Салих Аршински: Обвиненията няма да издържат в съда
Салих Аршински: Обвиненията няма да издържат в съда / netinfo
Има ли в България ислямисти, чиято цел е разрушаване на държавните устои? Престараха ли се МВР и прокуратурата, като арестуваха и повдигнаха обвинения в проповядване на радикален ислям срещу четиричленна, според тях, престъпна група? Каква е истината за ареста на авторите и вдъхновителите на двата ислямистки сайта, проповядващи религиозна омраза, които през седмицата бяха изтрити от интернет пространството? Каква е истината за всичко това?

Отговорите дава Салих Аршински, който е главен секретар на Съюза на мюсюлманите унас.

Вчера бяха освободени под гаранция арестуваните във вторник Али Хайредин, Аниола Димова и Мустафа Реджеп. Питам ви сериозни ли са обвиненията срещу тях тримата и смятате ли, че тези обвинения ще издържат в съда?

Значи, на въпроса дали обвиненията са сериозни и доколко те ще издържат в съда ще трябва да отговорят, на този въпрос трябва да отговорят адвокатите ни и, разбира се, обвинението пред съдебните органи. Според нас на този етап нямаме повод за притеснение. В смисъл според нас те няма да издържат.

Отговорихте - те няма да издържат. Обвиненията са чрез тези интернет сайтове, които вече разбирам, че не съществуват, въпросната група е проповядвала религиозна омраза и подмяна на установения от конституцията законов ред в България. Смятате ли, че това наистина е била целта на тези два интернет сайта?

Така, първо искам да ви кажа, че Съюзът на мюсюлманите в България няма собствени сайтове или сайт. Към момента няма и все още не е взел решение за създаването на такъв сайт, както и господин Али Хайредин вчера каза при излизане от следствието, от ареста, тези сайтове са от 2003 година, а съюзът е регистриран преди по-малко от година. Така че само по себе си това няма как да бъде вярно. По отношение дали на страниците на двата сайта е имало нещо, което е противозаконно, аз мога да ви кажа, че съм посещавал единия от сайтовете - Islam-bg.

Това щях да ви питам. И какво открихте там?

И със сигурност мога да ви кажа, че поне аз не съм виждал там нищо, което да е противозаконно.

А каква е целта на този сайт, в който вие сам сте влизал?

Значи, това е по принцип най-посещавания сайт в интернет пространството български сайт на тема ислям и почти всички журналисти от българските медии вчера признаха, че оттам са черпели информация от исляма.

Научнопопулярен.

Така че моето влизане е било там просто от любопитство, ако искате да го наречете. Като посетител.

Като посетител. Искате да кажете, че вашето, така, вашето движение, Съюзът на мюсюлманите, чийто секретар сте вие, няма нищо общо с тези два ислямистки сайта, които наистина през седмицата бяха изтрити от интернет пространството.

Съюзът няма нищо общо, както ви казах и преди малко. Той няма и все още към момента няма свой собствен сайт.

Не, това го разбрахме. Мисълта ми е, че тези трима души, които бяха арестувани - господин Хайредин, Аниола Димова и Мустафа Реджеп така или иначе са близки. Самият господин Хайредин е председател на Съюза на мюсюлманите.

Точно така, да.

В този смисъл ви питам, че тези хора не стоят зад този сайт, зад тези два сайта, които бяха обявени за ислямистки и проповядващи свещена война.

На този въпрос ще отговорим на пресконференцията, която ще дадем в близките дни. Самият господин Хайредин ще ви даде отговор.

А къде е в момента господин Хайредин? Ние днес между другото упорито се опитвахме да се свържем по мобилния му телефон с него, за да го поканим тук, разбира се, в това студио. Къде е той? Вчера беше освободен от ареста?

В България е господин Хайредин. Сами разбирате, че нещата, които се случиха през тази седмица предполагат човек да види близки и така насетне. Така че Съюзът на мюсюлманите, управителният съвет е с решение да даде пресконференция в близките няколко дни. След тази пресконференция, на която ние ще представим факти и доказателства, вече и председателят на съюза ще участва в телевизионни и радиопредавания и в медиите. Въобще ще дава изяви.

А председателят на съюза г-н Али Хайредин няма намерение да напуска България, да разбирам от вашите думи?

Абсурд. Той, първо, г-н Хайредин въобще не чувства някаква виновност, в смисъл че той не е извършил никакво деяние, което представлява престъпление според наказателния кодекс на Република България.

Г-н Аршински, на тази пресконференция, която обмисляте и за която съобщавате сега в ефира на "Дарик" радио, смятате ли да обясните подробно каква е връзката на Али Хайредин с изгонения през 2000 г. от България йорданец Ахмад Муса, който е създател на българския клон на радикалната ислямистка организация "Мюсюлмански братя"?

Значи, г-н Хайредин ще присъства на тази пресконференция, така че въпроса ще можете да го отправите към него. Доколкото аз съм запознат, по принцип няма връзка между г-н Хайредин и някакви клонове на различни организации от рода на "Мюсюлмански братя", уахабити, както писаха медиите и т.н.

Добре, хайде малко да изпреварим. . .

Прощавайте, че ви прекъсвам, по принцип Съюзът на мюсюлманите в България беше създаден именно за да се спре навлизането на течения, които по принцип водят началото си не от мюсюлманите в България.

Ето това е интересно, което казвате. Тогава, хайде малко да изпреварим оповестената от вас пресконференция. Смятате ли, че в дадения случай става въпрос за престараване или да използвам една по-мека дума, презастраховане от страна на Националната служба "Сигурност" или на МВР?

Не мога да коментирам въпроса, защото предстои адвокатите да се запознаят изцяло с материалите и те ще отговорят на този въпрос.

Вие лично вярвате ли в българското правосъдие? Смятате ли, че в съдебната зала ще бъде намерена истината за тези арести, за тези сайтове, за това кой е проповядвал ислямизъм, кой не е, кой е обявявал джихад, кой не е?

По принцип ще отговоря на въпроса ви с две поговорки или по-точно две неща от правото. Първо, всеки е невинен до доказване на противното. И второ, когато фактите говорят, казват, че боговете мълчат. В случая аз ще използвам термина - когато фактите говорят, никой няма право да изказва мнение.

Добре, че избрахте първата поговорка. Добре, на тази пресконференция ще говорите с факти, които ще докажат невинността на тримата арестувани във вторник?

На тази пресконференция ще разкажем всичко, което се е случило до деня на пресконференцията и ще изложим всички факти, с които разполагаме. Най-вероятно, както ви казах, ще присъства и председателят, така че въпроси, които касаят част от тези, които ми зададохте, той лично ще ви отговори. Държа още веднъж да подчертая, че голяма част от обвиненията, които ни бяха отправени в международно финансиране, в, ако искате, финансиране на ръка, ако искате в поддържане на радикални течения, те не отговарят на истината. И всички, които са следили създаването на Съюза на мюсюлманите в България знаят и самите мюсюлмани в страната знаят, че Съюзът на мюсюлманите е първата организация на мюсюлмани в България, която не се финансира отвън и която категорично се обявява против навлизането на каквито и да е радикални течения, идеи и проповедници от чужбина.

А от къде се финансирате тогава?

Както е записано в устава ни - от членски внос. Защото обикновено следва въпросът каква е дейността ви?

Не вие ми обяснихте каква е дейността ви.

Поради това, че ние сме млада организация, както ви казах, преди половин година е регистрирана, за да бъда точен - на 27 юни 2006 г., в Софийски градски съд, поради това, че все още сме в процес на структуриране, ние нямаме възможност да извършваме дейност, поради което и не извършваме такава.

Колко е членския ви внос, г-н Аршински?

Членският внос се определя от управителния съвет и към момента той е 10 лв.

10 лв. на всеки един от вас, на всеки един, който членува в Съюза на мюсюлманите?

Точно така.

И стигат ли ви тези пари, за да се издържате?

Значи, издръжката ни към момента включва офис и възнаграждение на председателя, тъй като законът изисква председателят на сдружението да бъде осигуряван според законите в страната. От тази гледна точка, макар и трудно на този момент, можем да си позволим единствено офис и председател. Всички останали длъжности в съюза не са заплатени.