Костадинов: Ако целта  беше слава, а не убийство, нападателят можеше да удари едно кроше на Доган
Костадинов: Ако целта беше слава, а не убийство, нападателят можеше да удари едно кроше на Доган / снимка: БГНЕС, aрхив

Криминалисти се опитват да внушават на Октай Енимехмедов какво да говори, както и да манипулират общественото мнение, като разказват какво е искал да направи нападателят на Ахмед Доган. Това каза в интервю за Дарик заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Камен Костадинов. Той допълни, че по случая ДПС очаква от прокуратурата да направи нужното за разкриването на истината - нещо, което в партията се съмнявали, че службите на МВР биха направили.

Костадинов отхвърли твърденията, че Ахмед Доган се е оттеглил само формално от лидерския пост и че ще дърпа конците в партията задкулисно. „Г-н Доган не е от лидерите, които се избират за мандат и когато му свърши мандатът, да му свърши лидерството. Той е визионер, не е от назначаемите лидери", коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Събитията от последните пет дни изпратиха ДПС много динамично на първите места в новините в България и по света. Бъркам ли или ми се струва, че зорлем проблемът се изнася зад граница? Още в първите емоционални реакции имаше призив да се привлече вниманието на Европа, на САЩ, изобщо на света. Сега пък искате и международна експертиза за оръжието и изобщо включване на външния свят в разследването.

Не е зорлем. Няма как подобен акт - покушение на политик от ранга на господин Доган, извършен пред очите на сър Греъм Уотсън, който е лидер на партията на европейските либерали и председател на група в Европейския парламент, в присъствието на лидера на либералния интернационал и други гости от страната и чужбина най-вече, самата новина изтече по съдържанието си - посяга се на нещо, което не се е случвало в 23-годишната история на прехода на България. С изключение на убийството на бившия министър-председател Андрей Луканов, това е първият опит за политическо покушение. Защото това си и такъв акт.

Държите на формулировката „политическо покушение" и „опит за политическо убийство", въпреки засега безспорното твърдение, че иде реч за газов пистолет. Или имате съмнение, че той е преправен на боен?

Ясно се вижда на всички записи, че потенциалният убиец се насочва и в следващите няколко опита, които прави, не само първият, а и следващите, да насочи оръжието в слепоочието на господин Доган. Преди няколко години имаше неприятна, трагична новина как двама души се бяха стреляли с газови пистолети на един паркинг в Пловдив и след три дни единият почина. След това бяхме свидетели на експерименти, които си правеха ваши колеги журналисти - прословутото пилешко бутче, което стана на сол. В тази връзка аз повтарям това, което Лютви Местан каза пред журналисти: ако някой твърди, че това е безопасно и безобидно, нека се подложи на този експеримент - да му бъде стреляно от упор в слепоочието и да установим дали това е безопасно и безобидно. Фактът, че вчера извършителят на покушението каза, че съжалява за това, че пистолетът е засякъл, показва, че той е имал други намерения. Защото ако целта беше петте минути слава, той я получи. Ако той искаше да извърши нещо различно от убийство, с това телослужение, тази атлетичност и неговите боксьорски умения, той можеше да удари едно круше на господин Доган, да го събори на земята и да каже да, аз исках да получа слава, да му покажа, че той не е недосегаем. Можеше да възпроизведе звуковия изстрел, насочвайки пистолета към тавана. Можеше да направи други неща, които да покажат, че той не е искал да го убие. Той нямаше да твърди в първите минути пред градския прокурор Николай Кокинов: да, аз исках да убия Доган. Това, което господин Кокинов каза пред може би повече от 15 човека.

Между другото сам казахте градския прокурор. Обещавал ли е наистина господин Кокинов обвинението да бъде повдигнато с тази формулировка „опит за убийство"?

Не, той не е обещавал, защото ние не сме били на пазарлък с него. Той каза, че е ясна мотивировката и е ясно какво ще бъде обвинението. И то не в частен разговор на четири очи, а в присъствието на доста хора.

Да разбирам, че докато вие не чуете това обвинение, на което държите, от ДПС ще смятате, че има некоректно формулирано обвинение към този човек?

Ние считаме, че този човек искаше да убие господин Доган. И това се вижда по неговото поведение, по начина, по който насочва оръжието, по неговите приказки веднага след извършването на покушението, както и вчера пред съда. Защо той е подходил с това оръжие, дали експертизата казва това, което трябва да каже, ние имаме своите съмнения, защото виждаме как един през друг извън всякакви процесуални норми, които допуска процесуалният кодекс шефът на института по криминалистика, неговият заместник се опитват да внушават на убиеца какво да говори. Опитват се да манипулират общественото мнение, разказвайки на общественото мнение всъщност какво е искал да направи той.

Какъв интерес имат криминалистите да го правят?

Не мога да ви кажа. Освен интересът да омаловажат случая и да го приведат към един обикновен криминален случай, какъвто очевидно той не е.

Някой им диктува за това или...

Но въпросното лице, въпреки всички внушения, които се правят, в края на краищата пак каза това което е „Съжалявам, че засече пистолетът". Ако той е искал, пак повтарям, славата, ако е искал да привлече вниманието, ако е искал да покаже недосегаемост или да покаже нещо, което той показа, извън невъзможността да стреля, от която той беше най-изненадан, той нямаше да съжалява вчера.

Никак ли не допуснахте, докато обсъждахте и в досегашния състав в рамките на Централното оперативно бюро, че става въпрос пък за опит по-скоро за политическа провокация, оформена по този криминален или друг начин?

Очевидно е, че това не е така. Появиха се и други информации. Информацията, която излезе във Фейсбук, че той няколко дни преди това казал на свой близък, че го карат да прави нещо, което той не иска, най-нормално е да го свържем с това, което той направи. Ние нямаме способностите на медиуми, но нещата се навръзват в някаква логична последователност.

Именно кой има интерес от случилото се?

Ако се разкрият максимално бързо и обективно обстоятелствата, всички ще стигнем до истинските поръчители. Това е в интерес на абсолютно всички в България - и на институции, и на политическите сили. Защото, както каза и господин Местан в изявлението на парламентарната груп,а това е посегателство освен върху личността на Ахмед Доган, това е посегателство върху демокрацията в България. И затова то трябва да бъде заклеймено, без значение коя политическа сила какви противоречия има с ДПС, доколко харесва и доколко не харесва и доколко ние се разминаваме по различни теми. Това е нещо, което всички хора, които се занимават с политика, милеят за демокрацията, трябва да бъдат на една страна. Виждаме обаче, че се опитват да се героизира извършителят, опитват се той да бъде изкарван жертва.

Но побоят пък го провокира всичко това.

Да, ако той не беше извършил опита за покушение, никой нямаше да му нанесе побой.

Ама такова меле. Сравняват го с линч.

Такова меле се случва, ако погледнете записа, в рамките на една минута, когато всички тези хора се опитват да го обезвреждат. Всички тези, че видите ли, някой се опитва да му сваля панталона и да се вкарва друг подтекст...

То се вижда на камерите.

Да, вижда се, че се опитват да изваждат от задния му джоб единия от ножовете и в момента, в който ножът е изваден, панталоните му са пуснати и са вдигнати нагоре. Всякакви внушения да се вкарват едва ли не някакви перверзии, сексуални подтекстове, че някой искал да му сваля панталоните....

Не, никой не говори за това, става дума за поредицата от ритници.

Правят се опити за подобни внушение. Това са хора, които са екзалтирани, които се намират в тежък шок, които не знаят той колко е въоръжен, които не знаят той какво ще направи, след като се е осмелил да направи толкова чудовищно посегателство пред толкова хора, пред очите на охраната. Това означава, че ние не знаем към онзи момент какво е неговото психическо състояние. Той може да има друго оръжие, може да се опита да застреля някого, може да се опита да извади хладното оръжие, след като е намерено веднъж едно.

Факт е, че никоя партия не може да гарантира, че подобно нещо няма да се случи на нейния форум при аналогична ситуация, но все пак от думите ви разбирам, че вие ще браните до последно тези хора от наказателно преследване.

Разбира се, че ще ги браним. Защото сме с ясно съзнание, че те в момента, когато действат, действат с идеята, че обезвреждат потенциален убиец. Те първо не знаят дали той не е извършил убийство. Не знаят какво се е случило с...

За да бъде по-честно и по-спокойна обстановка, виждате каква е обстановката в социалните мрежи вече се организират протести, май в събота...

Те се организират, когато беше подменена тезата от опит за убийство, когато беше подменена, че видите ли това е едно не толкова осъдително деяние, където някой искал да се чуе неговият глас...

И заради това го защитават хората.

Разбира се, когато убиецът беше вкаран в роялата на жертва и тръгнаха да обясняват как той е едно много добро момче, един български патриот, който едва ли не се сравни с героя на Ботев. Това е тежката перверзия.

Той добре, че не се казва Иван, както казаха някои колеги.

Няма никакво значение как се казва.

Тогава Катуница може би пък щеше да ни се види песен.

Няма никакво значение как се казва. Опитът да се представи това като вътрешноетнически проблем между самата група на турците в България или на мюсюлманите е също толкова цинично, колкото опитът да се изкара това лице герой. Както пак цитирам това, което каза господин Местан: израелският министър-председател Ицхак Рабин беше убит от евреин, който не одобрява неговата толерантност спрямо Ясер Арафат тогава. Тоест нека да не търсим задължително междуетническо противопоставяне. Езикът на омразата, който се насажда, е език на омразата, не е задължително разделението да бъде като етническо противопоставяне. Целенасочено, методично дълго време беше внушавано на обществото, че ДПС е някаква банда, шайка от престъпници, опити да се демонизира, което правиха включително и много ваши колеги и което дълго време.... Нашата вина: ние подминавахме с мълчанието на...

Никой ли обаче и в ръководството на ДПС, вярно, че е достатъчно силно като шок, за да се търсят и другите аргументи, но никой ли не си зададе въпроса, не е ли пък това лице Октай Енимехмедов гласът на онези етнически турци, които ДПС не поиска и не чу през последните десетина години? Дотам не стигнахте ли все пак в опита да си го обясните?

ДПС е българска партия, която отстоява национални интереси и приоритети такива, каквито ги вижда. И всеки български гражданин, без значение от неговия етнически произход - турчин, българин, циганин или какъвто и да е, ако не харесва ДПС, има възможността да не гласува за тази партия. Но ако всеки един, който не харесва дадена партия, е поощряван да извади пистолет и да покаже, че не я харесва, ще се превърнем в Дивия Запад, ще се върнем колко века назад...

Не говоря за това, а принципно дали това...

Той е имал правото, ако не харесва ДПС, да не гласува за него, имал е право да изкаже своето отношение към ДПС и всяка една друга партия с гласуване. Като харесваш една партия, гласуваш за нея, като не харесваш - не гласуваш.

Има ли тайно общество в ДПС? Онова, срещу което той твърди, че се е изправил.

Не, няма тайно общество в ДПС. Има някакви тайни общества, които стоят зад него и се опитват да го управляват, той е една маша за съжаление според мен.

Кажете чия?

Не мога да кажа.

Накъде водят предположенията ви?

Не мога да кажа.

Политически среди, икономически...

Ако знаех... Няма как да са икономически, тъй като господин Доган е политик, не представлява някакви икономически интереси. Когато има икономически покушения, те се правят срещу хора, с чието премахване дадена корпорация или бизнес се поставя в положение на...

Факт е, но икономическите интереси през годините на прехода, уви и днес, продължават да правят опити да влияят на политическите процеси, затова питам.

Според мен е изцяло политически, поръчителите са мотивирани от политически мотиви. Надявам се истината да излезе, защото това е важно.

Добре, пак виси въпросът кой има интерес. Опозиционните партии, в смисъл БСП, част от десните не виждам какво биха и спечелили от подобно нещо. ГЕРБ по-скоро в момента трябва да се обяснява по казуса, все пак това е партия, която управлява. Вие и „Атака" може само да акумулирате...

Всяка партия, която се разграничи и осъди този варварски акт, ще покаже, че няма интерес от него и това е мястото на цивилизованите партии и хора в момента - от страната на осъждащите.

Само БСП и ДПС осъдиха в декларация. Защо другите замълчаха?

Надявам се и другите да го осъдят по подобаващ начин. Имаше декларации преди това и на други партии.

В деня, да.

За което те получиха и благодарности от господин Местан. Ние считаме, че всички нормални хора, всички хора, които разбират демокрацията по начина, по който я разбира цивилизованият свят, несъмнено трябва да осъдят подобно посегателство и всякакви опити за подмяна на истината са цинизъм.

Как се чувства в момента господин Доган?

Как се чувства знае само той. Аз не се чувствам добре, защото бях на няколко метра и шокът, който изживях, макар че той е в пъти по-малък от този, който изживява господин Доган, все пак пистолетът беше насочен към неговата глава, така че няма как да не му се е отразил шокът. Видимо не показва, той е много силен характер, както всички, които го познават, са се убедили. За съжаление този акт отклони вниманието от същината, която ние очаквахме: след като мине конференцията, да се водят дебати по доклада, който е изключително стойностен, важен като политически документ, съдържа важни политически оценки и за състоянието в Европа, и за кризата в Европа, и на държавата, на състоянието на демокрацията в държавата. За съжаление това не се случва, но надявам се като отминат нещата около самото разследване, да се направи добър анализ на доклада, защото той е изключително стойностен и ценен като политически документ.

Не е тайна, че и преди заплахите, които задължително наложиха господин Доган да бъде охраняван от НСО, той винаги е бил един от най-охраняваните политици, още от 15 години по лични наблюдения. Къде обаче сега беше личната охрана на Доган?

Това е въпрос, на който трябва да си отговорят ръководителите на служби, на НСО как е действала охраната. Това са професионални въпроси, които аз няма да се изкуша в момента да коментирам. След като нападателят успя да стигне на 20 сантиметра от него и да опре оръжието, очевидно пропускът е тежък.

ДПС отчете ли своя пропуск при подготовката, при организацията?

ДПС прави своя анализ. Имаме очевидно и ние пропуски по начина на организацията. Има, разбира се, и законодателни пропуски; липсата на координация между различните видове служби при подобни мероприятия дава възможност за прехвърляне на топката от едната служба в другата. Надявам се всеки коректно да си направи своите изводи. Слава богу, че инцидентът не приключи с фатален край. И да си извлечем поуки по отношение на организацията на подобни мероприятия. Всички служби да направят това, което е необходимо. Но пак казвам, в този случай всички имаме интерес истината да излезе наяве такава, каквато е.

Имаше ли сигнали за заплахи непосредствено преди този форум? Поне това можете да кажете.

Няма как аз да знам. Ако е имало сигнали към службите, това е тяхна работа. Те правят анализ на степента на застрашеност в средата, те са тези, които обменят помежду си информация.

Интересно дойде и тази промяна в устава, която, разбира се, остана в сянка, този пост, който е отреден за господин Доган - пожизнен почетен председател.

Всъщност господин Доган получи формализиране в устава на мястото, което той има в партията. Без значение дали той щеше да бъде наречен почетен председател, той си е извоювал този авторитет.

Защо пожизнен?

Никъде не пише пожизнен. То е ясно - авторитетът, който господин Доган има. Господин Доган не е от лидерите, които се избират за мандат и когато му свърши мандатът, да му свърши и лидерството. Той е от този тип лидери, които с отношението на хората, които му вярват, са лидери. Той е визионер. Има много лидери, които се избират, мандатът им свършва, борят се за втори мандат, успяват, не успяват. Господин Доган не е от тези лидери, от назначаемите лидери.

Това е факт, но какво ще се промени спрямо сегашната ситуация? Той и сега не беше оперативно в ръководството на партията толкова плътно. Знаем от години той и не идва в НС, беше прехвърлил и на ЦОП, и на заместниците си тази отговорност да водят политиката там, в парламента.

ДПС си има председател в лицето на господин Местан и той е пълнокръвен председател с всички, произтичащи от това правомощия.

Да, но последната дума за листи, коалиции, ще е на Доган.

Опитът да се правят внушения, че това е някаква квази-промяна, че господин Доган, видите ли, се е дръпнал назад, за да дърпа конците задкулисно и да не носи отговорност, а господин Местан е кукла на конци, произтича от същите тези среди, от същите, в случая няма да му цитирам името, той сам ще се познае, който вчера обясни как имаме Боянски султан, който видя една своя изконна мечта нереализирана, тоест реализирана в лицето на някой друг.

Лидерските амбиции на Касим Дал ли визирате?

Точно така. Но той никога не имал шанса да стане лидер, защото ДПС е свикнало да има интелектуален лидер и да има лидер, който да служи на България, а не който е зависим от други хора.

Какво очаквате от прокуратурата?

Всички сигнали, които се подават в момента от прокуратурата в лицето на главния прокурор господин Цацаров, към този момент са сигнали за това, че ние би следвало да имаме доверие към него. Считам, че прокуратурата ще направи това, което трябва да направи. Повтарям няколкодневните сигнали, които главният прокурор излъчва, са на човек, на когото трябва да се има доверие. Считам, че тя ще направи това, за което ние се съмняваме, че службите на МВР биха направили.

Случилото се по ирония на съдбата може ли да ви направи трета политическа сила в следващия парламент?

Защо по ирония на съдбата? Всички социологически проучвания в огромната си част показват, че ДПС е трета политическа сила.

Или втора.

Не, не е реалистично да смятаме, че ще станем втора политическа сила. Ясно са очертани първата и втора политическа сила. Как те ще бъдат подредени е въпрос на следващите няколко месеца до изборите. ДПС считам, че ще бъде трета политическа сила с добро присъствие в следващия парламент, с много добри резултати, колкото и на част от поръчителите на това деяние да не им се иска.