Гр. Ганчев: Радвам се на акцията, две години ги караме да изсветлят захарния бизнес
Гр. Ганчев: Радвам се на акцията, две години ги караме да изсветлят захарния бизнес / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Гр. Ганчев: Радвам се на акцията, две години ги караме да изсветлят захарния бизнес
53264
Гр. Ганчев: Радвам се на акцията, две години ги караме да изсветлят захарния бизнес
  • Гр. Ганчев: Радвам се на акцията, две години ги караме да изсветлят захарния бизнес

Известният бизнесмен Гриша Ганчев влезе отново в новините, но не с футболни обвинения, а данъчни. По-рано днес всички офиси на Ганчев бяха проверени и беше иззета документация в рамките на спецакция на НАП и полицията. Финансовият министър Симеон Дянков обяви в парламента, че тече акция срещу фирми, свързани със захарния бизнес, за източване на ДДС. Пред Дарик Ганчев отрече да е замесен в престъпни схеми за ощетяване на държавата. Той обяви, че пловдивски, карнобатски и софийски фирми точат ДДС в захарния бранш.

Как ще отговорите на критиките на финансовия министър Симеон Дянков за злоупотреби с ДДС?

Какво означава критики на финансовия министър? Дойдоха хората от БОП, ние приветстваме тяхната акция, провериха фирмата, взеха документите, които са им необходими, ние сме им съдействали, разпитаха наши директори, те също са им съдействали. Дадохме им нужната документация и продължаваме както си му е редът.

Т. е. при Вас всичко е изрядно, ДДС не сте укривали и няма измами?

Откъде да го укрием това ДДС, като ние сме производители на захар, защото тук стават някакви разминавания. Производителите на захар получават суровина, която на входа митницата я обмитява, и получават напред парите. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата. Митните сборове се събират още на митницата. Докато той търси вътрешнообщностни доставки, които са от разни крадци на ДДС тук и са известни на всички... От Гърция, от Румъния, от Унгария, от Полша вземат, купуват, карат захар тук, циганските фирми, пловдивските, които са по един лев, през тях ги въртят, продават на вериги и точат ДДС-то и го крадат от бюджета, това е цялата истина. Ние от две години ходим при Дянков и 1000 писма сме внесли при него - за смяна на регламент, за събиране на данъците по друг начин от ДДС-то, за да може заводите да съществуват, защото в крайна сметка ние сме пред тотален фалит в този бизнес.

Имате ли информация дали финансовият министър е започнал някаква проверка срещу тези пловдивски фирми?

Те не са само пловдивски. Те са карнобатски, те са всякакви, не са само от Пловдив, те са и софийски и т. н. Не знам дали е започнал проверка. Аз се надявам тази проверка да е масова и на това разчитам да влезе държавата във всички фирми в България, които се занимават със захар, до последния склад.

Имате ли информация, че това, което финансовият министър каза за загубите в сектор захар и бюджета, които са годишно между 140 и 200 млн. лева, е така наистина?

Малко се е изхвърлил, защото в България се консумират около 150-180 хил. тона захар. По средна цена 800 евро на тон, това са около 100-120 млн, евро. 20% върху тях са около 24 млн. евро, 24 млн. евро е цялото ДДС на захарния бизнес в цялата държава. Като ги обърнеш в левове се получават някъде около 45-50 млн. лева. Но нормално е да сбърка, той човекът работи с много числа, не му е само един бизнес в главата.

Ще оказвате ли съдействие, ако има допълнителни проверки?

Какво значи да оказваме съдействие? Ние две години ходим по мъките и ги караме да тръгнат и масово да го изсветлят този бизнес. Може да се обадите и на премиера. Аз лично съм ходил при него поне три пъти с документация и с хора. Той нарежда на финансовото министерство да започне да действа.

Т. е. Вие сте искал такива проверки не сте изненадан от тях?

Да, и най-после се радвам, че те тръгнаха и ще я докарат акцията докрай.

Очаквате ли тези пловдивски, карнобатски и софийски фирми да бъдат наказани по някакъв начин?

Не знам, предполагам.