Целта на МЗ не е българите да доплащат за инсулина, твърди Нанев
Целта на МЗ не е българите да доплащат за инсулина, твърди Нанев / cнимка: Sofia Photo Agency

От близо седмица около 50 000 диабетици в страната са принудени да доплащат за инсулин, въпреки че държавата или по-точно здравната каса би трябвало да поеме изцяло медикамента. Причината е, че фирмата производител иска по-висока цена, която обаче по закон не може да й бъде дадена. Подобен проблем грози още около 240 медикамента, алармираха миналата седмица от касата. Днес пациентски организации заплашиха, че в четвъртък излизат на протест пред Министерския съвет, ако здравното министерство не предложи адекватно решение на проблема. Същевременно Българският лекарски съюз обяви, че ще изтегли всичките си представители в каси и екипите в министерството, защото никой не се съобразявал с мнението им. Разговор по тези теми с министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, гост в „Денят" на Дарик.

Предлагам ви да започнем разговора с темата, която интересува хиляди българи, а именно лекарствата. Как ще решите проблема с доплащането на инсулина, диабетиците ще продължат ли да си доплащат?

Вижте, става въпрос за инсулини само на една фармацевтична фирма. В България в момента има три фармацевтични фирми, които предлагат инсулини, и става въпрос за продуктите на само една от тези фирми.

На фирмата "Ново Нордиск", и днес от здравната каса ни казаха, че става въпрос за 50 000 българи, които използват този инсулин.

Да, точно така, точно така. И става въпрос за едно споразумение, което е направено от миналото правителство към 1 юни, където поради тази причина, поради ценообразуване фирмата "Ново Нордиск" е искала още тогава да увеличи цените и директивите на централата на управлението са били, че не могат да свалят цени и ако това се наложи, те са били готови да си оттеглят продукцията от българския пазар. Тогава се е получило едно сериозно напрежение в системата. Водени са преговори и всъщност са стигнали до споразумение, където фирмата да разреши използването на тези инсулини на същите цени, като да поеме разликата сама, за да може пък да бъде включена в позитивния списък. Тоест една сделка се е получила, която не е била определена за какъв период от време, и така или иначе този проблем е бил отложен във времето и трябва така или иначе, рано или късно да се стигне до някакъв вид решение. Това са сложни взаимоотношения на конкуренция на фирми, сложни взаимоотношения на ценообразуване.

Ясно е, но вие обещахте да внесете в Министерския съвет в сряда предложение, ваше предложение, на министерството. Идеята ми е - държавата ще се съобрази ли с искането на фирмата да се увеличи цената, която плаща касата за инсулините, или ще задължи пациентите да си доплащат? Да знаят хората дали ще продължат да си доплащат, или не.

За да намерим трайно решение, се изискват няколко промени в нормативната уредба. В сряда в Министерския съвет аз ще докладвам за случая - какво се налага да бъде предложено за решение, колко варианта за решение бихме имали, като в същото време се опитаме, и днес имахме среща отново с фирмата "Ново Нордикс", както и с комисията по позитивен списък, да преразгледаме техните предложения, за да можем да се опитаме да се върнем към старата цена, която те имат. Така че в сряда ще представя всички възможни решения, ще се обсъдят в Министерския съвет, от една страна, от друга страна, ще очакваме от фирмата до края на седмицата отговор дали биха могли да оставят на старата си цена техните инсулини. За да можем окончателно решение да вземем обаче, ще трябва да преразгледаме отново цялата нормативна база, което ще изисква няколко месеца решение. Така че ние отново търсим едно решение, което да е в полза на българските пациенти, но ще се изискват и два до три месеца за трайно решение. Ние също можем да намерим засега временно решение, но трайното решение ще изисква два до три месеца.

Да ви разбирам ли, че се опитвате да вземете трайно решение през тези 2-3 месеца фирмата да смъкне цената, след което вече вие да преразгледате законите и да направите така, че да не се случва и с други лекарства, защото от касата алармираха, че това може да се случи с още 240 медикамента?

Да, точно така. Ще се опитаме първо временното решение, после трайното решение, като в същото време искам да подчертая, че ще представим и строго научна медицинска аргументация за това дали могат да бъдат използвани и други инсулини, тъй като молекулата е една и съща, дали има някакви разлики в различните видове инсулини, да се даде възможност на пациентите, ако фирмата "Ново Нордиск" не отстъпи, дали пациентите ще бъдат съгласни да си доплащат между 3 и 5 лева на месец, това излизат изчисленията, или желаят да преминат на инсулин на друга фирма. Това също ще бъде обсъдено.

Т.е. вие не отричате, че може да се стигне дотам, че пациентите да продължат да си доплащат инсулина. А между другото, знаете, че ендокринолози казват, че не е никак полезно и здравословно да се сменя начинът на лечение при диабетиците.

Аз това казвам, че пациентите винаги ще имат алтернатива да могат да изберат. Ако фирмата "Ново Нордиск" не отстъпи, и този вариант ще бъде обсъден - дали да станат техните продукти с възможност и опция да се доплащат между 3 и 5 лева на месец, или дали да се премине към инсулините към други фирми. Това ще е един постепенен процес, ако се стигне дотам. Но по отношение на това ендокринолозите дали препоръчват, или не такава смяна на инсулина от една фирма на друга, ще имаме точно тази строга медицинска аргументация дали можем да я приемем или не.

Добре, но ще ви задам въпроса така - има ли опасност през 2010 г. хората да започнат да доплащат за повече медикаменти, тук не говорим само за инсулина, които сега касата поема напълно? Защото вие, когато го направите това доплащане за инсулина, след това ще ви се отвори вратичка да се случи и за други лекарства.

По принцип е така във взаимоотношенията. Отстъпиш ли пред един производител или една фирма, много често се стига до натиск от останалите производители. Затова нашата позиция ще бъде в такава посока, общо взето, да се опитаме да намерим баланс, така че пациентите да имат безплатно техните медикаменти.

Споделяте ли мнението на бившия министър на здравеопазването д-р Евгени Желев, че фирмата извива ръцете на държавата?

Не мога да кажа тогава как е било. Досега разговорите. .. две срещи сме имали, минават диалогично. Още веднъж подчертавам, нашата цел е да не доплащат българските граждани за инсулините си.

Министър Нанев, вчера от Българския лекарски съюз ви обвиниха, че в комисията, която определя кои лекарства да се заплащат от държавата, е назначен с подписа на премиера представител на съсловната организация, без те да са избрали този лекар да ги представя. Дори председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов изрази мнение, че премиерът е бил подведен да подпише фалшив документ. Кой всъщност избра д-р Светлана Ганчева да представлява лекарите в тази комисия?

Вижте, за тази комисия отговорността е на министъра на здравеопазването да предлага членове на комисията, които да извършват работа и да упражняват политика, лекарствена политика. Тези предложения, които могат да дойдат от организации, които са извън министерството, могат да бъдат предложения, които аз мога да съобразя, мога да ги приема или да не ги приема, да ги предложа на Министерския съвет. Това е напълно законно като действие и аз съм го консултирал както с юристи на Министерството на здравеопазването, така и с юристи на Министерския съвет, за да ги предложа по този начин.

Добре. Един последен въпрос. След като стана ясно, че национален рамков договор няма да бъде подписан за 2010 г. и лекарите се оттеглят от тези преговори, кой ще определи кои медицински дейности да се заплащат от държавата и на каква стойност - за 2010 г. ви питам.

Не виждам сериозна връзка между рамковия договор и кои медицински дейности... за това да се включат нови клинични пътеки или нови дейности ли имате предвид.

Да, и цените, по които се заплаща, защото от 2006 г. този договор не е подписван.

Разбира се, тези взаимоотношения, които ги е имало досега между здравноосигурителната каса и лекарския съюз, в продължение на четири години не е имало рамков договор. Много от дейностите са определяни едностранно от касата. В този случай, ако касата със свое решение, както най-вероятно ще се стигне да реши сама кои дейности да бъдат включени, трябва да подчертая, че досега бяха водени преговори от двете страни и всички забележки, всички предложения, които са подписани с протоколи от двете страни, ще бъдат включени. Тоест реално, де факто рамков договор е проведен, тези предложения от страна на лекарския съюз ще бъдат включени, които са подписани и има споразумение за тях, така че, мисля, че тук имаме и една много голяма стъпка напред. Останало е само формалното подписване на рамковия договор, но то не се състоя, защото трябва много ясно да се каже и да се разбере. Защото рамков договор официално може да бъде подписан преди приемането на закона...

Бюджета.

... за бюджета на националната каса. И това технически във времето се е разминало. Просто законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса е изпреварил рамковия договор и затова технически не може да бъде подписан...

Да, може би...наистина трябваше да бъде...

... но де факто самата работа е свършена.