Екоминистерството финансира изграждане на зелени кътове
Екоминистерството финансира изграждане на зелени кътове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Екоминистерството финансира изграждане на зелени кътове
38930
Екоминистерството финансира изграждане на зелени кътове
  • Екоминистерството финансира изграждане на зелени кътове

Над 2000 проектни предложения са получени за участие в традиционния конкурс на Министерството на околната среда и водите „За чиста околна среда" за 2011 година на тема „Обичам природата - и аз участвам". Общо 750 000 лева от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) са предвидени за тазгодишния конкурс. В края на март ще бъдат класирани и одобрени над 200 проекта, които ще получат финансови помощи. Ето какво още разказа за Дарик Галина Симеонова - изпълнителен директор на ПУДООС:

Кампанията, за която си говорим, е кампанията „За чиста околна среда", провеждана от министерството на околната среда и водите съвместно с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Тази година логото на кампанията е „Обичам природата - и аз участвам". В нея даваме възможност на кметства и общини да кандидатстват за малки зелени кътове за стойност до 10 000 лева и на училища, детски градини и неправителствени организации за стойност до 5000 лева. Кампанията започна сравнително скоро, беше обявена на 25 януари и към 18 февруари приключи приемането на проектните предложения. Изключително интересна кампания явно ще се очертае, тъй като има много голям интерес. Към момента имаме над 2000 проектни предложения, които продължаваме да обработваме с входящи номера, тъй като от 18 февруари към днешна дата сме успели да кодираме около 1300, още около 700 очакват входящи номера, след което започва и така наречената оценка на самите проекти по заложените критерии, които бяха известни на всички участници. Така че се надяваме в края на месец март да имаме класирани над 200 броя проекти, които ще получат съответните финансови помощи.

Нека да припомним критериите, по които ще се изберат тези над 200 класирани проекти.

Критериите, които бяхме заложили още при изготвянето на проектните предложения, бяха възможно най-голям размер на почистена и озеленена площ, както и оригиналност на проекта, доброволно участие, така нар. доброволен труд от страна на граждани, родители или живущи в околните пространства хора и най-важното - устойчивостта на проекта. Искаме гаранция, че парите, които ще бъдат вложени по кампанията, след това мястото, което бъде облагородено, ще бъде поддържано, било то от гражданите, от общината, от децата от съответното училище, за да има устойчивост във времето и полученият зелен остров да остане на мястото, където е създаден.

Можете ли да цитирате конкретни примери от проектите, които получихте?

От това, което до момента сме успели да разгледаме от получените молби, имаме много интересни предложения от няколко детски градини. Насочили са се към изключително интересни малки детски кътове, където да отглеждат малки ботаници, които ще могат да се запознават с това как цъфтят дръвчетата, храстчета и съответните цветенца. Всяка от групите ще получи собствена леха. Другият по-интересен проект беше мини детски фитнес в зелена зона на детска градина, който да бъде оборудван със съответните катерушки и устройства, предназначени за фитнес на деца на възраст между три пет години на открито. Доколкото се сещам и двата проекта са от софийски детски градини, но очакваме и много по-интересни проекти и от другите участници, които са дали предложения от страната.

Бихте ли разказали малко повече за системата на контрол на начина, по който ще се харчат средствата?

По отношение на това как трябва да бъде проведена кампанията си имаме правила и тъй като, когато се касае за разход на финансови средства, ние трябва да извършим контрол и по време на самото изпълнение на площадките. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната има назначени лица, инвеститорски надзори във всяка от областите на страната, където има и регионална структура на Министерството на околната среда, които ще бъдат информирани веднага, когато в тяхната област има финансиране по такива проекти те ще присъстват по време на почистването и озеленяването на съответната площадка и ще подписват протоколите за разходване на финансовите средства, независимо дали ги разходва училище, община или детска градина.

Какво се случва след като бъдат избрани класираните проекти?

След като бъдат избрани класираните проекти по кампанията, те ще получат от нас писма с приложени празни бланки на договори. Очакваме да подпишат договорите и да ги върнат при нас, след което ще получат 50 процента авансово от средствата и ще започнат изпълнение на проекта и 50 процента ще получат при успешно отчитане на проекта с констативен протокол, подписан и от нашия представител. Всички останали ще получат благодарствени писма с кратки анотации защо са били в кампанията, как са били оценени и с надежда, че ще бъдат участници и в други кампании, които ще организираме.

В предишни години какво се случваше с тези средства и какви неща им хрумваха на хората?

Последната кампания „За чиста околна среда" е провеждана през второто полугодие на 2009 година и част от дейностите бяха извършвани октомври, ноември и декември 2009, а след това приключвани през 2010 година. От тази кампания има над 700 проекта, които бяха реализирани. В голямата си част тогава бенефициенти бяха общини и кметства, които бяха обърнали особено внимание на почистване на нерегламентирани сметища и озеленяване на почистените площи. Тази година ние сме повече ориентирани към облагородяване на съществуващи площадки, така че да ги направим достъпни и приятни за хората, които ги ползват и в много по-малка степен почистване на тези нерегламентирани сметища, тъй като считаме, че те са отговорност на общините. Но при положение, че вече са изхарчени 4 милиона в тази насока по предишна програма, сега считаме, че съществуващите площадки, които изглеждат нелицеприятно и гражданите и децата нямат желания да ги посещават и те не са тези зелени оазиси, които ние искаме да бъдат, сега ще насочим вниманието си към облагородяване на такива площи, които да бъдат за социално ползване.