Наско Михов: Ще преценя дали имам възможност да работя по съвест в тези условия
Наско Михов: Ще преценя дали имам възможност да работя по съвест в тези условия / netinfo

Интервю в предаването "Денят"  на Дарик радио с Наско Михов, изпълнителен директор на „Топлофикация – София”

С които твърдения за вас не сте съгласен?

Така, не съм съгласен с това, че инвестиционната и ремонтната програма, която беше изготвена, била е забавена по причини, че не са били стартирани обществени поръчки.

Любка Георгиева го потвърди.

Искам да кажа на всички слушатели, че точно една от причините, поради които са правени тези злоупотреби в "Топлофикация", са били поради липса на провеждани обществени поръчки. Аз между другото съм все още на работа и в момента съм си в кабинета, така че пред мен имам един голям материал, който касае точно около 30-40 страници доставки, които са извършвани без никаква обществена поръчка.

С моя заповед от 7 март е сформирана комисия, която в рамките до 15 март, като началото е на 7-и, до 15 март имаше за задача да изготви и да обобщи всички необходими материали, съоръжения и оборудване за календарната 2007 г., в което да бъдат обезпечени инвестиционната, ремонтната програма и накрая това да бъде оформено с подписите на директорите на четирите топлорайна. Това нещо е изготвено, списъкът ми е представен и предстои това да бъде направено, като бъдат извършени тези обществени поръчки.

Едно малко допълнение само да кажа, че това, което беше казано, че някой може да обжалва поръчката и т.н., и това да стопира работата, съгласно новия закон едно обжалване не спира изпълнението на съответната обществена поръчка. Това е предвидено, тъй като в старият закон точно това беше един от проблемите - че едно обжалване спира изпълнението и може да се блокира работата.

От друга страна, искам да кажа, че не ми беше дадено време в рамките на тези 2 месеца, за някои те може да са много, на за мен са един изключително кратък период, да направя точно тези обществени поръчки и да ги кача в интернет, където всеки ще можеше да види кой е спечелил и при какви условия.

Не ми беше дадена възможност също така, да кача договорите, при които "Топлофикация" досега е работила и условията по тези договори. Също щях да ги кача в интернет, страницата знаете, че беше стартирана съвсем наскоро и точно в насока за по-голяма прозрачност, яснота и работа в "Топлофикация".

Исках също да направя един обществен съвет за надзор на "Топлофикация", който да повиши контрола върху дейността на дружеството и да се спрат спекулациите по отношение на неговата дейност. Така че в тази връзка моят коментар към днешното решение, аз го приемам, тъй като един от собствениците, това е Столична община с 58 процента, другият от собствениците е Министерството на енергетиката и енергийните ресурси. Естествено, че този избор може да бъде блокиран, това, което днес те решиха, господа общинските съветници, може да бъде блокиран. Въпросът е, че аз и колегите ми, които постъпихме на работа тук, бяхме дошли с ясната цел да си свършим работата, да успеем да променим имиджа, който беше създаден на "Топлофикация", и ако ни бяха дадени...

Да коментирате друго обвинение срещу вас - падането на събираемостта от абонатите на "Топлофикация". Хората не плащат.

Разбира се, че мога да го коментирам. На обяд бях на комисия по инженерна инфраструктура в Столична община, където за разлика от общите политически изявления и фрази аз говорих с факти, данни и документи, които бях донесъл с мен. Събираемостта наистина е паднала, но тази събираемост на първо място е от фалшивия имидж на дружеството, което категорично смятам, че не е наша заслуга. Първо.

Второто, което е, законовите възможности на служителите на дружеството, на самото дружество да събира необслужваните си действия и това което... подадената топлоенергия са съвсем минимални. Естествено, че имахме намерение да предложим изменение в тази, и в тази насока. Така че по тази тема за събираемостта според мен се спекулира. Както знаете, аз се опитах и дори го направих в известна степен, че всички длъжници на "Топлофикация" бяха качени в интернет като целта ни беше по някакъв начин тези, които потребяват даден вид услуга, но не я заплащат, независимо по какви причини, не искам сега да дам мнение по този въпрос, да се засрамят, нали, и съответно да работим, както в една пазарна икономика. Това, което се взима и се потребява, трябва да се заплаща. За съжаление обаче единствената възможност, която ми беше дадена ... (не се разбира) защита на лични данни, е, че всичко останало е защита на лични данни с изключение на абонатния номер, като вие сами знаете, че примерно длъжниците, които са в Национална агенция за приходи, там са с имена, ЕГН-та, адреси и т.н. Това нещо на мен ми беше отнето като възможност. Аз съм убеден, че ако примерно длъжниците се видят в интернет и се видят имената и хората ги видят кои са и що са, това е една от формите събираемостта да се повиши и ще се спре със спекулациите, които се правят и в момента.

Мотивите ви да искате поскъпване на парното? Вярно ли ви разбраха - 13 процента?

Смятам, че не ме разбраха вярно, а наистина госпожа Георгиева се опита преди малко да даде обяснение по въпроса. Мотивите са били следните. Когато на 7 февруари възложих изготвянето на един сравнителен анализ за дейността на дружеството, той включваше и финансовите и икономическите показатели на дружеството. В трите варианта, които бяха разработени, имаше промени в цената на електрическата и топлинната енергия, които се разглеждаха като работни варианти.

От правомощията на съвета на директорите е да вземе решение кой вариант да избере, като, аз пак казвам, във варианта, който беше днес цитиран, е калкулирана една минимална загуба за дружеството. Във варианта, който беше развит като база за коментари и база за обсъждане, първият вариант без промяна на цената на топлинната и електрическата енергия, дружеството щеше да генерира една огромна финансова загуба. Предложих им също, нали, като за справка и варианта, в който дружеството излиза не на печалба, а излиза на нула, който е... съответно цените са по-големи и които нали не бих казал, че ще се харесат на когото и да било. Но пак това е една поред спекулация, че аз съм предложил повишението. Аз предлагам не повишение, а предлагам варианти, на които съответно съветът на директорите да вземе отношение. След като се вземе това решение, тази информация заляга в изготвянето на съответния бизнес план за дейността на дружеството през 2007 година, дава се на двата собственика - Столична община и Министерството на енергетика, и когато те одобрят такива варианти, тогава се пристъпва към неговото реално изпълнение.

Добре, кога ще вземете решение дали ще оставате на поста, или сам ще си ходите като...

Вижте, аз не смятам, че това е най-важният въпрос в момента. Аз искам между другото да използвам ефира, който вие имате, и да кажа, че благодаря на господин Борисов за това, което чета в публикациите по въпроса, в което той е казал, че съм бил коректен в отношенията си с него и е предложил да ми се даде кредит на доверие. А за мен кредит на доверие в случая значеше от един много по-голям процент от общинските съветници да бъда подкрепен в нещата, които искахме да направим. Благодаря на господин Овчаров, който също е казал, че "Топлофикация" не е виенско колело и всеки да слиза и да се качва, когато си пожелае. Смятам, че и на двамата позицията е една отговорна позиция. Оставам на съвестта на тези, които са взели това решение, да преценят дали то е правилно или не. Смятам, че аз и хората, които преди два месеца... една страшно голяма епохална... срок като за работа в "Топлофикация" и която не знам какво е уплашила толкова хора, благодаря им, че нали по този начин са изразили мнението си и са показали, че са заинтересовани към това, което се случва в "Топлофикация" в случая и...

Добре. Значи аз разбирам и вероятно така разбраха и слушателите ни, че вие си оставате изпълнителен директор и няма сам да отстъпите.

Не съм казал такова нещо. Казах ви - аз още съм на работа. Чакам колегите да се приберат. Имаме достатъчно други ангажименти, все още и те са ангажирани. Така че ще вземем решение и съвсем скоро това нещо ще бъде оповестено.

Аз в интервюто си бях казал във в. "Труд" мисля, че една евентуална моя смяна не може да бъде разглеждана, или подаване на оставка от моя страна, не може да бъде възприемана като бягане от отговорност, тъй като аз отговорността съм я поел, когато съм се съгласил да дойда в "Топлофикация" и съм тръгнал да работя в тези невъзможни условия, които ми бяха предоставени.

Така че е въпрос на реализъм и ще преценя дали имам възможност да работя по съвест в тези условия.