Десните партии имаме за какво да се разкайваме, смята Радан Кънев
Десните партии имаме за какво да се разкайваме, смята Радан Кънев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Лидерът на „Демократи за силна България” Радан Кънев, представител и на Реформаторския блок, който вече сключи споразумение тази седмица, в „Годината” на Дарик:

Цялото интервю може да слушате на Radio.DarikNews.bg

Протестиращият човек и протестите са събитието и политикът на 2013 г. Свидетелство за какво са протестите през годината според вас?

Аз може би парадоксално като човек, който е участвал много, много активно в тези протести, бих изразил несъгласието си и с резултатите и от двете класирания. За мен протестите безспорно са външното събитие на годината, публичното събитие на годината, но ако трябва да влезем в 2013-а малко по-дълбоко, според мен по-важното е това, което стоеше под протестите, това, което ги предизвика. Защото в протеста, в най-големия ден на февруарските протести са участвали примерно 50, 60, 70 000 души, още толкова в най-големия ден на летните протести, докато те изразяват едно недоволство в обществото или по-силно дори казано - една дълбинна криза на доверие в обществото, която обхваща милиони. И новината на 2013-а, голямото събитие на 2013-а е, че тази криза, която съществува от години и се е задълбочава от години, се превърна в остра политическа криза, което е здравословен процес. Това е избиване на цирея в българското общество. Оттук нататък вече имаме диагнозата, имаме протестиращите хора, които назоваха проблемите и ги назоваха много ясно, и вярвам имаме и пътя на лечението, който за съжаление единствено Реформаторският блок в момента показа пред българите.

Първо да обясним какво ще представлява Реформаторският блок. Пет партии и коалиция, повече партии ще има ли?

Реформаторският блок вече съществува като политическа сила наистина от вчера и той вече е повече от коалиция. Това, което използваме в момента като израз, е повече от коалиция, по-малко от единна партия, но става дума за постоянен политически съюз със собствена структура, не пет партии с отделни структури и с някакво консултативно тяло - да се срещат петимата председатели някъде, както беше „Синята коалиция”, там дори се срещаха само двама от петимата, обичайно, а пък тук става дума за наличието на един висш политически орган на съюза, гражданският съвет, който продължава да съществува и укрепва като функции. Един общ изпълнителен орган - изпълнителният съвет. И в двете места има много силно присъствие на граждани, на хора, които не са членове на нито една от петте партии. Аз се сещам за предишен разговор с вас, когато представях това нещо като бъдеща конструкция, звучеше странно, то вече работи месеци наред. В гражданския съвет хората, които не членуват в партиите ни, са мнозинство, в изпълнителния съвет са една трета. Навсякъде те имат категорична роля при взимането на решения. И оттам нататък предстои да сформираме едно председателство, което ще носи само подпис, то няма да взима решения, тези общи органи взимат решенията, и да излъчим лицето на блока, говорителя на блока. Така че това ще бъде и политически съюз с обща визия пред обществото, с общо лице.

Лицето на блока ще бъде един... представител на някоя от 5-те партии или шести човек?

Един български политик, когото изпълнителният съвет ще избере.

Но някой от партиите... ще бъде някой от лидерите на партиите - вие, г-н Лукарски, г-жа Кунева, г-н Исмаилов...

Да, да, по силата на нашето споразумение ще бъде който каже изпълнителният съвет.

Но той ограничен ли е от вас петимата?

Не, не е ограничен.

Може да вземе шести.

Може да вземе човек, който е от партиите, но не е председател, може да вземе и безпартиен. Той ще бъде политик при всяко положение. Очакването ни е, че ще бъде един от председателите на партиите, но нека да си оставим новината за новата година.

А вие кандидат ли сте за това?

Не сме стигнали дотам, не сме стигнали.

Така. И после, когато влезете в европарламента, в национален парламент, ще имате единна парламентарна група?

Ще имаме единно представителство в европарламента, което ще заседава с Европейската народна партия, това го пише, и ще имаме единна парламентарна група с един председател, а не съпредседателство.

Нещо странно обаче - в общинските съвети щели да може да си решават дали да бъдат в една група, или не, т.е. да си правят тематични коалиции - едни с БСП, други с ДПС.

Има, има на общинско ниво все още... твърде е шарена картината, твърде много разлики има, така че там ще действаме постепенно. Грубото пипане от София до общинското политическо ниво обикновено е опасно. Ако накараш някой насила нещо да направи, може да осъмне в друга група в общинския съвет и да го загубиш, така че нека оставим нещата на естествения ход на сближаване. Вече има общини, в които имаме общи групи в общинския съвет, така че... Това е бъдещето.

Ще станете ли единна партия, което изглеждаше поне в публичното пространство като основната причина „Синьо единство” да не е вече част от коалицията?

В споразумението пише, че пътят ни е към обща партия. Това е волята, това е ангажиментът. Ние не си поставяме срокове, искам да подчертая, че е трудно да се планира в краткосрочен план подобно решение, и е направена изричната уговорка, че Българският земеделски народен съюз, най-старата съществуваща...

Няма да...

... да, партия в България, няма, той дори по устав няма това право, но ще подпише с останалите партии вечен политически съюз от типа на Християнсоциалния съюз в Бавария с християндемократите. Това са две напълно отделни партии, но са винаги на всякакви избори и във всички коалиции заедно.

И какъв е планът ви за България? Приемате ли следващата година изборите за национален парламент да зависят от резултата от изборите за Европейски парламент?

Категорично настояваме и се борим за избори две в едно, и то не за друго, а защото по-ранни парламентарни избори вече не са възможни, просто няма как да се случат. Убедени сме, че подобни тактически разигравания дайте да се преброим, да проведем едно скъпо социологическо проучване на европейските избори, за да си напаснем след това стратегиите за парламентарни избори, е много вредно и опасно. Това е допълнителна дестабилизация. Аз ще се върна в началото на разговора ни. Недоверието в българското общество изби в много тежка политическа криза, а икономическата криза продължава вече пет години непрекъснато. В това състояние на обществото да допускаме БСП и ДПС да си играят някакви тактически игри, да използват изборите с тактически цели и с наместване на собствени баланси, на баланси с другите парламентарни партии, да си купуват, с извинение, гласове, защото това в момента се подготвя, с цел да покажат, че са силни, или да превърнат купуването на гласове на европейски избори в залог за следващи избори, всичко това е много опасно и за икономиката, и за гражданския мир в страната - между другото две сфери, в които управляващите не се справят, което показа, че няма управление. Защото, ако не можеш да събереш данъците, ако не можеш да обезпечиш държавния ангажимент към здравеопазването и не можеш да осигуриш мира по улиците, значи не си правителство, а си нещо друго, някаква банда крадци.

За какво се разкайвате през 2013-а?


О, ние, ние от десните партии имаме много за какво да се разкайваме и слава Богу го правим. Ние допуснахме дългогодишни стратегически грешки, които през първата половина на 2013-а вече придобиха катастрофални измерения и доведоха дотам, че над 300 000 души, близо 400 000 души, активно гласували за нас, днес не са представени в парламента. И още поне до милион, поне 600 000 не са гласували, защото не сме им дали за кого, не сме им показали достатъчно силен политически играч, достатъчно сериозна сила, която да подкрепят в желанието си да променят България. Да не говорим, че част от хората, които ни симпатизират, са били принудени да гласуват за ГЕРБ и част за БСП. И двете групи са доста сериозни. Така че нашите грехове през 2013-а са много големи.

За какво сте „за” през 2014-а?

През 2014-а сме за много смели политически решения, които да започнат процеса на връщане на доверието. И сме ги назовали много ясно - предсрочни избори, дай Боже, заедно с европейските, дори на цената на много по-остри протести през февруари, ако правителството не осъзнава, че следва доброволно да направи тази крачка. И най-важното след тези предсрочни избори - съгласие между партии, формиращи мнозинството в следващото Народно събрание, че то ще предприеме много смели реформи, ще направи такива промени в законодателството, които да намалят злоупотребите, и веднага след това ще предизвика нови избори. Според нас най-добре е те да са за Велико народно събрание и да се отвори конституционният дебат в България.