хората от политическите партии е очевидно, доверието е паднало. Но така или иначе ще го има това състезание - кой ще вземе повече, той ще се обяви за победител.

Има ли отдръпване от вашата партия през тази година заради знакови ваши политически ходове, като да дадете кворума, гласа си за кворум, за да има правителство България вместо да тръгне към предсрочни избори?

Това, което показва...

Заради нещата, за които говорихте преди малко - от една страна, лансирате социални инициативи, от друга страна, ви атакуват от всички страни с...

Ами, то винаги има баланс. В живота, във вселената има баланс, има ин-а и ян-а в източната философия. Без баланса не става. Значи, когато някой каже нещо негативно за „Атака”, той трябва да каже и позитивното. Аз така разбирам обективното, разумното, интелигентния подход, интелигентния подход към оценката на каквото и да е то, политика или каквото и да е обществено явление. Когато говориш само отрицателни неща, ти нарушаваш баланса. Нека да се замислят тези, които само плюят по „Атака”, защото когато отчетеш, аз мога да направя дълъг списък тук какво сме направили, аз казах, споменах някои неща от тези, които... позитивни неща, които сме направили, решението за земята да добавим, нещо, което вълнува страшно много хора. Сега, в момента правим подписка и искаме да предизвикаме референдум по този въпрос.

До къде сте там, то дойде нова година.

Върви подписката. Не, срокът е до началото на февруари.

Да, от гледна точка на вашите срокове, но вие трябваше по-бързо да ги съберете, защото реално мораториумът пада от нова година.

Важното е да се действа, важното е да покажем...

Колко подписа имате досега?

... върви, в момента не мога да кажа точно, защото то е в процес, но в цялата страна работят нашите структури, макар че времето е неподходящо, зима е. Смятам, че тези неща, говорихме за баланса, тези неща, които „Атака” е направила, те ще останат, те се оценяват. Ако на някой не му харесва, че аз осигурих кворума, той трябва да си зададе въпроса - а искаш ли Борисов и цялата му шайка да се върне на власт. Ако това е искал, значи това натежава. Винаги има баланс. Не може само едното да оцениш. Да, осигурих кворума, защото те искаха по един брутален, по един много нечестен начин да се върнат отново на власт. И понеже слушах и какво говори днес демагогстващият псевдополитик Борисов и за мен какво каза, аз само ще му кажа, че...

Той не каза нещо лошо. Той каза защо не дойде с...

Не, не... каза, по неговия лицемерен, демагогски начин, защото...

Защо не остана с нас, в опозиция?

Защо? Защото това е...

Да сме 120 на 120, така каза.

... това е най-подлият, лъжовен, нечестен и некоректен партньор, с който съм имал работа. Няма как да бъда с него, с някой, който веднъж те е излъгал, ограбил и забил нож в гърба. Така че той знае много добре отговора на този въпрос, защо, само че понеже има една голяма доза тепигьозлък, си мисли, че хората могат да го харесват, въпреки че той ги прецаква непрекъснато. Не, не може да става така. Има баланс, както казах, в природата и всичко се връща.

За какво се разкайвате през 2013?

Не е момент да се разкайваме сега, аз да се разкайвам сега, защото в момента съм мишена, срещу мен се води война и аз съм в бойно състояние.

От всичко, което излиза, че в дъното вие подозирате Борисов, че е...

Когато си на война...

Защото имаше и другата теория, четох, че всички тия снимки и истории се появяват, защото вече БСП и ДПС имали мнозинство, с двамата депутати, които си тръгнаха от ГЕРБ, и сега се опитват те да ви компрометират.

Тези няколко водещи в големи монополни телевизии, които разиграват компроматната война срещу мен, са на пряко подчинение на Борисов. Едната от тези телевизии пък е... той има и собственост там. Така че за мен няма съмнение, че това се разиграва през него, тъй като той не може да прости факта, че аз го спрях от връщането към властта.

За какво сте „за” през 2014-а?

През 2014-а трябва колкото може повече хора да се събудят от сън, българи, да осъзнаят, че ние трябва да разчупим оковите на колониалното робство и само това е начинът България да дръпне напред. Ако продължи това подчинено положение, васално положение, в което ние нямаме собствена икономика, в което ние зависим от всяка директива на Брюксел, без да я осмисляме дори, и в която ние не обръщаме очи към света, който е много по-голям от евросъюза, ако това не се преосмисли и не отидем към нов тип икономика, България няма да върви напред, ще продължи да бъде колониална държавица.