Четин Казак: Кристалина Георгиева е силна кандидатура
Четин Казак: Кристалина Георгиева е силна кандидатура / снимкa: БГНЕС
Четин Казак: Кристалина Георгиева е силна кандидатура
25215
Четин Казак: Кристалина Георгиева е силна кандидатура
  • Четин Казак: Кристалина Георгиева е силна кандидатура

Кандидатурата на Желева за еврокомисар се провали. Това не може да не се отрази на авторитета й във вътрешен план, заяви в предаването "Челюсти" Четин Казак, евродепутат от ДПС.

Г-н Казак, как коментирате в ДПС оттеглянето не просто от поста кандидат еврокомисар, но изобщо от политическия живот на г-жа Желева?

Първо, искам да уточня, че в момента се провежда заседание на централното оперативно бюро, на което явно се обсъжда и този въпрос. Така че съвсем скоро ще има официална позиция на партията.  Второ, искам да уточня, че доколкото дочух, в последния момент премиерът Бойко Борисов отказал да приеме оставката й като външен министър.

Браво. Точно това щяхме да съобщим сега на слушателите ни, след като на сайта вече го публикувахме, че министър-председателят е на среща в момента с представители на правоохранителните и правораздавателните органи, но е успял да съобщи единствено, че не приема оставката на Желева като външен министър. Та какво...

Да, общо взето...

...в тази ситуация според вас?

Общо взето, както... както стана ясно, ситуацията тепърва ще търпи развитие и може би трябва да изчакаме до края на деня, за да се изчисти докрай позицията и на премиера и въобще на правителството около този казус. На първо място...

Добре, де, то е ясно, че ДПС ще се опитвате докрай да държите топката във въздуха, преди да кажете, но все пак като кандидат за еврокомисар тя се оттегли.

Да.

Това добра новина ли е и как приемате кандидатурата на Кристалина Георгиева?

Ами аз мисля, че е добра новина най-вече за България, защото тя отпуши целия възел, който се завърза не само около нейната кандидатура, но и около, въобще около новата Европейска комисия, която се обсъжда и която предстои да бъде приета, гласувана от Европейския парламент. За съжаление нейният казус се оказа в центъра на този възел и на всичките дискусии, дебати и спорове, които възникнаха в рамките на Европейската... Европейския парламент и между европейските партии там.

А Кристалина Георгиева, според вас удачен избор на министър-председателя ли е?

Мисля, че това е една от силните кандидатури, които можеха да бъдат предложени. И надявам се тя да не бъде съпроводена с подобен род проблеми, с каквито беше съпроводена кандидатурата на Румяна Желева.

А, г-н Казак, все пак как в ДПС, хайде да не посъветвате премиера, но как бихте постъпили в подобна ситуация - трябва ли той да приеме оставката на г-жа Желева или да настоява тя да запази поста външен министър?

Ами не мога да бъда на мястото, да съветвам премиера в тази ситуация. Общо взето, той трябва най-добре да прецени, но фактът, че специално кандидатурата на Румяна Желева като еврокомисар се провали и това не може да не се отрази оттук нататък и върху нейния авторитет във вътрешен план.

Разбрах ви. Защото то не е само във вътрешен план, тя отговаря за външните работи. Тоест един провалил се кандидат за еврокомисар да оглавява дипломацията ни, би било не достатъчно авторитетно, така ли?

Ами най-малкото ще предизвиква, ще предизвиква коментари за в бъдеще.

Добре. А според вас ГЕРБ има ли достоен човек, от хората, които вие знаете, че са в политическите редици на една от най-младите партии в България, достоен човек за поста, или очаквате да бъдат поканени експерти на поста на Румяна Желева?

Аз съм убеден, че в ГЕРБ има... и около ГЕРБ има достатъчно други кадри, които биха могли да се справят. Така или иначе мисля, че премиерът Бойко Борисов трябва да е имал готовност да предложи някого на нейното място, тъй като по принцип се очакваше тя да стане еврокомисар, тоест така или иначе да освободи поста външен министър. Мисля, че премиерът Бойко Борисов трябва да има не един вариант за евентуална замяна на г-жа Желева и като външен министър.