Д-р Неделчо Тотев: Държавата се надскочи в опита да ликвидира общинските болници
Д-р Неделчо Тотев: Държавата се надскочи в опита да ликвидира общинските болници / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Неделчо Тотев: Държавата се надскочи в опита да ликвидира общинските болници
58002
Д-р Неделчо Тотев: Държавата се надскочи в опита да ликвидира общинските болници
  • Д-р Неделчо Тотев: Държавата се надскочи в опита да ликвидира общинските болници

Логично беше да се случат събития като протеста срещу затварянето на болницата в Девин, защото години наред държавата прави всякакви опити за премахване на общинското здравеопазване в България. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев. По думите му, тази година са затворили врати около 12 общински болници, като в момента имало доста лечебни заведения в критично състояние и с големи дългове.

Д-р Тотев нарече случващото се в здравеопазването "анти-реформа", като подчерта че минимум 2 милиона българи разчитат основно на услугите на общинските болници.

Как приемате протеста на хората от Девин, които настояват общинската им болница да заработи отново и знак за какво е случващото се?

Логично беше това да се случи, но като имам предвид овчедушието, което е обзело всички хора, ми се струва някак си, че това не се вписва на фона на всичко случващото се. Хората отдавна трябваше да дадат воля на яда си, на чувството си за справедливост и да направят нещо подобно. Така че изцяло подкрепям това, което се случва в личен план. И това е сякаш началото на логичния завършек на всички общински болници, изхождайки от политиката, която държавата води.

Години наред всячески се мъчат да премахнат общинското здравеопазване, сякаш то е прът в спицата на прогреса и на реформата в здравеопазването. И то започна да се случва - тази година близо 10-12 болници, една от които е и в Девин, затвориха врати, за съжаление. И то не е проблем самият факт, че те затварят врати, проблем е това, че всъщност населението, което те обслужват остава, без да може да консумира и да използва даваното му от Конституция право на достъпна, безплатна и своевременна медицинска помощ.

Казвате държавата стои в основата на това унищожаване на общинските болници. Активно ли го прави тя или по-скоро пасивно - с бездействието си? Защото и хората от Девин казаха, че за това източване се е сигнализирало много пъти, но държавата със своите институции не е реагирала.

Не съм запознат как са натрупани тези 2 млн. лв. дългове. Дали е плод на някакъв престъпен мениджмънт, дали наистина е толкова черен дяволът, колкото се описва?!? Или просто нещата са по-скоро благодарение на активното участие на държавата. Така отговарям на въпроса ви, защото как можем да кажем пасивно участие на държавата, когато всички промени, които се вършат и се обличат в рубриката "реформа в здравеопазването" са насочени точно към една едничка цел - да се създадат условия такива, на които общинските болници да не могат да отговорят. Защото се знае - бедна държава с малко пари в здравеопазването да иска да прави бутикова медицина, това просто е абсурдно! Само един болен мозък може да мисли, че ще се постигне някакъв резултат!

Казвате "такава реформа". Не е ли по-скоро липсата на реформа, за която говорим вече 20 години, причина за всичко това?

Ами анти-реформа бих я нарекъл. Стигнахме дотам сега, че медицината никому не е потребна. Хората са недоволни от медицината. Лекарите са недоволни от това, което дават и това, което получават насреща. Те са принудени да станат едни писари, които само изписват тонове книга и мастило, за да могат да оформят някакви парадоксални изисквания, заложени чисто бюрократични. А не всъщност да се грижат за хората и за това, което им е основно задължение.

Няма медицина от самото начало на зараждането й досега без в нея да са заложени две неща - едното е диагноза, прецизна и точна, и на базата на тази диагноза е адекватното лечение. В момента нито се говори за диагноза, нито се говори за лечение. Тук се говори за изпълняване на някакви алгоритми с някаква си цел, заложени от някой. Създадени са едни стандарти, които ги приеха накуп миналата година, ако си спомняте. Ами те бяха един от друг по-некадърно направени. И веднага още на първия ден, след като те бяха публикувани, започнаха да се реформират. Защото се оказа, че един вид сме надскочили многократно боя си.

След това създадоха със закона за бюджета т.нар. делегирани, прогнозни или както искате ги наречете бюджети. Дават ти определени пари, като обаче те задължават да вършиш всичко онова, което си вършил и което ти е вменено от Конституцията. Оттам тръгнаха алгоритмите, които ги завишиха, те даже надскочиха някои от тях и стандартите по съответните специалности. Това са игри, такива едни механизми, които, ако човек не е вътре в бранша, ако не е в играта, ами той няма да ги разбере. Ще вижда, че се говорят едни понятия, които за него са отвлечени. И се разсейва мнението в това, че лекарите са престъпници. Те всъщност престъпниците тръгнаха на Запад и се вижда, че там не са. Тук в България са престъпници, а там се котират много добре.

Имате наблюдение как стоят общинските болници на картата на България. Какъв процент от населението е във все по-критичното положение да няма адекватен достъп до общинско болнично лечение?

Близо 2 млн. души се обслужват. Те много повече се обслужват сигурно от общинското здравеопазване в тази си част, която общинските болници могат да извършват, разбира се. Не говоря, като цитирам милионите, че точно тези хора, точно там получават медицинска помощ. Но онази, която е необходимата, от първа ръка, която би могла да реши голямата част от проблемите на възрастните хора и на останалото население, нашите болници, смея да твърдя, че го вършат. И като бройка ви казах 2 млн. души, може и да са доста повече - хора, които разчитат само на общинското здравеопазване. Не за друго, а просто защото нямат начин, нямат пари, друг тип транспорт, нямат по-млади хора, които да ги заведат до по-далечни областни болници. Така че тези хора разчитат в момента на общинското здравеопазване.

И ако една общинска болница изчезне, с нея изчезва не само болничното обслужване - изчезва спешният център като работещо лечебно заведение. Защото той разчита изцяло, и лабораторията, и рентгенът разчитат на болницата. Няма болница, няма рентген, няма и лаборатория.

Казахте 12 болници са затворили тази година?

Ами казвам близо 12, като може би са и доста повече. Няма да ги цитирам, за да не закрия по грешка някоя.

Дайте прогноза - ще има ли и още затворени болници?

Последното общо събрание показа точно това. В рамките на два-три месеца държавата сякаш надскочи себе си в опитите да ни ликвидира с т.нар. колективно трудово договаряне. Един вид министърката го представи, че то ще реши проблемите и ще задържи лекарите в България, като им вдигне заплатите на всички останали медицински работници. Какво обаче се случи?!? Първо - беше съвсем некадърно договорено, беше съвсем незаконно договорено нещо, което изобщо не беше обезпечено със средства. И то от хората, които не представляват нито общинското здравеопазване, нито работодателите, каквито сме ние управителите на общинските болници. И така се подписа едно колективно трудово договаряне, което сякаш взриви негодуванието от страна на медицинския персонал.

Ние управителите се мъчехме да им докажем, че това не може да стане. Ние не можем да вдигнем заплатите, защото те не са ни дадени отгоре тези пари, те се заработват. И когато ти си лимитиран от заработката, имаш делегиран бюджет 70 000 лв., а на теб ти трябва за фонд "Работна заплата" 100 000 лв., да вдигнеш заплатите и фонд "Работна заплата" да ти стане 130 000 лв., значи ти задлъжняваш към твоя персонал с още 30 000 лв. отгоре, без да можеш изобщо да ги обезпечиш със средства. Е, как да вдигнем заплатите тогава?!? Как да пишем писма до тристранния съвет, че сме некадърни мениджъри и че няма да можем да увеличим заплатите, защото видиш ли, така сме си управлявали некадърно болниците?!?

Като държавата продължава да дължи на много общински болници доста големи суми пари, които са над т.нар. делегирани бюджети. А са оказани абсолютно в рамките на нормалното - пациентът има потребност, болницата я задоволява и накрая на месеца се отчита тази дейност. И ни се казва "да, тя обаче е над лимита - да не си я вършил изобщо!". Така че в момента има сигурно доста болници в критично състояние, с огромни дългове. Има няколко писма, може да видите как болницата в Девин заради 2 млн. лв. е даден лекарят на прокурор, защото са просрочени и е доведена до фалит. А в същото време друга болница мастодонт като ВМА, без разбира се грешно да бъда разбиран - тя е огромно звено, но тя има 80 млн. лв. дългове.

Ще успее ли протестът на хората от Девин?

Искрено се надявам да успее, защото е погазена Европейската социална харта. Отворете я - според чл. 13 всеки европейски гражданин, каквито сме ние, има право на безотказна и своевременна медицинска помощ. Независимо дали е здравно-осигурен, или не е. При нас здравно неосигурените ни висят на плещите. Преди малко излизам от операционната - пациент, който сам се е наранил с бензинова резачка си е срязал крака. Този пациент не е осигурен, 27-годишен младеж. Какво да направим ние, да го оставим да умре? Той кървеше, не зная дали имате представа какво е да си прережеш крака почти нацяло, подбедрицата. Ние непрекъснато това го правим и сега ще пием една студена вода, защото той няма да си плати осигуровките. Той до 27 години нито един месец не си е плащал осигуровки. Българин е, работи човекът, но не се е осигурявал по негови си съображения. И ние какво правим в момента? Би трябвало държавата да ни преведе парите, защото така е по Конституция, но в момента няма да го направи.

Искрено се надявам девенчани да успеят! И да дадат всъщност началото на едно всенародно движение в посока - да се опитат да си извоюват правата, които иначе законите им дават.