Мохамад Ал Садек: Работя в най-добрия ресторант в Катар, правим най-хубавия хумус в света
Мохамад Ал Садек: Работя в най-добрия ресторант в Катар, правим най-хубавия хумус в света / Личен архив

Трудно е да пропуснеш точно този ресторант. Не само защото е разположен на едно от най-видимите места в Доха, точно на крайморската алея. При пръв поглед оставаш с впечатлението, че някои от масите са буквално над водата; колкото и да е топло навън, в Al Mourjan е някак прохладно. За миг си мислиш - дали пък това не е туристически капан с тази гледка, която буквално прилича на най-хубавата пощенска картичка, която можеш да си купиш от Доха.

В интерес на истината Al Mourjan е един от многото ливански ресторанти в Доха, а първото впечатление може да бъде, че е един от най-скъпите. Дали си струва и какво точно се крие зад успеха на ресторанта? Тайната се опитваме да разкрием със собственика Мохамад Ал Садек.

Константин Вълков: Мохамад, казват, че най-хубавата храна има вкус на храната, която майка Ви прави. Вашата майка харесва ли храната в ресторант Al Mourjan?

Мохамад Ал Садек: Абсолютно. Знаете ли, когато една майка готви много добре, например ако има много деца и това й се налага непрекъснато, няма как да не научиш от нея какъв е балансът в основните съставки в едно ястие, балансът на подправките.

Научаваш също как трябва да изглежда, какъв вкус да има и куп други неща. Винаги, когато отварям ресторант, викам майка ми да опита от храната. Посещавали сме заедно най-добрите ресторанти в света, тъй че имам и тази база за сравнение.

Конкретно за Al Mourjan - в този ресторант сме специализирани в ливанската кухня. Убеден съм, че ние имаме най-добрата ливанска кухня в света. Преди да отворим ресторанта, направихме проучване, което продължава и до днес - опитваме се непрекъснато да подобряваме кухнята и обслужването.

Знаете ли, ливанската кухня основно е съставена от 170 вида предястия. Повечето ресторанти по света сервират около 40, а ние имаме 120 предястия. Освен това сме достигнали абсолютното съвършенство в приготвянето им. Гарантирам Ви, че са малко ресторантите, които могат да достигнат нивото, което предлагаме в моя ресторант в Катар.

В България също използваме думата "мезе", която сякаш най-добре описва арабската кухня...

Точно така. "Мезе" означава предястие. Има два вида мезета - студени и топли. Обикновено се започва със студеното мезе, после се преминава към топлото, за да се стигне до основното ястие. Арабската кухня е най-старата в света - ливанска, палестинска, сирийска. Повечето от мезетата, които приготвяме днес, всъщност идват от кухнята на тези три страни. В по-голямата си част мезето се прави от сурови продукти, най-често зеленчуци. Става свежо, много здравословно, а в повечето случаи се добавя и зехтин. Използваме също така чесън и лимонов сок. Получава се много вкусно и здравословно.

Всъщност мезето не е ли нещо повече от храна, а социална култура? Имам предвид следното - мезетата се слагат на масата и всички ги споделят, няма отделни порции.

Да, така е. Това е едно от най-хубавите неща - мезетата се поставят на масата и те са за всички. Всичко това създава приятелска атмосфера. Освен мезетата много хора споделят и основното си ястие.

Със сигурност най-познатото мезе е хумусът. Учудих се, веднъж четох, че това всъщност било едно от най-трудните за правене предястия. Така ли е наистина?

Така е, защото за да направите хубав хумус, трябва да следвате определени фази. Хумусът не се готви просто ей така, а трябва да се мине през шест-седем етапа. Първо се подготвят съставките, после идва предварителният етап на готвенето, след това е същинската фаза, последвана от направата на смеската и т.н. Реално същинската подготовка за хумуса започва 24 часа по-рано. Трябва да оставите водата и нахута за едно денонощие, след това започва готвенето, изстудяването, направата на същинската паста. Има определени неща, които трябва да бъдат поставени във водата, процесът е дълъг и въобще не е лесен. В който и арабски ресторант да отидете, със сигурност ще можете да поръчате хумус. Но на малко места може да опитате истинския хумус, не повече от три процента от ресторантите по света правят истински хумус.

Здравословно ли е всеки ден да се яде хумус?

Хумусът не съдържа мазнини, здравословно е, да. Добавянето на зехтин към хумуса също го прави здравословен.

Казват, че добрият ресторант се познава по следното - получаваш ястието и няма нужда да молиш за допълнително сол или черен пипер, за допълнителни подправки. Така ли е във Вашия ресторант?

Обикновено има определен стандарт и когато той е направен коректно на базата на перфектния баланс, няма необходимост да се добавя каквото и да било към ястието. Мисля, че ние сме постигнали този перфектен баланс. Когато си поръчвате мезе в Al Mourjan, няма да е нужно да повикате келнера за още лимонов сок или сол.

Какво значи "доу-преживяването", което предлагате?

Това е една лодка. Вижте, "доу" означава дървена лодка, традиционна дървена лодка, която съществува от стотици години в тези краища на света. Ние имаме такава дървена лодка с VIP кетъринг.

Сърдечно Ви благодаря, надявам се да се видим пак.

Разбира се. Това, което предлагаме в Al Mourjan, наистина не е свързано само с храната, а с цялото преживяване, обслужването е специално. От момента, в който Ви посрещаме, до момента, в който Ви изпращаме. Начинът, по който създаваме цялата атмосфера, е много важен. Искаме всеки път, когато клиентът си тръгне, да е доволен, но и малко тъжен, защото е време да си върви. Това се случва заради цялото преживяване, което предлагаме.