Пол Бейер за приоритетите на шведското председателство на ЕС
Пол Бейер за приоритетите на шведското председателство на ЕС / снимка: DarikNews
Пол Байер за приоритетите на шведското председателство на ЕС
20756
Пол Байер за приоритетите на шведското председателство на ЕС
  • Пол Байер за приоритетите на шведското председателство на ЕС

Интервю с посланика на Швеция в България Пол Бейер в „Седмицата" по Дарик радио:

Това е месецът на Швеция по Дарик радио. Швеция поема следващата седмица председателството на Европейския съюз. Какво ще бъде най-важно за Европа през следващите 6 месеца?

Два са основните приоритета, по които ще работи Швеция като
председател на Европейската комисия и на Европейския съюз. Едното е икономиката и създаването на работни места във време на финансова криза, другият основен приоритет е опазването на околната среда. Швеция ще трябва да подготви две важни срещи, едната от които е за климатичните промени в Копенхаген през декември.

Имате ли някаква конкретна идея какво трябва да се направи с финансите в Европа, която ще предложите на обсъждане, за да се преодолее кризата?

Швеция ще стане председател на Европейската комисия във време, когато вече е направено много от предишните председателства, на Франция и на Чехия. Швеция ще вземе програмите и идеите, които са най-добри за случая и които вече се прилагат, но, разбира се, ако финансовата криза се задълбочи, ако тя стане по-лоша, тогава ще се търсят някакви други мерки, които да я овладеят.
   
Всъщност ще може ли да свършите нещо, когато през по-големия период на вашето президентство няма да има Европейска комисия, функциониращ Европейски парламент?

Швеция ще бъде председател на Европейския съюз. ..  всъщност през част от времето, докато Швеция ще бъде председател, няма да има комисия и парламент, а не през повечето време, ето защо е необходимо внимателно планиране, за да могат да се случат
нещата тогава, когато трябва. Едно нещо, което улеснява председателството, е това, че преди 2 седмици страните от Европейския съюз решиха Барозу да бъде отново председател на Европейската комисия и макар че мандатът изтича през октомври, още през. ..  това, че този факт е известен през юни, много улеснява работата.

Кой ресор в Европейската комисия иска Швеция за комисар?

Ще трябва да попитате шведското правителство, тъй като решението може би още не е взето.

Казахте, че втората ви голяма тема ще бъде околната среда. Каква е идеята на Швеция? Ще може ли България като по-неразвита страна да замърсява повече в сравнение със западноевропейските развити страни, или всички ще бъдат еднакво ограничени?
   
Трябва страните да се договорят така, че на кръглата маса в Копенхаген през декември всички да говорят на един език. Ще трябва да се реши как да се помогне на по-бедните държави, така че да се намали товарът върху тях. Миналата година Европейският съюз постигна едно важно споразумение за справяне с климатичните промени и то много ясно казва, че там страните няма да бъдат поставяни на едно и също ниво, така че натискът върху България няма да е толкова силен, колкото върху Швеция например. Разбира се, обаче, както казва посланикът,  дяволът е в детайлите и в подробностите. Все още има какво да се говори, защото не всичко е ясно. Естествено сега ситуацията, свързана с борбата с климатичните промени, е по-добра, отколкото беше преди няколко години, а това се дължи и до известна степен и на позицията на американското правителство, на новия американски президент.
   
По време на шведското председателство България ще получи поредния доклад за напредъка си в областта на правосъдието и корупцията. Вие какво пишете в докладите си до шведското правителство за българското правосъдие и борба с корупцията?
   
Знаете. .  всички са съгласни, че този механизъм, който беше приет за България и за Румъния за междинните доклади, е добър и за Европейския съюз, и за България. Аз не мога да коментирам доклада, преди да съм го видял, но най-общо казано много е направено, но още много има да се направи.

Оплакват ви се шведски инвеститори от корупция в България?

Не съм говорил много с шведски инвеститори специално за корупцията, но това, което голяма част от тях казват, е, че България има слаба правосъдна система, а тя е много важна точка точно в тези междинни доклади, които преценяват какво се е случило в България. Слабата правосъдна система много пречи на бизнеса.

Защо няма ИКЕА в България?

ИКЕА е в България, те имат офис за закупуване на стоки, тъй като компанията се снабдява със стоки от целия свят и едно от местата е България, така че вие сте. . . вие изнасяте стоки за ИКЕА. Компанията няма още магазин, зная, че работят по въпроса, но кога ще стане не е ясно.

Какво купува всъщност една шведска компания от България, коя е стоката, българската стока, която е най-търсена?
   
Всъщност нямам никаква идея, още. . . нямах възможност да посетя офиса на ИКЕА, отскоро съм в България.
   
Коя е най-голямата шведска компания в България?

Много са, но като най-големи мога да спомена "Астра Зенека", "Ей Би Би" и "Ериксон", това са компаниите, които извършват най-много дейност в България.
   
Колко туристи идват от Швеция в България?

Между 100 и 110 хиляди годишно. Голяма част от тях отиват по Черноморието, но част използват . . . отиват и в зимните курорти. Смятам, че това е един сектор, който има голям потенциал и трябва да се развива.

Четох, че сте за задълбочаване на сътрудничеството във военната област, какво точно си представяте?

Преди години беше сключено двустранно споразумение във военната област между Швеция и България. Двете страни имат много общо, тъй като имат задачи както в НАТО, така и в европейски мироопазващи операции, а въоръжените сили и на двете държави в момента се преструктурират, така че аз виждам военното сътрудничество като нещо, което ще позволи на двете държави да се учат една от друга. Заради исторически причини Швеция има много голяма, много добре развита отбранителна индустрия, водят се преговори с България и за осъществяването на материални проекти, но все още това са преговори.

За какво преговаряме?

Преговорите всъщност все още не са започнали и това кога ще започнат и как ще се развият зависи от бързината, с която българската армия променя въоръжението си. Швеция има такава отбранителна индустрия, която създава продукти и въоръжения, подходящи за малки държави, така че ето защо смятам, че Швеция и България имат бъдеще в тази област. Швеция може да предостави на България въоръжение както за военновъздушните сили, така и за флота, и за сухопътните сили.

Коя снимка на Константин Вълков и Михаил Дюзев на изложбата, която беше открита в шведското посолство заедно с "Дарик" радио, с фотографии от Швеция ви харесва най-много?

Най-любимата ми снимка е на Константин, която представя една огряна от слънцето стена, снимана отдолу, а пък отворените прозорци отразяват небето, това ми е любимата.