Двата смъртни случая на свински грип в Самоков нямат връзка
Двата смъртни случая на свински грип в Самоков нямат връзка / снимка: БГНЕС
Директорът на болницата в Самоков д-р Красимира Ковачка
22919
Директорът на болницата в Самоков д-р Красимира Ковачка
  • Директорът на болницата в Самоков д-р Красимира Ковачка

Мъж на около 30 години от Самоков е втората жертва на грипа А /H1N1/ в България, научи Дарик. Мъжът се е самолекувал десет дни, но в неделя е потърсил лекар в поликлиниката в Самоков заради висока температура и общо неразположение. Човекът веднага бил закаран с реанимобил в софийска болница, където починал. Той няма никаква връзка с първия починал от новия грип, който също беше от Самоков.

Ето какво каза за Дарик директорът на болницата в Самоков д-р Красимира Ковачка:

Той е отишъл в поликлиниката, където винаги има лекар, който дежури събота и неделя. Докторът го преглежда, просто всичко става за един час. Пациентът не е хоспитализиран в болницата. Още в приемния кабинет колегата, който е бил дежурен, е извикал терапевта, направени са всички изследвания и веднага с реанимобил на Спешна помощ е приведен в специализирано лечебно заведение, без да се губи време. Пациентът е бил в крайно тежко състояние.

Този пациент има ли връзка с първия починал от новия грипен вирус в Самоков?

Искам да кажа, че този пациент няма връзка с предния починал. Другият починал идваше от морето, имаше една компания и групата хора, които са били в контакт с него, една част бяха в Инфекциозна болница „Св. Ана", а други - в нашата болница, имаше и такива у дома. Всички вече са добре и няма проблеми, така че тук не става въпрос за контакт с първия починал.

Вярно ли е, че е установено, че човекът е починал от новия грипен вирус едва след смъртта му?

На мен ми се обадиха по телефона, за да ми кажат резултата. По принцип, когато се вземат проби за изследване за новия грип, резултатът идва на следващия ден. Всичко това става неделя-понеделник. Разбирате ли, ако е взето в един ден, няма как резултатът да дойде веднага. Той е дошъл след това. Референтната лаборатория обслужва цяла България, така че само при много тежките случаи се взема изследването, а в другите реагираме като алгоритъм и терапевтично поведение, дори и да нямаме резултат, ние си го третираме като такъв.

Вашата болница има ли необходимите тестове за установяване на този грип?

Установяването на грип A/N1N1/ става в референтната лаборатория, която се намира в София. Вземат се необходимата проба за изследване, закарва се и след това на другия ден получаваме резултата. Болницата разполага с необходимото количество Тамифлу и на всички етажи има изолатори, всички колеги са запознати с алгоритъма за поведение на пациент в болнична обстановка с грипа A/N1N1/. Преди два дни ние официално получихме от районния център по здравеопазване алгоритмите и аз лично ги раздадох на медицинските центрове и на джипитата. Всички са запознати и са реагирали светкавично и пациентът е преценен още в приемния кабинет. Той директно е насочен с направлението от джипито. Просто е прегледан още един път в кабинета, взети са изследвания, направена е снимка и с реанимобил на Спешна помощ, придружен от лекар, е приведен в София. Това става в неделя и той е починал в понеделник. В момента близка на починалия - племенница - е с 40 градуса температура и е насочена към Инфекциозна болница „Св. Ана". Тук нямаме време да чакаме резултати, просто реагираме така, като е алгоритъмът на Министерството на здравеопазването.