Промените за военнослужещи може да се засегнат и служителите на МВР
Промените за военнослужещи може да се засегнат и служителите на МВР / снимка: БГНЕС, архив
Промените за военнослужещи може да се засегнат и служителите на МВР
59345
Промените за военнослужещи може да се засегнат и служителите на МВР
  • Промените за военнослужещи може да се засегнат и служителите на МВР

Близо 1500 са военнослужещите, подали рапорт за напускане. Това обяви пред Дарик председателят на Българската офицерска легия „Раковски” майор Иван Милов, подчертавайки, че това не е официална информация. Военнослужещите ще връчат на народните представители отворено писмо, с което ги призовават да гласуват по съвест на 6 декември предложението за промяна на Кодекса за социално осигуряване. Военните са готови на второ мирно шествие.

По думите на майор Милов в зависимост от това какво решение ще приеме Народното събрание и как ще се развие гласуването на Кодекса за социално осигуряване, те са подготвили адекватни действия при изцяло спазване на законите на страната. Майор Милов подчерта, че желанието им е гласуването да стане поименно от всеки народен представител:


Майор Милов, преди месец казахте, че ще излезете с официалното становище за положението в Българската армия и за по-нататъшните ви действия.

Да, така е, казахме и спазваме нашето обещание. На първо място днес е един светъл празник, днес е Света Варвара, която в цял свят се чества като хранилница на всички хора, които работят в артилерията, и на всички артилеристи, и затова искам да поздравя на първо място колегите от артилерията, да им пожелая здраве, щастие, късмет и преди всичко да не се отказват от отговорната си мисия да защитават родината ни.

Каква е вашата позиция сега, месец по-късно?

Позицията ни за съжаление, въпреки всички наши желания за провеждане на срещи с представители на изпълнителната власт това не се състоя. Вие знаете, изпратихме две писма до министър-председателя за среща с него, изпратихме писмо до президента на Република България, но до този момент нямаме отговор от тях и не сме обсъждали така внесените предложения за промяна на Кодекса за социално осигуряване, които касаят единствено и само кадровите военнослужещи. За нас продължава да бъде странно, че никъде не се казват мотиви от страна на Министерство на отбраната защо тези предложения бяха направени, защо тези предложения важат единствено и само за военнослужещите, като може би 10 професии се ползват от условията за ранно пенсиониране, при тях условията не се променят по никакъв начин.

Колко военнослужещи са напуснали, откакто стана ясно, че ще има промени в пенсионната възраст?

Ами, до този момент по наша неофициална информация, подчертавам, неофициална информация, подадените рапорти на офицери са над 850, при сержантския състав цифрата сигурно ще скочи хиляда, може би и повече. Точна цифра не можем да кажем, това е работа на Министерство на отбраната и за нас е странно, че то не обявява бройката подадени рапорти.

И общо, така, по ваши изчисления колко са рапортите?

Може би като цяло сержанти и войници рапортите ще надвишат 1500.

В това число и вие имате рапорт.

Да, аз също напуснах. Смятам за достойно и подадох своя рапорт поради несъгласието си с политиката, която се провежда в момента в Министерство на отбраната, и подадох своя рапорт за напускане на въоръжените сили.

Американският президент Барак Обама похвали военните за участието на нашата страна в Афганистан.

Вижте, това е поредното доказателство, че въпреки всички начинания, въпреки всички псевдореформи, въпреки всички трансформации, въпреки целия недоимък и цялото мачкане, което се осъществява към българските военнослужещи, ние достойно изпълняваме поетите си ангажименти като членове на НАТО. Доказваме, че българският войник може и знае въпреки лишенията, и това е една благодарност и едно признание към всички български военнослужещи за това, че въпреки всички лишения изпълняват своите служебни задължения в съответствие с високите европейски и натовски изисквания.

Отворено писмо, което ще изпратите на депутатите те ще гласуват на 6-ти.

Да, нашата информация е, че на 6-ти ще се внесе за второ гласуване в пленарна зала проектозаконът за държавното обществено осигуряване. В преходните и заключителни разпоредби на параграф 6, т.16 са записани промените, които касаят Кодекса за социално осигуряване и по-специално чл.69 - правото на военнослужещи да се пенсионират, при какви условия, и там е вкаран този втори параметър, допълнителните условия за пенсиониране, които се вкарват буквално в 89-минута и които станаха причината толкова военнослужещи да заявят своето информирано решение да напуснат въоръжените сили.

И какви ще бъдат вашите действия, ако все пак вотът не е такъв, какъвто очаквате?

Ние се надяваме депутатите да проявят разбиране, на първо място, на второ, да гласуват по съвест. Ако това не се случи, ние сме подготвили, при строго спазване на законите, начин, по който да изразим нашето несъгласие с така направените промени.

В какво ще се състои…

Ами, ще видите, ние сме достатъчно креативни. Шествието беше един от начините. Не го изключвайте и него като възможност, второ шествие. Има и друг начин, по който можем да заявим пред обществото нашата позиция за това, че ние милеем за България, за Българската армия и за българското общество.

Очаквате ли отново подкрепа от служителите на МВР, на затворите?

Определено да. Ние работим с тях. Те са с нас, така да се нарече, в един улей. И когато мечката се разиграе в съседите, се очаква да отиде и при нас. Което ще рече, че промените, които касаят военнослужещите, може да се прехвърлят евентуално и върху колегите от МВР, и колегите от затворите.

Какво се казва в отвореното писмо?

Ами, в отвореното писмо призоваваме депутатите да гласуват по съвест. Да забравят за миг, когато се обсъжда предложението за промяната на чл. 69, да гласуват за България, да гласуват за бъдещето на Българска армия и да направят това поименно. Ние ще поискаме, ако някой народен представител реши да внесе предложение, този член, който касае бъдещето на българската армия, да бъде гласуван поименно от всеки един депутат, за да знаят българските военнослужещи кой и как е гласувал за тяхното бъдеще.