Масларова: Работим преходният период за европейските трудови пазари да е под 2 години
Масларова: Работим преходният период за европейските трудови пазари да е под 2 години / netinfo

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в "Седмицата" на "Дарик" радио от Берлин, където участва в неформалната среща на министрите на труда и социалните въпроси на държавите в Европейския съюз. Германското председателство там е предложило тема за дебат "Добрата работа". Кои са новините за България от Берлин?

Това, което мога да кажа, е, че темата като че ли, зададена от германското председателство, попада в десятката, бих могла да кажа. Добрата работа е е не която осигурява минимум социален стандарт, а която осигурява по-висок жизнен стандарт.

Тук се коментират въпросите в целия спектър, които ще бъдат коментирани през шестте месеца на германското председателство, разбира се, те ще продължат и след това. Но това са въпросите за качественото образование, трайната заетост, учението през целия живот, нещо много важно - за справедливото заплащане, за сигурността в добрата работа и, разбира се, условията на труда и здравословния начин, по който се работи в тези условия, новите форми на гъвкавост на работно време и доколко те не влизат в противоречие или пък създават възможност за перфектен баланс и максимален баланс между личния и професионалния живот, между родителство и работа.

Тоест виждате една огромна тема, която се дебатира. Но това, което аз бих могла да кажа в дебатите, ние подкрепихме въпросите, свързани със справедливото заплащане като един от компонентите, който дава възможност за атрактивност на работата, защото справедливото заплащане всъщност повишава, бих могла да кажа, нагласата към професионална реализация на всеки един от трудещите се и в същото време го стимулира той да бъде много по-конкурентоспособен чрез повишаване на квалификацията си, чрез мобилността си. Тоест да се планира кариерното развитие на личността.

Има ли новини за България около въпросите на трудовия пазар? Вие, освен с германските си колеги, сте се срещнали и с Джеймс Фицпатрик, главен секретар на Департамента по заетост и пенсии на Великобритания, както и с министъра на заетостта и социалните грижи на Гърция Савас Цитуридис. Всъщност и трите държави са предвидили двегодишен разрешителен режим за работа на българите. Ще го променят ли?

Бих могла да кажа, че този дебат продължава да се води. Аз се срещнах и с Хесус Калдера, министъра на труда и социалната политика на Испания, с нашите ирландски колеги. Продължават нашите дебати. Всъщност от с Великобритания, с Испания, с Гърция ще продължим да работим в насока преходният период да бъде по-малък период от две години. Очаквам...

Колко по-малък е реалистично, според вас?

Очаквам посещение в началото на март както на министъра на труда на Испания, така и на министъра на труда на Гърция. Имаме с Гърция и спогодби, които трябва да урегулираме, да решим как да подходим. А с Испания да преценим именно как ще се мониторира нашият пазар, за да може те да приложат формулата "1 плюс 1", тоест на края на 2007 г. да разрешат свободното движение на работници от България към тези страни.

Гърция и Испания са тези страни, така ли, Гърция и Испания?

Испания и Ирландия. А Гърция...

А, и Ирландия.

И Ирландия, да. С Германия имаме трайни взаимоотношения. Германия, Австрия, Дания твърдо ще прилагат преходния период две години, те го прилагаха и за преди нас присъединилите се страни, така че там няма някакво напрежение. Но има, разбира се, оптимизиране на взаимоотношенията с конкретни спогодби, които сключваме, за определени трудови специалисти, които липсват на нашия пазар.

Накрая използвам връзката с вас, госпожо Масларова, за да чуем коментара ви на проблема с подаването на документите за интеграционните добавки на хората с увреждания - това, че ги разкарват, искат им документи, които вече са давали, чакат на огромни опашки.

Да. Аз съм запозната изцяло с въпроса. Това, което трябва да споделя, е, че ние сме направили всичко необходимо. Хората могат да подадат само молба и след като си получат съответното удостоверение от медицинските специалисти, ще могат да си получат интеграционната добавка с датата, в която са подали молбата.

Въпросът е много елементарен, ако мога да се изразя така, това удостоверение е медицинско удостоверение, то е вид ТЕЛК-ово решение, то се издава от страна на екипите с указания, които трябва да са получили те от Министерството на здравеопазването. Ние още на 30 декември сме информирали всички служби за социално подпомагане и нашите колеги много бързо и акуратно са си свършили работата.

Предполагам, че в кратък срок Министерството на здравеопазването ще свърши своята работа. Но информирам още веднъж, че всички служби за социално подпомагане ще приемат само молбите на хората за интеграционни добавки. Без това удостоверение, дадено от джипито, когато донесат удостоверението от джипито, след това ще им се изплатят интеграционните добавки със задна дата.

Не можеше ли да се приеме друг модел? Тези хора с увреждания, те не са нови, не са се родили на 1 януари 2007 година...

Това, което искам да кажа, тази наредба, всъщност водещи са Министерството на здравеопазването. Бенефициентите за последната година, година и половина, се увеличиха близо два пъти. Ние сме сигурни, че джипитата познават своите пациенти, знаят кой има увреждане и могат веднага да дадат документ. А пък все пак е един филтър за новопоявилите се, в кавички, бих могла да кажа, такива хора с увреждания.

Но искам да ви кажа, да уверя и нашите слушатели, вашите слушатели, че хората, които сега са им дадени, ТЕЛК-овите им решения продължават да важат за определен период от време, те просто няма да подават следващата година наново молба и да се получи това напрежение. А тези, които са с пожизнено ТЕЛК-ово решение, те ще могат да подават такава молба веднъж на пет години.

Така че и това е предвидено. За съжаление явно някъде административно не са, така, интензифицирали около Нова година процеса. Но пак казвам - ние поемаме да запишем с молбите хората и да изплатим със задна дата, тогава, когато...

За тези молби не трябва да се тълпят, могат да ги пуснат по пощата с обикновена поща?

Могат да си дадат молбите. В момента, в който молбата е пристигнала при нас, от този момент ще им се изплащат интеграционните добавки, след като представят и това удостоверение от съответните здравни институции.

Когато Гайдарски си оправи нещата в здравеопазването.

Аз бях достатъчно коректна и казах това, което моите колеги след направените проверки са констатирали. Общо взето винаги в началото на годината има едно такова натрупване на гражданите. Все пак нека да бъдем, така, малко благосклонни към нашата администрация, 470-480 хиляди, близо 500 хиляди бенефициенти, от които 200 хиляди вече са обработени за 17-18 дни, между които има и почивни, от няколкостотин души, работещи в системата, сами разбирате, че и за нас не е приятно.

Добре.

Истината е, че просто забавяне има в информиране на джипитата, което, разберете, не е ангажимент на Министерството на труда и социалната политика.