ЕК продължава преговорите за газа, но се дистанцира от полемиката
ЕК продължава преговорите за газа, но се дистанцира от полемиката / снимка: DarikNews
ЕК продължава преговорите на различни нива, но няма да навлиза в полемиката на взаимни обвинения, които си отправят в момента Русия и Украйна, заради липсата на доставки на газ за Европа. Това каза в специално интервю за предаването „Денят” на Дарик говорителят на ЕК Марк Грей. Основна задача в момента е да се осигурят доставки на газ за Европа, като в бъдеще ЕС ще подходи по-сериозно към осигуряването и на алтернативни източници на доставки, подчерта Грей. Със заплахата си, че европейските газови компании ще предприемат съдебни действия, ако доставките на газ за ЕС не бъдат спешно възстановени, председателят на ЕК показва, че ЕС няма да търпи ситуацията такава, каквато е в момента, заяви Грей.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу заплаши днес Русия и Украйна, че европейските газови компании ще предприемат съдебни действия, ако доставките на газ за ЕС не бъдат спешно възстановени?

Мисля, че това, което президентът Барозу се опитва да покаже, на първо място е, че ние няма да приемаме ситуацията такава, каквато е в момента. От тази гледна точка той подчерта, че вярва, че газовите компании трябва да предприемат законови действия срещу Украйна и Русия, за да се разгледа цената, която реално струва неполучаването на тези доставки. Очевидно всяка компания има договорно споразумение с "Газпром" или украинската страна. Със сигурност ние не можем да кажем какво се съдържа във всеки от тези договори. Това, което президентът Барозу заяви много ясно е: Стига вече! Ако тези компании не могат да гарантират доставките на газ, те със сигурност нарушават сключените от тях договори с български компании, германски компании, френски компании и т.н.

Разполагате ли вече с информация за това дали има държави от ЕС, които ще започнат такива съдебни дела?

Все още не разполагаме с информация за намеренията на отделните компании. Очевидно президентът Барозу работи по последиците от невъзможността да бъдат подновени доставките. Това разбира се, не прекратява продължаващите интензивни дискусии, които водят всички. Номер едно приоритет в ЕС днес е как да възстановим газоподаването към България и всички страни в ЕС.

Какви мерки ще предприеме ЕК в тази посока?

Ако трябва да бъде честен, изкарахме последните седем дни в разговори, президентът Барозу вече говори с премиерите на Русия и Украйна, работим върху мониторинга на място в двете страни, преодоляхме всяка пречка, решихме всеки от въпросите, които бяха повдигнати, както от украинците, така и от руснаците, бяха посрещнати всички условия, лицата за мониторинг бяха изпратени на място с рекордна скорост, като се гарантира, че упражняващите контрол могат да видят в какво се състои проблемът, могат да работят с двете страни, и вече сме абсолютно убедени, че никакви извинения или забавяния не могат да бъдат приемани. И сега тези две страни трябва да отговорят на ангажиментите, които са поели.

Какво на практика означава изказването на Барозу, че ако Украйна и Русия не изпълнят ангажиментите си, на тях не може да се гледа като на надеждни доставчици на енергия?

Той вече спомена, че случващото се е въпрос на доверие в Русия и Украйна. Това е причината, поради която призовава страните членки да търсят алтернативни източници на доставка. Той вече от месеци говори за нуждата от диверсификация, за търсене на други енергийни източници, за финансирането на инфраструктурата, съхранението на газ, газови станции за втечнен газ, всички въпроси, които държавите от ЕС, включително България, трябва да разгледат, за да може никога вече да не изпаднем в такава ситуация, да не се превръщаме в заложници на двустранен диспут между Русия и Украйна.

Това значи ли, че в бъдеще ЕС ще търси други доставчици на енергия, различни от Украйна и Русия?

Това, което вече се твърди от доста време е, че се надяваме да имаме възможност да използваме Русия като доставчик и Украйна, като транзитна държава. Само че доверието ни в тях в момента е под съмнение. В същото време, ЕК вече от известно време твърди, че разбира се, имаме нужда да потърсим алтернативни източници на доставка, както и алтернативни източници на транзит. Вече казахме, че въпроси като построяването на НАБУКО трябва да бъдат разгледани с по-голяма сериозност и по тази причина президентът призова страните членки да потърсят алтернативи, с помощта на които да разрешат подобни ситуации в бъдеще.

В момента Русия и Украйна взаимно се обвиняват заради това, че газът не достига Европа – каква е последната информация, с която вие разполагате по въпроса?

Полагаме всички възможни усилия да не бъдем включени в тази игра на взаимни обвинения. Нашият приоритет, и, за да бъда съвсем честен, нашият единствен приоритет, е да направим така, че газът да потече към българските граждани и към всички останали граждани на ЕС, възможно най-скоро. ЕК няма интерес от тази игра на взаимни обвинения. Това, което ни интересува най-много е тези две страни да спазят поетите от тях ангажименти. ЕК прави всички възможно, за да помогне на европейските граждани в този момент на нужда. В същото време се нуждаете от партньори, на които може да се разчита, а Русия и Украйна трябва да спазят поетите от тях ангажименти. Този диспут не беше започнат в София, не беше започнат и в ЕС, той стартира в Москва и Киев.

Очаквате ли да има промяна в отношенията Украйна – ЕС заради газовата криза?

Няма да влизам в полемика по отношение на бъдещите последици от всичко това. Нашата загриженост е по отношение на разрешаването на този спор, който е двустранен – между Украйна и Русия, по отношение на транзитните такси и цената на газа, това са въпроси, които трябва да се разрешат. На този етап няма да навлизаме в подобен род спекулации, основният ни източник на загриженост е да направим така, че газът да потече възможно най-бързо. Нямам намерение да спекулирам по отношение на бъдещето, нека на първо място газът да потече, и след това можем да се тревожим за други въпроси.

Кога все пак ЕС очаква да започне подаването на газ от страна на Русия?

За да съм напълно откровен, крайният срок за това беше миналата седмица. Не искаме извинения или забавяния, това, за което настояваме, са резултати. Само че аз няма да правя прогнози. Трябва да помните, че в голям брой от случаите тези държави вече заявиха: „Имаме споразумение. Газът ще потече." Това обаче не се случва. Затова не смятам, че е мъдро да се започват предсказания за това кога точно може да се случи всичко това.